måndag 31 oktober 2011

Det kan man kalla Närodlat!

I dag har vår landsbygdsminister Eskil Erlandsson antagligen smakat grönsaker och frukt som odlats mitt i New York …han är där och studerat stadsodling! Mellan husen och på taken!

Tänk när alla gräsmattor mellan husen i våra städer blir grönsaksland, då blir det närodlat ... jag kan redan se allt framför mej ...
Alla har en bonde i släkten, nära eller långt bort. I dag är det inte lika livsviktigt att hålla reda på vad han heter och var han (ja, det är oftast en han!) bor, men när det har varit oroliga tider i vårt land visste alla att det var hos bonden det fanns mat.
Men vi har alla odlargenen kvar … så jag är jättelycklig över ”Stadsodling”. Tänk såå många ensamma människor som skulle kunna hitta sin plats … hjälpa till och rensa lite ogräs, kanske gallra morötter och eller bara göra som tjuren Ferdinand, lukta på blommor.
Blev det någon trädgård, den som inte fick kallas Sinnes trädgård, men som skulle vara en trädgård för alla våra sinnen. Blev det något vid Frustunagården? Jag skrev en motion, fick jaa … men ”är det någon som kan säga var den e´!”

2 351 881 000:e människan?

2 351 881 000:e människan på jorden var jag, om man nu ska tro BBC:s räknesite. Hittade siten på Annies blogg …
I morse hände det … Danica May Camacho firades för att markera att jorden nu bebos av sju miljarder människor när hon föddes på Filippinerna.
- Hon är helt underbar, säger mamman Camille Dalura.

Har vi inte kommit längre 2011???

Vi är duktiga på jämställdhet i Gnesta och vi har funnits med i både lokal- och riksmedia … som ett föredöme. Vi har jobbat på det sen 2006 ... undrar om de läst Likabehandlingsplanen!

Den här veckan, i morgon, är det tjejkväll på Chill med ”prova på självförsvar" och "TAKTILMASSAGE – upplev en mjuk och skön massage. På rygg, armar, händer, ansikte eller ben. Allting är kostnadsfritt."
och
på torsdag är det killkväll med ”… olika turneringar i billjard/pingis samt NHL-12 ps3 på storbilds tv. Vi bakar pizzor.”
Hoppas att media också har höstlov!

fredag 28 oktober 2011

Gemensamma planeringsförutsättningar = GPS

Ja, i dag har vi tankat GPS:en som ska leda oss i budgetarbetet inför 2013.
Ni läste rätt … nu är det 2011, häromdagen tog vi beslut om detaljerna i budgeten för 2012 och nu har vi fått förutsättningarna inför 2013. Det gäller att tänka, säga och skriva rätt.
”Jämförande nyckeltal för ekonomi och kvalitet, ekonomiska förutsättningar och befolkningsprognos” … rubriker under dagen. Vi proppades med siffror och ord, snackade en hel del i olika grupper … men inget reflekterande!
Så nu återstår att läsa igenom hela materialet, jämföra och fundera … kommer pengarna att räcka till den verksamhet som redan finns eller måste vi spara … eller effektivisera, som vi brukar kalla besparingar!
Andreas Hagnell från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, fick den otacksamma tiden efter lunch, att prata om … ”Hur arbeta med målet om miljö och klimat?” I Gnesta är vi duktiga på miljöarbete, man självklart kan vi bli bättre …
Jag vet, bloggtexten är ingen höjdare, man kan lätt hålla sig för skratt! Men den speglar nog dagen …

torsdag 27 oktober 2011

Inbjudan till Bohuslän!

I dag har riksdagsman Inger Fredriksson varit på Miljö- och jordbruksutskottets sammanträde med fiske på dagordningen.
Hm, hon missar aldrig att göra reklam försitt vackra Bohuslän … skickar med vackra bilder och en Taubemelodi!

Lyssna och njut …

Att kollektivtrafiken fungerar är ett måste!

… det är vi många som tycker, inte bara i vår kommun. När nu Länstrafiken i Sörmland gått igenom och analyserat mängden linjer, turtäthet och antalet resande … har man efter diskussioner med kommunernas politiker kommit fram med ett förslag.
Med fokus på kollektivtrafik har man lagt till turer, tagit bort några och omdirigerat några. Ja, äntligen kommer man enkelt att kunna åka till Nyköpings lasarett.

I dagens Södermanlands Nyheter, som så påpassligt delar ut torsdagstidningen till alla hushåll i Gnesta, kan man läsa om den nya bussplanen.
De politiska partierna kommer att lämna remissvar på planen, så hör gärna av er med synpunkter!

onsdag 26 oktober 2011

Hur kan det få vara så här???

