onsdag 25 november 2009

Är det en slump?

Läs Inlägg utifrån, "Oppositionen sviker jämställdheten" i Södermanlands Nyheter och Annie Johanssons blogg "Är det en slump att vänstern bara satsar på männen?"

Grönt Julbord - en arton år gammal tradition hos oss i Centerkvinnorna i Gnesta

Glöggen, med mandel och russin, doftade inbjudande när gästerna kom … tjugofem förväntansfulla damer och herrar. Man tar med sig en maträtt eller bidrar till det som måste köpas in. Ett uppskattat arrangemang …man träffas, umgås en kväll och äter goda gröna rätter.

Mariannes griljerade kålrot, med skinkpinne, är huvudnumret på julbordet. I år var den så lik ”en vanlig skinka”, att en vegetarian hoppade över den! Tunt skivad kålrot med senap är en upplevelse!

På bordet fanns pajer i många former och sallader, i alla de färger … från vitt, rött och grönt. Och bröd … med och utan frukt, både mörkt och ljust. Julmust till förstås. Och frukt …

Till efterrätt njöt vi av Anne-Maris saffranskaka med körsbärssylt och vispgrädde!

Och kaffe, mjuk kaka med saffran och mera pepparkakor, med mandel på!

Kommunpolitik, information och diskussion, avslutade kvällen. Per-Olov tackade å gästernas vägnar … och den härliga kvällen i Gästgivaregården avslutades …

söndag 22 november 2009

Att återanvända rubriker ...

Tänk att inget är nytt under solen, jag kan återanvända rubrikerna från mina allra första bloggar. Vägverket är just nu aktuella eftersom de sänkt hastigheten på många vägar, för att nå nollvisionen.

I Gnesta har vi just nu en debatt om jämställdhet, hur många kvinnor respektive män ska det vara i kommunala bolagsstyrelser. ”När alla gör det de är bäst på …”

Ser i den gamla bloggen att revygänget ”var snälla mot oss politiker”. I år har revygänget lovat vara elakare mot oss, vi får se … den 9 januari har de premiär och den 7 januari fyller min mamma 93 år!
Min tredje blogg 2008 passar även den … Grattis Charlotte Kalla!

2008 … Noll vision
2008 … När alla gör det de är bäst på ...
Skulle vi då inte slippa all jämställdhetsdiskussion?
Våra flickor är uppfostrade så, men å andra sidan var de så vetgiriga att de kan fixa det mesta. I familjen vet vi att experter också är människor, som lärt sig en gång … så varför ska inte jag kunna, i alla fall försöka! Inte förrän man försökt, vet man om man kunde lära sig eller måste ringa en expert! … se nu till att ni får era barn att våga försöka. Alla är expert på något!

Vi har ett stort gäng i Gnesta, som är bäst på revy. Dessa experter hade bl.a. varit på Clas Olsson. Det var premiär i lördags … fart och fläkt och hörsel-balansen mellan musik och text var toppen. Många fyndigheter … men de var snälla mot oss politiker. ”Jag ska skicka blommor till Bibbi.” och en guldstjärna till baletten, som är ny för året … jätteduktiga!

Och sen var det min mamma … hon är bäst i släkten på att fylla år. Hon fyller 91 år i dag! Till festen i går hade hon fixat salladen och bakat tårtorna, som vi åt i den lånade lokalen. Den obligatoriska smörgåstårtan var inköpt, gjord på rätt ställe och helt i hennes smak!

Fundera på vad ni är bra på. Det är inte så lätt som man tror att rabbla upp sina goda egenskaper. Men om man berättar för sig själv vad man är bra på, varje dag, så blir man helt övertygad om att man kan fixa det mesta.
2008 … Grattis Charlotte Kalla!

torsdag 19 november 2009

Både kvinnor och män i bolagsstyrelsen?

I dag tar Södermanlands Nyheter upp mansdominansen i kommunala bolagsstyrelser.

Minns när Föreningsbanken införde 40/60 regeln för manligt/kvinnligt deltagande i den bankstyrelse jag satt i. Inget behövde ändras, vi var 40% män och 60% kvinnor!

Själv är jag inte för kvotering, men vi vet ju alla att bäst är en blandad styrelse.
Det ser inte bra ut i Gnesta, ”Männen dominerar i kommunala bolag” konstaterar tidningen.
Intervjuar tre män om detta!

Jag är den enda kvinnan i våra bolagsstyrelser, som är ordinarie.
En kvinnlig ersättare finns också.

Vi är TVÅ/TOLV här i Gnesta!!!

fredag 13 november 2009

Den som gör en resa har alltid något att berätta ...

Kockar som lagar skolmat, en stjärnätare som åker runt och äter skolmat och Bert Karlsson som tar itu med de som är ansvariga.

Det ska bli spännande och se vad man äter på skolorna från syd till nord nu när vi kan följa Pär Bergkvist, som ska äta sig igenom 100 skolmatsalar. Från lyxrestauranger till skolmatsalar.

För ett år sedan gav Pär Bergkvist sig själv en ovanlig födelsedagspresent. Fram till sin 40-årsdag skulle han äta på lyxrestauranger med sammanlagt 100 stjärnor i Guide Michelin.

Nu har han ändrat fokus och ska proväta på 100 skolkök under ett år. Döttrarna kom med idén.

Hoppas att ni alla kommer att följa hans blogg

söndag 8 november 2009

Hur röstar vi egentligen?

Nu får vi skärpa oss! Varför röstar vi på grabbarna och inte på tjejerna?

I vissa fall för att tonårstjejer röstar på söta tonårspojkar, men det kan inte vara hela sanningen att vi röstar efter utseendet, eller? Just nu pågår IDOL och DANSBANDSKAMPEN och vad händer … flest tjejer åker ut. Ja vet, det åkte ut en kille i fredags. Men bandet med de tre duktiga tjejerna åkte ut i går kväll.

I kväll är det PARLAMENTET, där röstar man också på grabbarna. Laget där det finns en tjej med förlorar nästan alltid.

Nomineringarna till nästa års val pågår för fullt. Mönstret måste brytas, så att vi inte sitter där med listor med flest män den 19 september!

onsdag 4 november 2009

ETT AV EUROPAS ABSOLUT BÄSTA TANGOBAND!

Spelade i Björnlunda i går … Johanna, Peter, Thomas, Josef, Livet och Per … ni gav oss en fantastisk upplevelse.

”Konserten ingår i en längre turné i Sverige och Tyskland i samband med att New Tango Orquesta presenterar sin nya cd Vesper. Vesper är ensemblens femte album.

New Tango Orquesta har spelat runt om i Sverige och Eu­ropa, på klubbar i Moskva, tangoklubbar i Buenos Aires, jazzklubbar i Istanbul och åtskilliga festivaler här hemma i Norden och i Europa. I våras var de på turné i Kina.”

Missa inte nästa tillfälle att lyssna!