fredag 29 oktober 2010

Mer hemma än i skolan ...

Hjälp, ännu ett skollov!
… är rubriken när Karin Magnusson räknar lovveckor
”Höstlov en vecka.
Jullov två veckor.
Sportlov en vecka.
Påsklov en vecka.
Sommarlov tio veckor.
Det är 15 veckor lov på ett läsår.
Lägg på fem studiedagar och vi är uppe i 16 veckor eller 80 dagar ledigt från skolan på ett år.”

Som nämndordförande klubbar jag varje år läsårstider och förvånas över att eleverna går så få dagar i skolan … 2011 – 2012 har läsåret 178 dagar!

En liten skola blev skolmuseum


"Smedsta gamla skola är en autentisk skola från 1880-talet.Under årens lopp sedan mitten av 1980-talet har åtskilliga klasser med stor behållning genomfört en gammaldags skoldag i Smedsta skola. Skolklasser kan besöka skolan och genomföra en skoldag i gammal stil."


Det finns många små skolor i vårt avlånga land, små skolor som fortfarande används. Om, när de inte kommer att användas längre ... spar skolan i nuvarande skick. Det kommer barnen att vilja se "om hundra år!"

onsdag 27 oktober 2010

Nästan som Robinsson ...

På nämndsammanträdet den 22 november kommer jag att officiellt överlämna klubban i Barn- och utbildningsnämnden. Så nu har en del förberedelser börjat. Ny budget presenterades på kommunstyrelsen och vi fick också en kostnadspresentation av det nya styret.

Vi har inte sett de kommunövergripande målen … fast vi vet, nu är det slut på Valfriheten. För den punkten i Alliansens mål har alltid S röstat nej till.

Det kommer att bli annorlunda efter nyår och man kan tänka på olika sätt … men en sak är klar, den som sig i leken ger den får leken tåla. Det är som en Robinssontävling … man röstar, någon åker ut .. ibland av oklara anledningar, men det fiffiga är att då kan man hamna på en annan ö, för att sen komma tillbaka vid en tävling och slå ut gruppen som har försvagats av allt paktspel!

Men för att nu ... få en smidig övergång har jag i dag haft möte med nästa ordförande i BoU, diskuterat vilka dokument som ska upp på nämnd i år och vilka som ska klubbas efter nyår. De dokument som SVMP-gruppen tänker arbeta om i början på året tas såklart inte upp nu.

Hur den nya nämnden kommer att se ut vet vi inte ännu, men jag önskar att den trevliga ton vi har … kommer att finnas kvar mellan ledamöterna på den nämnd som alltid ser till barnens bästa.

Välståndsligan

Ännu en ranking, minns att ta den med en nypa salt, den här gången rankas länder när det gäller välstånd. I topp Norge, Danmark och Finland men såklart är Sverige på väg uppåt!

Detaljer och hela listan hittar ni här …

Och här kan ni njuta av de vackra bilderna, och siffror, från tio i topplistan

Njut av Geiranger ... och om ni har möjlighet tälta där nere närmast vattnet. Min känsloupplevelse har jag haft med mej i mååånga år.

tisdag 26 oktober 2010

Spara och Slösa ...

I söndags hade vi möte i aktieklubben Spara och Slösa. Aktierna går bra och vi planerar att åka på julkonsert. I går var jag på ett mera officiellt möte. Nu vet vi hur det planeras för de närmaste fyra åren … man sparar in på några och lägger pengar på andra … pojken med guldbyxorna bor i Gnesta!?

fredag 22 oktober 2010

I morse ...

Hallebro Oppgård, Gnesta

Nu är det dags för ranking ... igen!

Svenskt näringslivs Kommunranking 2010 har kommit, Solna i topp för 3:e året i rad. Gnesta kommun har backat till plats 128 av 290! Så, nu börjar analyserandet …
Nyss har det varit valrörelse med mätningar från flera aktörer, som inte var särskilt överens emellanåt. Fast mest intressant är egentligen kommentarerna.

Häromåret myntades ordet ”nån´annaismen”. Det vill säga att det är alltid någon annan som ansvarar för resultatet. Sen skyller man ifrån sig och kan därefter luta sig tillbaka och känna sig nöjd!

