tisdag 8 juli 2008

Scotland, nyss!Den som gjort en resa har alltid något att berätta, säger talesättet och när jag nu just har kommit hem från mitt första Scotlandsbesök kan jag berätta massor. I ett till ytan litet land, finns allt från vanligt stadsliv till ett dramatiskt ljunglandskap på höga berg.

Ett så vackert landskap att det emellanåt nästan tog andan ur oss … norra kusten var fantastisk. Åk ända upp om ni har tillfälle och åk på de små vägarna. Vägar med absolut perfekt beläggning men med endast en vägbana, men gott om mötesplatser. Bengt som körde vår hyrbil lärde sig trixet att hålla lagom hastighet så att man möttes just där vägen var bredare. Berg och dalar i en storslagen blandning där den gröna växtligheten ibland helt omslöt marken, men vi såg även några små snöfläckar. Vi såg också får, får, får, får och får. Det sägs att det finns fler får än människor i Scotland, det är säkert sant. Men vi har även sett både hjortar, sälar och diverse fåglar.

Såklart var vi på Sky, ön som sägs vara sagolik … men för oss blev den Whiskyön, där vi gick på guidad tur och drack whisky! Talisker, ”the only singel malt Scotch Whisky from the Isle of Skye.” Två veckor innan vi kom, startade en “regnperiod” efter nio (9) veckors torka. En torka som gjorde att man på Talisker tvingades stänga en vecka på grund av vattenbrist! Jaa, man kunde inte köra dit vatten från annat håll, för då hade whiskyn fått en annan smak annan smak! Vatten från egna källor, kort från nordöstra Scotland och en egen form på pannan … då blir det Talisker!

Åter på fastlandet kom vi till Ullapool efter att ha sökt efter Storsjöodjuret, som såklart inte visade sig för oss heller. Anita visste att det norr om Ullapool fanns en trädgård där de odlade i vatten … i växthus. Hon hade sett underverket på TV. En expedit i järnhandeln visste var det låg.

Det var längesen någon gav de kvarlämnade blommorna vatten, men den lååååånga smala vägen dit var underbart vacker och efter att konstaterat fakta vid växthuset hittade vi en väg norrut med vidunderliga vyer och hamnade så småningom i Lochinver. Med middag på puben och boende uppe på berget, med utsikt över hamnen avslutades denna ”upplevelsedag”. Men vi kommer länge att diskutera ”varför det fanns ett reningsverk ute i obygden … eller var det kanske inte ett reningsverk, men illa luktade det.”

Bed & Breakfast i Scotland var också en glad överraskning, absolut perfekt och rekommenderas verkligen. Och självklart ska ni beställa skotsk frukost … stekt ägg eller äggröra, stekt brödbit, stekt bacon, stekt blodkorv, stekt korv som var olika kryddad och en stekt potatisplätt! Yes! … vi åt skottefrukost varje dag, fast med lite olika smak. Att bo hemma hos privatpersoner gav oss också en inblick i heminredning, det var noga i scotska hem med färgerna, allt passade ihop … in i minsta detalj även på frukostbordet!

Jaa, den som gjort en resa har alltid något att berätta och självklart finns det mycket mer att säga om vår vecka i Scotland, jag återkommer säkert!

Ha en trevlig semester, Ni också!

Inga kommentarer: