söndag 30 mars 2008

Åter på banan ...

Hur kan man få så mycket att göra, att man inte ens hinner med sin blogg? Fast det är väl som det brukar vara, en prioriteringsfråga!
Mycket har hänt sen sist … men det som har hänt, har hänt … nu blickar jag framåt. Våren är här, tulpanerna uppe och hela trädgården ropar på vårstädning. Frön skall sås, så att det finns plantor att sätta ut när den tiden kommer.

”Spara och Slösa”, aktiegänget, skall träffas i dag. Siffrorna är ingen höjdare precis, så inte finns det några pengar att slösa bort … tyvärr!. Men såklart kommer även på aktiemarknaden en uppgång, våren är ju här. Dessutom är det sommartid i dag!

I går hade vi sörmlänningar våra årsstämmor i Flen. Förutom alla de sedvanliga valen diskuterades organisationsfrågor. Ett ämne som är en följd av att vi fått nya stadgar. Men egentligen borde vi diskutera dessa frågor oftare, för visst kan man förenkla. Man kan välja färre personer och ha färre sammankomster … MEN, då måste de valda personerna bli superbra på att INFORMERA oss andra. Det är svårt att informera … och jag tror att den enkla förklaringen är att informatören, nog vill, men vill samtidigt att det ”skall vara något att informera om” … medan vi som får information är nöjda med alla livstecken från informatören. Jag är en informatör, som ibland börjar skriva … men sen tycker ”att det här lilla var väl inte mycket att sända ut”. Bäst vore om man kom sig för med veckobrev … ibland kort och ibland långt … kanske borde det ingå i vårt uppdrag?

Från stämman gjordes två uttalandet:
”Nu är det de sämst ställda pensionärernas tur”
”Inför vårdnadsbidrag och ge mer makt till familjen”

Vår riksdagsledamot Anders W Jonsson, samordnare i statsrådsberedningen, gav oss en inblick i Centerpartiets regeringsarbete och peppade oss inför framtiden.
”Recept på förnyad välfärd” var rubriken på hans mycket engagerande anförande.
Några av våra frågor fick också svar … från Anders, vår sörmländske riksdagsman Roger och från Maria … som kan allt om EU-valet.

Och kom ihåg: ”Den som har roligast vinner valet 2010!”

måndag 3 mars 2008

Valfrihet!

Hemma hos oss brukar vi säga att ”det är olika, i olika län … en del har lingonsylt på gröten och en del kan inte cykla alls” …

… så kändes debatten om Valfrihet i kommunfullmäktige, häromsistens. Alliansens politiker och politikerna i opposition pratade om olika saker. Som om vi hade olika världar! Kanske blir det så om man inte haft eget företag.

När ärendet var uppe på kommunstyrelsen framförde socialdemokraterna att ”30% av verksamheten och senast 2010” var alldeles för mycket att avknoppa och att det gick alldeles för fort. Vi beslöt då gemensamt att träffas en stund innan kommunfullmäktige för ”att komma överens om, hur vi ska kunna ge kommunmedborgarna mer att välja på inom skola, vård och omsorg, eftersom det är viktigt med en överenskommelse, på sikt”. Det vore förödande för kommuninvånarna om deras valmöjlighet skulle försvinna.

Inte alla vet vad förhandling är, tyvärr! S kom till mötet och talade om ”att nu hade arbetarkommunen sammanträtt” … gav oss sen den ristade stentavlan! Man kan inte sudda på stentavlor och heller inte komma överens om en skrivning, när den ena parten ensam redan fixat stentavlan!

Här skulle jag kunna klippa in Arbetarkommunens skrivelse, men jag delger er några spridda skurar i stället!

S är ”självklart positiva till valfrihet utifrån individens behov av utbildning, vård och omsorg.” … MEN, som Tony säger på Let´s dance … ”Vi avvisar därför att redan fungerande kommunalt skattefinansierade verksamheter tas över av vinstdrivande privata bolag”. S vill heller inte ha Vårdnadsbidrag, påstår att det … ”motverkar jämställdheten och arbetslinjen”.

När man läst uttalandet … känns det som om de inte kan cykla alls … det finns inga förslag på vad valfrihet är för socialdemokrater … fast de säger att de är positiva till det!

Slutklämmen på s uttalande bådar inte gott för kommuninvånarnas valfrihet. ”Om den borgerliga majoriteten, trots allt, beslutar och genomför enligt sitt dokument, kommer Gnesta Arbetarkommun att ta fortsatt ställning i denna fråga i sitt valprogram inför 2010 års val.”
______________________________________________

Vad var det då som var så förfärligt ... nedan kommer ett klipp från Alliansbeslutet:
(vill ni läsa hela, hör av er)

Valfrihet och alternativa driftsformer i Gnesta kommun

Mål och syfte

Ett av kommunens mål i det kommunövergripande styrkortet är att Gnesta kommun ska erbjuda ökad valfrihet inom äldreomsorg, barnomsorg och skola. Inom barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden uttrycks detta i respektive nämnds mål som ökad valfrihet inom förskoleverksamhet och skola samt erbjuda ökad valfrihet inom äldreomsorgen.

Målen för arbetet med valfrihetsarbetet och införande av alternativa driftsformer är följande:
kommunen ska ge en god service genom att de gemensamma resurserna används så effektivt som möjligt,
konkurrens ska användas för att utveckla kvalitet och effektivitet,
genom konkurrensneutralitet kan kunderna välja den utförare som ger den bästa servicen, och alla verksamheter, kommunala såväl som privata, deltar på lika villkor och har möjlighet att profilera sina egna verksamheter och
i syfte att uppnå en reell valfrihet har kommunen en medveten strävan att minst 1/3 av alla verksamheter inom barn- och utbildningsnämndens och socialnämndens verksamhetsområde ska utföras i alternativ regi vid mandatperiodens slut.

Ansvarsfördelning

Kommunstyrelsen och samtliga nämnder ska aktivt undersöka möjligheterna att skapa valmöjlighet för brukare/kunder. Konkurrensutsättning, valfrihet, pengsystem, kundval med auktorisation etc. är medel/strategier för genomförande av verksamhet som präglas av valfrihet och mångfald.

ANNIE GET YOUR GUN

Såg Nyköpings Musikal- & Operettsällskaps föreställning i går. Vilken spelglädje, man smittas när man ser att alla har så kul på scenen. Salongen var fullsatt, musiken började spela och på scenen stod skor och stövlar i oordnat system. Ett suveränt grepp i stället för att vi skulle titta på en trist ridå! Efter den underbart fartfyllda föreställningen … tog alla av sig skorna, ställde dem på scenen och tackade för sig!

Oh! … så barnen … underbara ungar som tog sin uppgift på största allvar. Tack alla barn! …

lördag 1 mars 2008

Läs och res!

Tänk vad man kan hitta när man letar efter något man inte hittar!
Stig-Björn Ljunggren har varit på besök i sin gamla högstadieskola och kommit med goda rå.

Res bortom den där 70-skylten!

”Det är idiotiskt att lägga sina första besparingar på att köpa en bil innan man har sett Paris!”
”Läs 1000 böcker, skriv och tala så folk begriper. Eller bli expert på något annat, oavsett vad det är. Skaffa dej kompetens på något annat där du vet allt. Även den som vet allt om Harley Davidson-motorcyklar kan hitta toppjobbet.”

Ni måste bara läsa hela artikeln, någon borde trycka upp den i fickformat så att alla kunde ha den med sig och läsa på bussen eller när det är allmänt tråkigt.

Ett bra sätt att pigga upp sig … denna regniga dag.

Datanatta!

Visst har datorn varit seg ett tag, men inte trodde jag att den skulle lämna mej i sticket. Fem dagar … utan kontakt med världen! Jag ringde efter doktorn, han kom en fredagseftermiddag och gjorde en första besiktning. Såklart inget enkelt! Så jag fick ställa mej i kön. Den var kortare än på Vårdcentralen.

Nu har jag en ny hårddisk, men har fått tillsägelse att rensa … man kan inte spara på allt! Kan man inte? Är du en sparare? … det är jag! Hur ska jag annars kunna ”veta allt”?
Många dokument har jag, men rensar bort en del e-post ibland … men e-post fanns kvar häromåret när jag blev synad!!!

Jaa, vi var många som funderade på vad som är privat och vad som ska lämnas ut, när någon begär det. Om det inte skett någon datorkrasch eller man har något att dölja, skickar man allt. Det blev ett par hundra! Men inget tack!

Nu har jag haft tillgång några dagar igen och kommit i fatt! Och så här efteråt känns det som jag överdrev en hel del när det pågick. Jag är ju faktiskt född när det varken fanns TV, dator eller mobiltelefon.

Hur i hela friden klarade vi oss?

Hedestad nästa ...

Så kom han då!
Michael Nyqvist … som journalisten Mikael Blomkvist … med tåget till Hedestad. Det är snö på Hedestadskurirens tak och snön yr när tåget kommer. Räddningstjänsten spolade bort ”snön” framåt kvällen. … jag får vänta tills filmen blir klar innan jag vet vad som egentligen tilldrog sig, jag kan ju inte ens hitta på eftersom jag ännu inte läst boken. Kön på biblioteket är lång! Jag ska fixa in böckerna i min mp3-spelare i stället.
Vi politiker och tjänstemännen satt i kommunhuset och var ”På väg mot en ny vision” hela dagen, MEN vi bjöd hela filmteamet på lunch i Gästgivaregården, en härlig lunch som vi alla uppskattade.

… tänkvärt …
”Visioner utan åtgärder är bara drömmar.
Åtgärder utan visioner är bara tidsfördriv.
Visioner i kombination med åtgärder kan förändra världen”.

… sen fortsatte vi med ”visioner och åtgärder” tills de blev alltför vidlyftiga framåt fyra på fredagseftermiddagen. Då gick vi hem och firade helg!