Läs ... i DN
"Moderna p-piller är betydligt farligare än vad man hittills trott. Det visar en dansk studie som publiceras i British Medical Journal, skriver Information.

– Lite tillspetsat kan man säga att de är dubbelt så dyra och dubbelt så farliga, säger professor Öjvind Lidegaard.
Undersökningen omfattar samtliga danska kvinnor 15—49 år som tar p-piller. För äldre p-piller var risken att drabbas av en blodpropp en på 1 000. För moderna piller, däremot, var risken 1 på 500."

tisdag 25 oktober 2011

Ett tramp på en öm tå ...

Miljöpartisten Bengt Landin gick i gång i gårdagens Södermanlands Nyheter under rubriken ”Göra nytta för sitt arvode?” … ett svar på en insändare från Ingrid Jerneborg Glimne.
 Vi i Alliansen har tidigare haft synpunkter på ”extraarvoden” till miljöpartisterna. De förhandlade sig till makt utan ansvar! Vanligt vid samarbete mellan partier är, att man ansvarar för varsitt område. Men så tänker inte miljöpartisterna i Gnesta. De vill ha makt, men inget ansvar … inget ansvar för någon nämnd eller något sammanträde.
Ja, det var det de´ handlade om … är man 1:e vice ordförande ska man fatta klubban och ta hand om sammanträden när ordförande har förhinder!
I SN i går är det också snack om att ”Sprätta upp ett tjockt kuvert och sen sitta av ett nämndsammanträde.” Och senare i texten …”inte bara att kvittera ut några hundralappar för ett möte”.  Mig veterligt har Bengt inte sammanträdesarvode på Socialnämnden, utan ett månadsarvode på mer än fem tusen i månaden.
Ja, även om vi nu är fritidspolitiker ska vi, förutom att vara på sammanträden, ha god kunskap om de verksamheter vi tar beslut om. Vi ska även vara insatta i alla styrdokument, som styr de kommunala verksamheterna. Det är mycket att läsa och sätta sig in i, men nödvändigt om man tackar ja till ett politiskt uppdrag.
Politiska uppdrag tar tid – men är fantastiskt roligt!

måndag 24 oktober 2011

Fullmatad måndag!

Presidiepolitiker tillsammans med chefstjänstemän var inbjudna till en förmiddag med internkontroll på schemat. Vilka är de största riskerna i kommunen? Vad får de för konsekvenser om de inträffar? Och hur stor är sannolikheten att de inträffar?
Vi enades om svaren politiker och tjänstemän tillsammans och fick så småningom fram ett resultat, vilket överlämnades för vidare hantering. Det känns som om det är flera turer kvar innan det blir ett dokument.
Efter lunch hade vi kommunstyrelse … med en lång dagordning. Upphandlingspolicyn och en miljömotion i ungefär samma ärende togs ur, utan förklaring. Vi i oppositionen deltog med liv och lust i sammanträdet, hade frågor och förslag på ändringar i ärenden … ganska kul hade vi och tog oss igenom handlingarna inom vanlig arbetstid, till 17.00 ungefär. Två delårsrapporter och en framtidsplan, där en av majoritetens ledamöter funderade över samma sak som jag själv gjorde på Barn- och utbildningsnämnden.

Varför har SVMP bara en budget för 2012 i en Framtidsplan som är en flerårsplan t.o.m. 2014? Kommunalrådet svarade sin egen partikamrat att det bara hade gjorts en budget för 2012.
Fast många frågor fick ”bättre svar” och vi hjälptes även åt med beslutsatsformuleringar.

Jag önskar att kommuninvånarna kom till Kommunstyrelsen och lyssnade.  För att på plats bilda sig en uppfattning om personer … de röstat på!
Hjärtligt välkomna!
Alla ni kommuninvånare med åsikter om kommunpolitiker …

lördag 22 oktober 2011

Precis så är det ...

Det står ”sockerkaka” på paketet, men om man tar innehållet i den ena påsen + smör och bottnar formen med frukt+bär+nötter blir smulpajen riktigt god. Men, som jag har provat och läst, ja jag vet att det är ett nybörjarsyndrom…
… som jag delar med Bodil Malmsten!

På besök hos riksdagsledamoten ...

  Ja … det var i Riksdagen jag var i torsdags. Har varit där förut, så rundvandring blev det ingen. Åt lunch tillsammans med ett gäng centerpartister, som hade många goda råd till Inger inför hennes debut … i Riksdagens frågestund! Ställde fråga till Göran Hägglund …

Satt sen, med utslagen mobiltelefon, på läktaren och lyssnade tillsammans med några andra som satt sig exakt på den anvisade platsen… med det lilla märket påklistrat på blusen, som visade att vi var kontrollerade!

Bilder tagna på fredagsmorgon … och sen iväg till Centerkvinnornas Inspirationsdag med tema jämställdhet i skolan.

Nu är jag out ...

… sen säkerhetskontrollan i Riksdagen pekade åt mej med hela handen och beordrade mej att stänga av telefonen … har jag inte fått igång den igen!

torsdag 20 oktober 2011

Spännande dagar innan KS ... !

På måndag, den 24 oktober ... FN-dagen, har vi kommunstyrelse. Har börjat läsa handlingarna, 7 hekto papper med text på båda sidorna! Delårsrapporter, Framtidsplan och svar på revisionsrapporter är några av våra ärenden ... mycket intressant läsning. Ni som inte tidigare läst skolplanen, kan hitta den också i handlingarna.
Klicka här och läs kommunstyrelsehandlingarna Du också ... och här ... och här!

Hörs ...!

onsdag 19 oktober 2011

Hur går det här ihop?

Jag läser i SVMP:s Framtidsplan …
Elevpengen i Grundskolan höjs med 2,5%, det tillkommer en ersättning för skolbibliotek eftersom den nya skollagen föreskriver detta (655 kr per elev) och hyrorna höjs med 2%

Och i, den i måndags beslutade, Framtidsplanen antar majoriteten att det är lika många elever 2012 som 2011 …
...
men gör en nerdragning i Grundskolans budget på nästan 4 miljoner!!!

tisdag 18 oktober 2011

Sicken vecka!!!

Fredag … Handlingar via mail på, för att få extratid att läsa … det var bra!
Tisdag … ordinarie handlingar via posten, med ofördelade miljoner
Onsdag  … ringde till ordförande  för att få veta hur ”de två miljonerna skulle fördelas” och fick då ett muntligt besked
Torsdag … ringde igen till ordförande, undrade om nämndledamöterna skulle få ändringarna skriftligt
Fredag … fick jag en Framtidsplan från kansliet via mail, utan ändringsmarkeringar och utan följebrev   
Måndag … till gruppmötet före nämndsammanträdet i går fick vi nya nämndhandlingar!!! … utan markeringar … vi fick leta om det fanns ändringar
Att bedriva oppositionspolitik under så´na förhållanden är nästan omöjligt. Ändringsyrkande och Reservation skrevs och skrevs om under veckan, allt efter senaste versionen av handlingar.

Tre timmar innan nämndmötet ringde ordförande och sa att Framtidsplanen skulle justeras direkt. Jag var av annan åsikt när det gällde hennes skäl och efter fråga till kommunal tjänsteman visade det sig att omedelbar justering inte behövdes.
Och eftersom jag inte är konspiratoriskt lagd, har jag inte för ett ögonblick trott att den icke nödvändiga snabba justeringens enda skäl var att vi inte skulle hinna skriva vår Reservation.

Länkar  till Alliansens blogg, där du kan läsa Ändringsyrkandet och Reservationen.


måndag 17 oktober 2011

SVMP vill att vi bara håller med.

Jag är just hemkommen efter att ha spridit dålig stämning! Jaa, det var vad ordförande konstaterande efter att hon klubbat SVMP:s Framtidsplan 2012 – 2014, eftersom vi i Alliansen hade synpunkter på majoritetens sätt att fördela medel 2012.
”Det blir dålig stämning” sa hon närmare bestämt …

söndag 16 oktober 2011

Sörmland bäst på att samla pengar till Världens Barn ...

Sörmland är det län i Sverige som har samlat in mest pengar till Världens barn 2011 per invånare, 11,50 per inv.

Och Gnestaborna var bäst i länet, har samlat in 23,83 kronor per invånare.
 
På andra plats Strängnäs med 15,43 kronor per invånare
På tredje plats Eskilstuna med 15,35 kronor per invånare
Det gjorde också Eskilstuna till den storstadskommun som har samlat in mest pengar i landet.
Allt enligt Södermanlands Nyheters webb ...

Ja, vem kan man lita på ... ?

Peter Wolodarski citerar i DN ur Socialdemokraternas skuggbudget … Inger har i sin blogg tagit upp några rader ur hans krönika.
Hm, kan det vara så att någon illvillig lagt dit pappret med just de raderna? Det kunde inte ha varit särskilt svårt att utföra i så fall …

Såg när Håkan Juholt visade upp sin skuggbudget på TV! Den liknade mest en bunt papper från kopiatorn! ”Det här är Socialdemokraternas budget och det här är det enda exemplaret” sa han stolt och viftade med pappersbunten.

"Storstadskvinnor spräcker glastaken" ...

”De unga kvinnorna är på väg att spräcka glastaken. Enligt en uppmärksammad studie har det redan hänt i 147 av USA:s 150 största städer – där tjänar unga kvinnor mer än unga män. En titt i svensk lönestatistik visar att början på denna storstadstrend även finns i Sverige, skriver Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv i en kommentar till rapporten "Glastaket spricker" som Svenskt Näringsliv presenterade igår.”

Läs mera på Centerkvinnornas hemsida … där finns även länkarna till Svenskt Näringsliv och Rapporten!

lördag 15 oktober 2011

Innan frosten ...


I natt var höstens första  frost, nu bryter solen igenom och då visas vilka växter som inte klarade sig. Dahliorna klarade inte natten. Vi misstänkte frost och räddade vindruvorna. Läste Land i går och nu har jag tagit fram Saftmajan. Vindruvssaft!
Barn- och utbildningsnämnden på måndag har ett enda ärende, Framtidsplan 2012 – 2014. Den är skriven av SVMP och där finns att opponera mot!

Tänkte inte kommentera veckans politiska turer … men jag tycker om ”nya ord”!
”Kulbo ger mest kulor”, säger någon på radion och när jag söker ”kulbo” på Wikipedia … får jag frågan om jag menar ”Klubb”! Vi vet att kulbo än så länge är Håkan Juholts, ska han månne öppna en kulbo-sida?

tisdag 11 oktober 2011

Kommer Gnesta att bli en modig kommun?

Politiker i nämndernas presidier (bara hälften kom) och förvaltningschefer var inbjudna till ett seminarium om ”Systemtänkande” … "Sättet att tänka styr prestationen".

Tänk ut ett system som snabbar prestationen … uppmanade föreläsaren. Det lät bra i mina öron eftersom jag tycker att mycket går alldeles för sakta. Kanske kan inte allt ”vara klart i går”, men visst tar många saker alldeles för lång tid, inte minst i den kommunala beslutsgången. Men vi har en demokratisk process, alla ska kunna komma till tals och kunna påverka … och det är bra.
Därför var det intressant om det nu fanns ett ”annat sätt att tänka”, det välkomnar jag absolut. Vår föreläsare hade några talande exempel och vi kunde konstatera att där behövdes förändring. Det ska bli spännande att få följa processen i vår kommun.
”Dålig service är bara dyrt! Bättre service kostar mindre!” … det låter väl bra?
”Systemtänkande innebär att man ställer om traditionell ledning och styrning som ofta är mer hierarkisk till att låta medborgarna komma med förbättringar och sätta kunden i fokus.”


måndag 10 oktober 2011

Ja, hur blir det med vårt Vattentorn?

Vi i föreningen jobbar på för att få ihop ett underlag, som vi sen kan jobba vidare med. Det finns förslag! Realistiska förslag. Men det kostar pengar, men kanske vi kan ta min gamla idé … kunde man betala Operahuset i Sydney genom ett lotteri, borde vi kunna fixa Vattentornet i Gnesta. Visst!? Vi kommer att presentera alla våra förslag så småningom för Er …

                        Här är en av idéerna vi har, att bygga till en entré … hittade den i Trelleborg.

Grattis Annie!

Läser på Aftonbladet … tidig älgjaktsmorgon 2011
... omdömen om Centerpartiets nya partiledare Annie Lööf.

I går var Annie med på sin första partiledardebatt ...

Marie-Louise Zeisig:

”Hon har en glad grundkänsla i sitt ansikte, men jag undrade om hon ler för mycket. Hon har väldigt mycket fakta, men det gör att hennes glada vänliga leende kändes okej. Väldigt elegant styrd framtoning som jag tycker var positiv. Hon har brytt sig och visar att hon vill det här. Det ska bli intressant att följa henne.”

Elaine Eksvärd:

”Hon har lugn samlad retorik. Bemötte Åkessons skräckgrupp somalierna och vände det till något positivt. hon talar målande och det går inte att missförstå henne. Ser stor skillnad mot henne och hennes föregångare Maud Olofsson som pratar som en sportkommentator. Hon blir inte heller upprörd på samma sätt som Olofsson blev.”

Lena Mellin:

”Klarade sin allra första partiledardebatt bra. Förde in en ny dimension i energidebatten genom att understryka att kärnkraften ska marknaden betala, det statliga stödet går till förnybara.”

söndag 9 oktober 2011

Centerkvinnorna smyckade Frustuna kyrka med skördealster på Tacksägelsedagen ...

