fredag 14 maj 2010

Lära av livet ...

Vår kommun driver sedan 2005, med stöd från Regionförbundet Sörmland, ett fyraårigt
Projekt med namnet ”Fler med högre utbildning i Gnesta kommun”.

Bakgrunden är en låg andel högskoleutbildade. 2004 hade 12 % av invånarna i Gnesta eftergymnasial utbildning på minst tre år, jämfört med 13 % i Trosa, 15 % i Nyköping och
18 % i Strängnäs. I Stockholms län hade 25 % av invånarna en sådan utbildning … enligt kommunens Hemsida.

I Centerpartiets valprogram finns inskrivet, att samarbete redan från grundskolan med universitet och högskola bidrar till att studier känns naturliga.

Det finns många exempel på hur kommuner samarbetar med högskolan, både barn och elever bjuds in, exemplen är många. Extra viktigt inför språkvalet, vilka/hur många språk behövs … till det jag vill bli när jag bli stor?

Vi har ofta lärarstuderande här hos oss i kommunen … självklart ska de berätta, om sin skolgång och hur de resonerat sig fram till sin utbildning. Och vart är de på väg?

Vi i Centerpartiet vill även ha fler företagare i skolan, ta tillvara alla dessa föräldrar med vanliga och ovanliga yrken. Jag minns ett bra exempel från en skola i Östergötland, där alla lärare åkte iväg på en kurs samtidigt. Då fixades undervisningen för en dag av föräldrarna, som hade lektioner med sin egen yrkeskunskap som grund.

Det är att lära av livet!

PS. Har lagt samma text på Centerpartiets valblogg.

onsdag 12 maj 2010

Ja, allt hänger ihop!

Just nu är alla mina vakna timmar fyllda av siffror. Som ska jämföras och värderas. Och nästan allt hänger ihop, det blir som att lägga pussel. Redovisar siffror som så småningom ska resultera i en ram-budget i juni.

I juni förra året togs en treårsbudget, där ökningen mellan åren 2010 och 2011 endast var 1,3 miljoner. Räcker inte ens till löneökningarna, så ett tillskott kändes nödvändigt.

· Barn- och utbildningsnämnden kommer att få en utökad budget 2011
· Vi gör nu ännu en sammanställning av hur många barn/elever som bor i kommunens olika delar, för att få svar på några frågor. Var i kommunen föds det barn? När/var kommer vi att ha underlag för att återinföra klasser i Ytterskolorna?
· 10 358 invånare i vår kommun, en ökning årets första kvartal vilket genererar ökade intäkter, nästa år.
· Sen dök siffror från skolverket upp, vad hade hänt! Varför såg det ut som ”vi var sämst”? Tills vi förstod vad som räknats ihop … vi vet, att på fritidshemmen har vi låg andel årsarbetare med pedagogisk högskoleexamen. Men om man tittar på enbart grundskolan har 80% lärare pedagogisk högskoleexamen. Något under snittet, vilket vi absolut inte är nöjda med. Skolverkets sammanställning.
· Skolmatens Vänner har siffror på måltidskostnader per elev och år i kronor. Inte min nämnd, men ”mina” barn/elever äter. 2007 var vi i Gnesta den kommun i Södermanland, som la mest pengar på skolmaten. Vi är nio kommunen, högsta 6 580 kronor och lägsta 3 460 = 3 120 kronors skillnad … kan verkligen siffrorna vara rätt!
· Vi har en lokalutredning som visar att vi ”har för mycket lokaler”. Just nu, ja! Lokalkostnaderna är höga, men vi tycker att vi ska ha bra och ändamålsenliga lokaler i förskolan/skolan. Förskolor och skolor i alla kommundelar är ett politiskt beslut, som jag absolut inte tänker ändra på!

Ja, allt hänger ihop. Det finns en viss mängd pengar, lika mycket för alla partier när vi gör budget. I juni kommer det att visa sig hur vi prioriterar.

måndag 10 maj 2010

Från måndag till måndag ...

Jag har svårt att hålla igång allt, trots att jag är kvinna. Den här bloggen t. ex. sköter jag inte, jag vet! Nu sitter jag lite halvvissen och funderar på vad jag gjort senaste vecka … egentligen.

BoU-presidium och kommunstyrelse efter att vi bjudit på äpplen och Allianspolitik vid tåget mellan 06 – 08! Måndagen avslutades med en diskussion angående budget 2011.

Bara budget på tisdagen, men alla papper gjordes i ordning till deklarationen … Dessutom är håret klippt, vi har haft en diskussion angående Frejaskolan och en presskonferens angående omfördelningar i budget 2011. Fast vi tar ramarna i juni.

Alla mina plantor har behövt mycket omvårdnad och värme på nätterna, men de ser rätt OK ut fortfarande. De bruna murgrönabladen är borttagna, med hjälp av stege och sekatör. Grusgården är skyfflad och jag har infört mördarsnigel-koll-rundor. Vi såg några sniglar förra året, så nu håller vi extra koll.

Centerkvinnornas lördagsutflykt till tjejerna på Väg223, med paraply men utan handskar … fy vad vi frös! De med bra väderkoll hade vantar! Tänker ta mej tid och åka igen, när värmen kommit.

Har i dag skrivit på dagordningen till Barn- och utbildningsnämnden, handlingarna går strax! Två möten kvar i veckan, dels ett uppföljningsmöte efter Centerkvinnornas Förbundsstämma i Lund och ett Alliansmöte … sen tar jag helg!

Men läs gärna centerpolitik och lite prat, på: www.sn.se/valbloggar/gnestac

söndag 9 maj 2010

Skyldighet att anmäla missförhållanden i skolan

Egentligen är det en självklarhet att skolpersonal ska anmäla missförhållanden i skolan. Som det är i dag är personal skyldig att anmäla om de misstänker att barnet far illa i hemmet. Regeringen har tillsatt en utredning, som ska föreslå hur anmälningsskyldigheten ska utformas.

Sofia Larsen (C) har drivit frågan om ”Lex Sarah” för skolväsendet. Utredare blir lagman Margareta Åberg och utredningen ska överlämna sitt betänkande senast den 31 mars 2011.

Detta inlägg har jag även på min blogg på Södermanlands Nyheter.
Där val-bloggar jag tillsammans med Alexandra Pettersson.
Adress: www.sn.se/valbloggar/gnestac