söndag 31 maj 2009

Skola nästan dygnet runt!

En dryg vecka har gått, med elever i fokus nästan varje dag. Grundskolan upptar just nu all vaken tid. Efter att ha avslutat förra veckan med att vara bryllupsgäst i dagarna tre, inleddes veckan med kommunstyrelse och kommunfullmäktige samma dag. För att spara in arvoden och där nämndens besparingskrav sänktes med 1,4 miljoner 2009!

Efter lite fram och tillbaka blev alliansen överens med socialdemokraterna om en omfördelning från socialnämnden till barn- och utbildningsnämnden. ”Plötsligt händer det!” sa ett förvånat oppositionsråd.

Tisdag och många växter att köpa på Centerkvinnornas blomskottsaktion, tack Karin för all den goda maten!

Beredningsmöte på Intagningskansliet i Nyköping, där vi fick en redovisning av om/nyval och en planeringskörning inför kommande slutintag. Allt är ju inte klart ännu, inte förrän elevernas slutbetyg kommer in, mycket kan ändras.
Torsdagskvällen på centerpartimöte, våravslutning med vår riksdagsman Roger Tiefensee. Tillsammans med oss åt han sill och potatis. Det kommande valet till Europaparlamentet diskuterade såklart.

Fredag med kampanjande utanför ICA tillsammans med Inger Fredriksson, som kandiderar till EP. På kvällen såg vi tillsammans med ett fullsatt Elektron Frejaskolans elevers föreställning ”Gnesta – på liv och död.” En pjäs som handlar om hur det är att växa upp i en småstad nära Stockholm och börjar närma sig vuxenlivet.

I ett strålande solsken var jag sen med på firandet av Smedsta skola 120 år!
Startade med examen i Småskolan läsåret 1889/90 och avslutades med examen i storskolan läsåret 1934/35. Däremellan andakt, lekar, musik av Kulturskolan, uppvisning av gymnaster på gräsmattan och såklart lekar på rasterna. Smedsta skola ägs av Frustuna församling och Frustuna Hembygdsförening har ansvaret för skolmuseet.

Nu är det söndagskväll och jag ska läsa in omorganisationsförslagen i grundskolan, som räknats på av förvaltningen. Där ingår även föräldraförslagen som kommit in. Förslagen ska presenteras för föräldrarna på tisdag, diskuteras i Alliansen och presenteras för oppositionen.

Solen skiner, syrenerna blommar och jag behöver all kraft jag kan få inför en ny skolvecka!

torsdag 21 maj 2009

Skapar onödigt politikerförakt

Insändaren finns i vår lokaltidning och har tillkommit efter min medverkan på föräldramöten tillsammans med tjänstemän, där vi diskuterat en omorganisation för att klara kommunens budget 2010. Hade varit bra om ”medborgaren” frågat mej vad jag får i månadslön, för att ansvara för barn- och utbildningsnämnden, innan hon kastar ur sig.

Jag har ett fast månadsarvode för att sköta mitt uppdrag att ansvara för förskoleverksamhet, grundskola, särskola, elevhälsa, kulturskola, gymnasieskola och vuxenutbildning i Gnesta kommun. Budgeten är på 221 029 000 kronor för 2009. För det jobbet har jag, enligt lönespecifikationen 9 662 kronor per månad. Plus telefonersättning med 200/månad, eftersom jag använder min privata mobil. På dessa summor drar man sen skatt.

tisdag 19 maj 2009

Skolutveckling

Det ska bli möjligt för skolor att inrätta särskilda klasser i exempelvis matematik eller naturkunskap på högstadiet … börjar Olov Jonmyren sin ledare i dagens SN, som belyser regeringens förslag till "elitklasser".

Jag säger välkommen till verkligheten!

I mitten av 70-talet gjorde vår dotter matteskrivningar till sina klasskamrater, delade ut och rättade dom sen. På mattelektionerna i tredje klass! När hon sen började 7:an fick hon matteläraren Ann-Christin som hade radikala förslag.

Alla som läste särskild mattematik delades in i grupper, de som hade ”sämst” betyg gick i samma klass. ”då fick hon möjlighet att förklara grundligare och alla förstod … men i den andra klassen hade de löst koden och räknade snabbare. Men ... alla läste samma kurs! Om man har alla i samma klass blir någon less för det går långsamt, medan andra inte hinner med”.

… så sa hon till Skolstyrelsen när de kom från Nyköping, som vi då tillhörde, upp till Gnesta för att tala lärarinnan tillrätta.

Men hon lyckades övertyga och fick fortsätta … det var bra för ALLA barnen.

söndag 10 maj 2009

Jag såg partistämman i TV!

Men den kan aldrig ersätta känslan som infinner sig när man är i stämmolokalen. Man omsluts och stänger ute världen ett par tre dagar. Från det att man anmäler att man kommit till Mauds avslutningstal får man bara frisk luft om man bor på gångavstånd till stämmolokalen.

Från tidig morgon, man ska vara på plats 8.00, till sena kvällen ska man hänga med, hitta i handlingarna och svara rätt på rätt ställe.

Tänkte inte kommentera stämman i Örebro eftersom jag inte var där och dessutom hade begränsad tid att titta på TV. Men jag måste bara säga: Oh, vad glad man blev av alla unga tjejer och killar som var sååå duktiga! Vi pratar ju så ofta om problemet med föryngring av partiet, så är det ju i alla partier.

Gnesta har den äldsta fullmäktigeförsamlingen i hela landet! TV var och gjorde program om oss! Inte mycket att skryta över precis.

Men jag sänder ett Lycka till!
Till alla våra duktiga ungdomar i Centerpartiet!

tisdag 5 maj 2009

Färglösa politiker förlamar riksdagen?

I går på DN Debatt kom en salva från historikern Gunnar Wetterberg , i dag samhällspolitisk chef på Saco, då i början på 90-talet en byråkrat som fick smaka på verkligheten. Vi bönder skulle ställa om. Plantera skog på åkermarken för att minska spannmålsöverskottet. Åkerkanten vid Wetterbergs sommarstuga planterades med granar. Snart skulle han ha sommarstuga i granskogen. Vi såg hans bekymrade min i Östnytt.

Fast nu handlar det om handlingsförlamade svensk riksdagsledamöter. En intressant artikel, som får mej osökt att tänka på kommunfullmäktiges ledamöter.

- Den som vill hamna på valbar plats gör bäst i att inte bråka. Därför har vi fått riksdagsledamöter som är så lojala mot partiledningen att de helt ­anonymiseras. Detta färglösa transportkompani blir allt mer inåtvänt och varje ledamot ägnar sig åt allt smalare frågor, skriver Wetterberg.

måndag 4 maj 2009

Gnesta - en klättrare

För andra året i rad klättrar Gnesta kommun uppåt på Svenskt Näringslivs ranking. Förra året ”Årets klättrare” med 114 placeringar, 2008 klättrade vi 43 pinnar till på stegen. Nu är vi på plats 81 av 290 kommuner.

Toppenresultat för alla som jobbat på olika nivåer för att förbättra resultatet!

Gnesta – en klättrare, även när det gäller nationella prov i år 5. I Skolverkets Öppna jämförelser hittar man Gnesta på 6:e plats i riket i engelska och på 3:e plats i de nationella proven i svenska. Matematikprovet gav plats 78 av 290 kommuner, vilket också är fantastiskt bra.

Grattis Alla!

söndag 3 maj 2009

"Man måste äta 28 bananer per dag"

Läser rubriken och känner mej svimfärdig! Inte måste man väl?

Expressen på nätet har krigsrubriken, ja det kallas Fruktkriget! Livsmedelsverket slår tillbaka. Såklart ska vi äta frukt, man måste äta massor innan vi påverkas negativt. Överläkare Christer Enkvist varnade för för mycket fruktätande tidigare i dag.

Frukten - gör dej fet

Läkaren Christer Enkvist är bestämd, vi får bukfetma av för mycket frukt. Jag har vetat det länge, för om vi nu tänker efter så är det sällan de smala som äter mest frukt? Det är inte ofta de slanka går och äter frukt ute på stan, äter på tåg och äter på sammanträde!

Jag kan inte äta bananer, min kropp sväljer inte ner dom. Dessutom tycker jag att de luktar förfärligt! Tyvärr verkar bananer vara den mest populära frukten. Och trots att alla vet verkar ”det vara skojigt” att vifta mot mej med bananer när man äter dom i min närhet. Och alltid detta kommenterande.

Nu vet vi. Vi ska inte äta frukt i tid och otid!
Tänk om vi fick bananfria bussar, tåg och sammanträden!

lördag 2 maj 2009

Fyrtiotimmarsvecka till alla barn!

Solen skiner, men det är frost på grannens biltak så det är kallt. Men vackert med grönska i alla de färger. Tulpanerna håller ihop sina kronblad och ser lite frusna ut, medan Ormöga tittar nyfiken blå mot solen.

Läser husorganet Södermanlands Nyheter tillsammans med en stoor kopp kaffe. Börjar med att rubrikläsa. ”Influensa närmar sig Sverige, pressade talare på första maj, för att slippa köerna kommer passagerarna att betala resor mellan musikgenrer”. Mer tydlig är rubriken ”Fler barnfamiljer får vårdnadsbidrag”.

Vårdnadsbidraget infördes i Gnesta vid halvårsskiftet förra året, 25 barn får bidraget nu. Vi räknar med att det kommer att öka och har det med i budgeten.
Socialdemokraterna i Gnesta säger nej. Vill ta bort vårdnadsbidraget och minska valfriheten.

Men min personliga åsikt är att barnen ska vara hemma när föräldrar har ledig dag, när de är föräldralediga eller när föräldrarna har semester! Det finns små barn som får vara på jobbet hela året, utan semester. Dessutom mycket mer än fyrtiotimmarsvecka!
Vilken fackförening hade det på plakat i går?

Utan att påstå ”att det finns ett samband” kommer mina tankar in på alla rotlösa ungdomar som drar runt i vårt samhälle i små grupper och vandaliserar. Inte fanns det så många ungdomar som mådde så dåligt, när jag var i den åldern!? Visst har samhället förändrats sen dess, men varför är det till det sämre för barnen?

När jag återgår till tidningen, ser jag att ”Tåget stod still i Trosa”. Kanske för att det inte finns någon räls! Och den danielsonsska kristallkronan lyser även andra maj och kommer säkert att lysa ända framtill valet.