”Ange ursprungsland på matsedeln inom förskolan och grundskolan på köttprodukter
och oberett kött för att öka barns och ungdomars medvetenhet om var maten de
äter kommer ifrån.”
På veckans nämndmöte i BoU fanns motionen på
dagordningen. Eftersom jag visste att kostchefen skulle närvara på nämndmötet
hade jag med mej frågor och ett par påståenden som jag ville ha svar på innan
beslut! Tyvärr var kostchefen sjuk … tog upp argumenten nedan på nämnden:
I svaret verifierar kostchefen att Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier finns med i vår upphandling, men det framgår inte vilken nivå: ”Bas-”, ”Avancerad-” eller ”Spjutspets-nivån?
I svaret verifierar kostchefen att Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier finns med i vår upphandling, men det framgår inte vilken nivå: ”Bas-”, ”Avancerad-” eller ”Spjutspets-nivån?
·
I EG-förordningen nr: 1760/2000 krävs
märkning av nötkött, vore önskvärt om den informationen även gavs till de som
äter maten i skolan.
·
Regeringen har nyligen kommit med ”En livsmedelsstrategi för Sverige – fler jobb och hållbar tillväxt i hela
Sverige”. Läser … ”Konsumenterna bör,
oavsett socioekonomisk tillhörighet, ha möjlighet att göra informerade och
medvetna val av livsmedel. Berörda myndigheter har en fortsatt viktig roll att
sammanställa och sprida information om säkra livsmedel, bra matvanor och
hållbar livsmedelsproduktion. Frivillig information är värdefull för att möte
konsumenternas behov och efterfrågan”.
·
Ett sätt att få barn och elever medvetna
är att de t. ex. får vara med i köken
och laga mat. Ibland hävdas att barn och elever inte får vara i köken, men så
här är det att … ”Den som bedriver
verksamheten bestämmer själv om köket ska tas tillvara som en pedagogisk
resurs” ….
·
Efter några minuters ajournering yrkade ordförande
återremiss på ärendet, med motiveringen:
”Ordföranden
föreslår att ärendet återremitteras med motiveringen att beskriva vilken grad av hållbarhet som avses
samt en beskrivning på hur förvaltningen ska jobba med matråd.”
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar