tisdag 19 maj 2009

Skolutveckling

Det ska bli möjligt för skolor att inrätta särskilda klasser i exempelvis matematik eller naturkunskap på högstadiet … börjar Olov Jonmyren sin ledare i dagens SN, som belyser regeringens förslag till "elitklasser".

Jag säger välkommen till verkligheten!

I mitten av 70-talet gjorde vår dotter matteskrivningar till sina klasskamrater, delade ut och rättade dom sen. På mattelektionerna i tredje klass! När hon sen började 7:an fick hon matteläraren Ann-Christin som hade radikala förslag.

Alla som läste särskild mattematik delades in i grupper, de som hade ”sämst” betyg gick i samma klass. ”då fick hon möjlighet att förklara grundligare och alla förstod … men i den andra klassen hade de löst koden och räknade snabbare. Men ... alla läste samma kurs! Om man har alla i samma klass blir någon less för det går långsamt, medan andra inte hinner med”.

… så sa hon till Skolstyrelsen när de kom från Nyköping, som vi då tillhörde, upp till Gnesta för att tala lärarinnan tillrätta.

Men hon lyckades övertyga och fick fortsätta … det var bra för ALLA barnen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Ingalill!
Så roligt att höra att ni kunde påverka skolan. När jag gick på högstadiet i början av 80-talet fick ett antal elever i särskild engelska sitta i ett angränsande rum och bland annat läsa engelskspråkig litteratur, eftersom vi redan hade klarat av de ordinarie övningarna. Detta stoppades av skolan "av rättviseskäl"...
Olof Jonmyren