På den nämnd jag ansvarar för fick vi nyligen Lärarförbundets ranking av våra skolor. Ett förfärande resultat … 289:e plats av Sveriges 290 kommuner. Alla undrade och vi svarade att det räknas ut på ett ganska knepigt sätt. Förklaring, men knappast ett svar som får godkänt.

En genomgång har gjorts för att förklara Lärarförbundets synpunkter om skolan, vårt dokument innehåller även åtgärder.

Hur ska vi i Gnesta nu försvara och förklara att vi backat på kommunrankingslistan från Svenskt näringsliv:
2007 238:e
2008 124:e
2009 81:a
2010 128:e plats

Hoppas att något tar sig tid och gör en analys …

onsdag 20 oktober 2010

Världena barn ... insamlingens siffror

BÄSTA KOMMUN I SÖRMLAND 2010
1. Gnesta 284 325 kr … 27,48 kr/inv
(2009 - 18,20)
2. Trosa 174 048 kr … 15,15 kr/inv (2009 - 13,19)
3. Eskilstuna 1 377 795 kr … 14,36 kr/inv (2009 - 13,35)
4. Vingåker 111 942,50 kr … 12,57 kr/inv (2009 - 5,70)
5. Strängnäs 385 084 kr … 11,93 kr/inv (2009 - 12,60)

SVERIGES BÄSTA LÄN
1. Sörmland 10,80 kr/inv
(2009 = 10,20 kr/inv)
2. Jönköping 7,71 kr/inv
3. Västerbotten 6,88 kr/inv
4. Kronoberg 6,50 kr/inv
5. Kalmar 5,80 kr/inv

SVERIGES BÄSTA KOMMUN
1. Sorsele 117,26 kr/inv
2. Öckerö 113,48 kr/inv
3. Gnosjö 50,69 kr/inv
4. Arjeplog 36,99 kr/inv
5. Dals-Ed 30,74 kr/inv
6. Storuman 28,70 kr/inv
7. Gnesta 27,48 kr/inv
8. Lekeberg 25,55 kr/inv
9. Norsjö 23,94 kr/inv
10. Kil 23,09 kr/inv

tisdag 19 oktober 2010

Komjölk - för mäktigt för små barn

Läser i Linköpings-Postens bilaga, JORD & SKOG … att komjölk är anpassat till kalvars behov och därför mindre lämpligt att ge till små barn.

Det handlar inte bara om tyckande utan forskning, mjölken innehåller för mycket protein och salt … och för lite järn. Proteinet ger mättnadskänsla och kan ge barnen järnbrist om de inte får en tillräckligt varierad kost.

söndag 10 oktober 2010

Tacksägelsedagen - Gnesta Centerkvinnor smyckar kyrkan



Skördealster framme i koret på Frustuna Kyrka i Gnesta, en gammal tradition som fortlever. Efter kyrkkaffet har vi, sen några år tillbaka, auktion på grönsaker, blommor, sylt, saft och bakverk.

Behållningen delas mellan Frustuna församlings barnverksamhet och Centerkvinnornas projekt Världen angår oss.

fredag 8 oktober 2010

Och de nominerade är ...

Ett stort GRATTIS till Mariam Larsson på Frejaskolan här i Gnesta, som är nominerad till titeln ÅRETS SKOLKOCK.

Per Bergkvist, som jag tidigare skrivit om, som under ett år ätit sig igenom skolmats-Sverige skrev sen han varit i Gnesta och ätit:

"Mariam har gjort egna grönsaksbiffar, så långt från Dafgårds du kan komma; här pratar vi kärlek och passion, förmågan att trolla fram smaker och texturer. Basen är grönsaker, rågmjöl, sesamfrön, potatis och lite svartpeppar. På toppen en tomatskiva och lite smält ost. Som om det vore nog; bredvid biffen; du ser den lilla klicken nere till höger; väntar en finfin pesto; hemmagjord så klart och den har ett bra bett som till och med får den trötta firren att vakna till liv. Den här vegobiffen, ackompanjerad av peston — är bland det bästa jag ätit i år. Tack för det Gnesta! "

Årets skolkock utses på Den Stora Måltidsdagen i Stockholm, 14 oktober … vi håller tummarna!

Läs på kommens hemsida ...

torsdag 7 oktober 2010

Rankingsiffror igen ...

Andel elever som har etablerat sig på arbetsmarknaden två år efter avslutad gymnasieutbildning …

Där ligger Gnesta 8 (åtta) i landet med 50%. Tranemo är bäst med 57,1% … följt av Eda, Aneby, Lilla Edet, Essunga, Lessebo, Emmaboda, GNESTA, Åmål och Tidaholm med 49,6%. Det känns bra och jag blir glad för ungdomarnas skull! Det är SKL, Sveriges Kommuner och Landstings Öppna Jämförelser gällande Gymnasiet, som kom i går.

Vi kommer att analysera vår kommuns plats i de andra indikatorerna så snart det hinns. Nyligen gav oss Lärarförbundets ranking en platssiffra på 289 bland Sveriges kommunen, en föga smickrande siffra. Och såå dålig är inte skolan i vår kommun.

Förvaltningens genomgång visar på förbättringsmöjligheter och åtgärder kommer att vidtas, för uppåt på listan ska vi! Läs dokumentet från förvaltningen här …

SKL:s Öppna jämförelser är lite svårläst … tar en stund. Södermanlands Nyheter har en artikel i dag och jag återkommer med en mer heltäckande redovisning.

Till dess gläder vi oss att ligga med på 10 i topp, av 290 kommuner, i en av delarna …

onsdag 6 oktober 2010

"Gnesta Kulturskola presenterar stolt ... Galakonsert för Världens Barn"

Ett stort TACK till alla medverkande BARN … och vuxna. Ni gav oss alla en fantastisk upplevelse. Vilken entusiasm, vilken glädje … vilken underhållning!

… och en samlad hjälp till Världens Barn!

Se även här i SN ...

tisdag 5 oktober 2010

Stormen har bedarrat ...

Efter att ha hälsat på de närvarande, började Fredrik Reinfeldt …
"Stormen har bedarrat och molnen har skingrats. Runtom i Sverige växer framtidstron och förhoppningen om att morgondagen ska bli lite bättre och ljusare än gårdagen. Det är en efterlängtad utveckling" … självklart handlade det om den avklingande finanskrisen!

Läs här hela talet …

Nya ministrar är tillsatta, de blir också fler …

Vår nya minister, Anna-Karin Hatt (C) blir IT- och regionminister … Grattis!
Sänder också ett STORT TACK! till Åsa Torstensson, som varit Infrastrukturminister de senaste fyra åren.

"Om det skaver i ögonen - sluta glo"

Nu hade jag tänkt blogga om den nya regeringen. Men eftersom det var flera personer som jag inte känner till sen tidigare, gick jag in på ett par tidningar för att vara påläst …

En bit ner, på Aftonbladet, ser jag … ”Visa gärna benen – om du har rätt ålder”.

Yes! … jag köper det där urläckra klänningen som jag såg i en katalog i går! Jerseyklänningen som slutar en bit över knäna … men om man hade svarta strumpor och stövlar blir det nog OK! … tänkte jag i går.

Men nu är det uteslutet, jag har inte ”rätt ålder”. Fast kanske köper jag den … för jag håller absolut med Åsa Erlandson ”Om det skaver i ögonen – sluta glo”.

måndag 4 oktober 2010

Spänningen är oerhörd ...


Hur blir det, vem ska styra, har ni kommit någon vart? Varför tar det så lång tid, varför stänger ni inte in er i en sommarstuga tills ni är överens? Spelar det egentligen någon roll vem som styr?

Frågorna är många och de goda råden kanske ännu fler.

I dag vet vi vem som är riksdagens talman, Per Westerberg valdes efter sluten omröstning. Moderaterna har fått en ny gruppledare, Anna Kinberg Batra och centerpartiets partisekreterare Anders Flanking avgår för att ägna sig åt riksdagsarbete och familjen. Såg också att någon minister skulle avgå …

I morgon är det Riksdagens Högtidliga Öppnande … jag kommer att få en detaljerad beskrivning!
Och snart vet vi vilka som blir ministrar och vem som ska styra i Gnesta.