… en tradition sen många år tillbaka. I år har väderguden varit nådig, vi har inte haft någon frostnatt. Grönsaker och frukt i alla former, sylt, äppelmos, bröd och blommor och massor av färggranna blommor fanns på bordet när vi började auktionen. Stort tack till alla Er som var där och handlade!
Aktionen inbringade 2 065 kronor, en summa som delades lika mellan Centerkvinnornas ulandsfond ”Världen angår oss” och Frustuna församlings diakonala verksamhet.

Kyrkoherdens blogg ...

lördag 8 oktober 2011

Julkalenderslottet i Harlösa ...


Plötsligt dyker en riktig riddarborg upp, GPS:en visade vägen till det. Slottet är privat och idag i familjen Bergengrens ägo och är inte öppet för allmänheten. Här finns hela historien ...

vet inte varför huset byggdes, men nu är det Harlösa filialbibliotek! Är det någon som vet något om byggnaden?
Här kommer svaret!
Det sista tåget, en rälsbuss, skulle inkomma 9 juni 1955 kl. 20.07 men var av förklarliga skäl försenat. Drygt 500 personer hade mött upp och I7s musikkår under ledning av musikdirektör Gullstrand spelade. Efteråt blev det gravöl på Harlösa hotell med dans i hotellträdgården till dragspelsmusik. Kvällen till ära hade någon författat en visa till minnet av järnvägens tid i Harlösa.
Nyss sista tåget ånga' ifrån vår station
vi aldrig mer får höra dess kära visselton,
vår storhetstid med järnväg en saga blivit blott
och Harlösa tillbaka till ödeby har gått.
Med vemodsfyllda blickar tillbaka vi kan se
på tiden då vi ännu hade järnvägarna tre,
nu av den allra sista i kväll vi avsked tar,
sen blir det bara minnet och rälsen som finns kvar.
                                            Harlösa station, troligen vid invigningen 1906

Harlösa Station
Det gula stationshuset började byggas i maj 1905 och stod färdigt i december 1906. Det är byggt i jugendstil och uppfördes av Rönnberg & Gustavsson i Båstad för en kostnad av 17 800 kronor. Även posten var inrymd här. Efter nedläggningen av Dalby – Bjärsjölagård 1955 trafikerades spåren i Harlösa endast av godståg och stationen fyllde inte längre någon funktion. Fram till 1982 använde SJ stationsbyggnaden till skola för beredskapspersonal. Eslövs kommun förvärvade därefter byggnaden som nu används som bibliotek.
                                                         Harlösa station år 2002
Enligt ...

Trelleborgs sjöfartsmuséum ...


Vi hittade det på nätet … memorerade kartan, Gråbrödersgatan 12 i Trelleborg … det var så enkelt att hitta dit att vi inte ens tog med karta över sta´n, ”mitt för terminalen”! När vi letat, letat, letat och letat … parkerade vi och åt en glass ”innan vi åkte hemåt igen”! Startade bilen, svängde och … DÄR hittade vi den efterlängtade gatuskylten … och fasaden vi sett på nätet.

En pärla med mängder av historia … Stort TACK till Erik Sandell för den intressanta guidningen med alla detaljer!

fredag 7 oktober 2011

Bärnstensmuséet


Vi har sett skylten ”Bärnstensmuseet” åtskilliga gånger och äntligen stannade vi! … det är en fantastisk upplevelse … för femton år sedan bestämde sig Leif Brost för att öppna Bärnstensmuseet i Kämpinge. Där finns i dag förutom bärnsten utställningar med ”döda djur, vrakgods och strandfynd från Östersjöns kuster”.
Titta här ...

Sommar i Skåne ...

Linne och shorts var nog den bäst lämpade klädseln den 1 oktober i Falsterbo. Båtfolket hade en härlig dag … även vi som åt nystekt sill (fast det var strömming!), potatismos, lingon, romsås och sallad i solskenet.

Ja, vad var det den blå båten sysslade med? Vi var många som stod och tittade ...
Låg den på samma ställe hela tiden, höll den på att sjunka … gick pumparna för fullt så att den inte skulle sjunka mitt i gattet till hamnen? Frågorna var många inuti huvudet, så jag frågade rakt ut … om det var någon som visste!
Svaret fanns på kajkanten, en äldre man visste att båten tog upp sand som skulle användas inom glasindustrin och samtidigt blev inloppet muddrat! Fiffigt va? Det var ju inte konstigt att båten såg ut som om det höll på att sjunka …