torsdag 29 april 2010

Lycka smittar ...

Har förmånen att få tidningen 360, forskning och utveckling i skola och förskola. I senaste numret har Thomas Heldmark skrivit artikeln ”Lycka smittar” … enligt ny forskning ska vi vara noga med att välja vänner, ja … till och med kolla vilka vänner våra vänner har.

”Lycka, fetma och depression kan smitta mellan personer som aldrig träffat varandra”.

Graviditet kan smitta på en arbetsplats, har vi hört förut. Även känslor och beteenden smittar.

Nu försöker forskarna i USA spåra rötterna till dessa sociala spridningsförlopp. Hittills är resultaten häpnadsväckande. Man har funnit att sinnestillstånd som depression, men även lycka, sprider sig som virus i sociala nätverk mellan människor som aldrig har varit i kontakt med varandra. Samma sak med fetma, rök- och alkoholvanor.

Spegelneuroner är områden i hjärnan som aktiveras när vi utför en handling. De speglar alltså andras handlingar, och man gissar att de är en nyckel till vår empatiska förmåga. Genom att omedvetet härma andra människors mimik, kroppshållning, röst, ordval, tar vi in den andres känsloläge och inre stämningar, och detta kan vi bara delvis värja oss ifrån. Känslor smittar, alltså.

Det spelar alltså roll med vem vi umgås och vem vi inte umgås med.
Ta hand om varandra i Helgen … och ha roligt!

Har även detta inlägg på www.sn.se/valbloggar/gnestac

måndag 26 april 2010

Bönder som är ensidigt spannmålsberoende ...

Förra veckan sa Peter Eriksson i TV, apropå Miljöpartiets politik …
”Bönder som är ensidigt spannmålsberoende kan förlora lite.”

Jag håller helt med Maud Olofsson att vi måste syna. Sluta mörka MP, säger Maud i Expressen

”Maria Wetterstrand avfärdar Olofssons kritik.– Jag förstår att en höjning av bensinpriset på två kronor oroar många. Vi gör det inte för att vi tycker att det är kul utan för att det blir mycket värre annars, säger Wetterstrand och menar att partiet visst pratar om vad deras förslag innebär i praktiken.

Kan jag få en förklaring till Peter Erikssons uttalande?

torsdag 22 april 2010

2 740 inlägg om Guldsot

Kanske behövs en massvaccinering?

Vet ni inte vad Guldsot är?
Läs … Inger Fredrikssons blogg

onsdag 21 april 2010

Behandlades olika ...


Visst vet jag att jag fanns med på landstingslistan till förra valet, men långt ner! Så för ett tag sen fick jag veta att jag var 3:e ersättare. Och i går var det dags att tjänstgöra, som ordinarie ledamot.

Då får man ställa en fråga, så jag passade på att fråga landstingsstyrelsens ordförande Jörgen Danielsson, när landstinget tänkte påbörja ombyggnationen av Liljedalshemmet. Landstinget äger och kommunen hyr till äldreboende.

Fyra frågor hade kommit in … de två första ställdes av en man till en man. De pratade först färdigt om fråga 1, sen pratade de om fråga två. De stod kvar hela tiden eftersom frågande och svarande var samma. Såklart jag iakttog ”hur man skulle bära sig åt!”

Fråga tre var min: När kommer renoveringen av Liljedalshemmet i Gnesta att starta?
Jag inledde och fick svar, dialogen fortsatte … men sen började ordf. knacka i micken och han meddelade att ”min tid var ute”!!!

Man fick ställa frågan + 1 replik, sa ordförande!

Damen som ställde den 4:e frågan till en herre … fick ställa frågan, fick en replik … fick svar och meddelades att nu var frågestunden slut!!! … väldigt snopet!

Jag missade att ta tid, OM jag är med i landsfullmäktige någon mer gång … ska jag kolla manlig och kvinnlig tid!

lördag 17 april 2010

Island ... i mitt hjärta

Prenumererar på ”Allt om resor”. I nummer fem …

Island … ”Där naturen får bestämma” … med underrubriken, ”Islands ekonomi är skjuten i sank, men det är inget som tycks bekomma dem som tar hand om besökand turister.

Och naturens krafter är det ingen som rår på.”

Alla vi som varit på Island kan frammana känslan … vattenkaskader mot himlen, vattnet i Gullfossen som rinner hit och dit och alla vidder! Valsafari, fast det var mest Lunnefåglar. Islandshästen som gick dit den ville, inte dit jag ville! Hallgrimskyrkan vid samma torg, som vårt hotell.

Vi var i ett exotiskt land, det kändes tydligt, helt olika mitt Sörmland … ända tills vi tog långpromenaden. På långt håll såg vi namnet på köpcentret, Kringlan! När vi kom närmare såg vi DUKA och H&M och i den Botaniska trädgården drack vi ur glas från IKEA!

Island känns nu ännu närmare … ”Och naturens krafter är det ingen som rår på.”

Ni läser väl vår valblogg på Södermanlands Nyheter nättidning ... www.sn.se/valbloggar/gnestac

söndag 11 april 2010

Fyraårsjubel!

Nu har jag skrivit mina tankar på nätet i 4 år, först på Centerpartiets hemsida och sen blogg. Hittade av en händelse mitt allra första inlägg …


Tisdagen den 11 april 2006
"Här ska ny förskola byggas". Jag ser rubriken i tidningen, medan jag dricker morgonkaffet. Sen ser jag kartan DEN ÄR FEL! sen ser jag bilden och så småningom läser jag även texten.

Jag börjar med att leta reda på "vad jag sagt", det var ok, men någon måste undra över att jag tycker att det är bra med en förskola vid en industriväg. Förskolan ska inte ligga där! Var exakt den skall ligga är inte beslutat, men den skall absolut inte ligga vid en trafikerad väg.

När jag lungnat ner mej ser jag att det är en fin dag. Solen skiner och penséer och påskliljor väntar på att bli planterade, men den lilla vita bellisen behåller jag på köksbordet tillsammans med de lila påsktupparna.

Påskstädningen pockar på att bli utförd och fler påsktuppar gal i kartongen ... medan jag lyssnar på spänningen i det Italienska valet. Jag hoppas att det blir ett så klart resultat så att det inte blir som i USA, att vi får vänta länge innan vi vet.

När det sen är klart tror hälften av de som röstat, att någon fuskat!

fredag 9 april 2010

Valbloggar på Södermanlands Nyheter

Jag hoppas att ni uppmärksammat att Centerpartister, ja såklart alla partier i kommunfullmäktige, valbloggar i Södermanlands Nyheter. Ett initiativ från tidningen, så nu bloggar vi om stort och smått.

Här finns vi … Alexandra och jag

Gå in, så hittar ni även centerpartister i Nyköping, Oxelösund och Landstinget.

måndag 5 april 2010

Magasin 360

Det snöade när jag vaknade och det var inte bråttom att bära ut alla mina plantor, så jag har läst i Magasin 360. Forskning och utveckling i skola och förskola.

I min kommunala roll har jag förmånen att få denna väldigt intressanta skrift. Man får så mycket i postfacket att jag måste tillstå att jag inte läser allt. Många färgglada tryck handlar om kurser, dyra och långt bort … antagligen är de flesta väldigt bra, men jag är så snål med andras pengar! Men just det här magasinet, i posthögen, fångade mej …

Drottning Silvia pryder framsidan på Magasinet … Tema mobbning, 16 sidor … finns med. Det finns färdigförpackade program, men är det vad skolorna behöver? Det finns i reportagen flera fetade citat … här är ett

”Hans forskning visar att elevernas delaktighet och rektorernas attityder i högsta grad påverkar hur mycket mobbning en skola har.”

Tänkvärda ord …

lördag 3 april 2010

Barnen gör som du gör!

En hel sida i SN handlar om barnen … anledningen är en färsk undersökning som visar att var sjunde tonåring i Sörmland fått stryk i hemmet. När jag först hörde det siffran tänkte jag som Laxnerektorn … sen varför har det blivit så här? Vad har hänt med oss vuxna?

På söndag den 4 april sänds Dokument inifrån i SVT2 med rubriken: ”Hon ville ju inte lyda”, ett citat från en dom och ansågs som en förmildrande omständighet när en pappa slagit sin dotter.

En händelse från vår kommun finns med i programmet, en elev fick en örfil av en lärare! Efter händelsen fylldes Södermanlands Nyheters webb av kommentarer, man höll med läraren!

Stefan Adelborg, rektor på Frejaskolan i Gnesta medverkar i programmet, ”vad förmedlar vi vuxna för bild av just vuxenhet” undrar han.

Programmet har även två repristider, om du inte har möjlighet att titta på söndag.

Tvåa med trinettkök för Sune och Alice!

Det är påskafton. Solen skiner, fåglarna kvittrar och snön är nästan borta! Ser ut som om det är så torrt i rabatterna att det är dags att kratta. Lite skräpigt ser det ut inifrån, men tulpanerna är på väg upp för att göra snödropparna sällskap.

Bläddrar i tidningen och funderar över dagens rubriker … Orimligt att köpa BMW för barnbidraget och Ät vad du vill – på eget ansvar, konstateras och känns inte upprörande. Men när jag kommer till sidan sex i Södermanlands Nyheter ser jag två rubriker i samma artikel.

Sune och Alice tvingas leva åtskilda … den ansvariga politikern säger att ”Systemet gör att det inte är möjligt”. Sune får inte bo ihop med Alice efter drygt 60 år tillsammans.

Men ändra då på systemet! Det är ju inte första gången vi ser rubrikerna … visst måste det finnas lösningar! Vem blir först med att rita och bygga ett nytt sorts hus? Ett där både de som behöver hjälp dygnet runt och deras käresta som så önskar kan hyra rum.

Mitt förslag är … Tvåa med trinettkök!

fredag 2 april 2010

Skolans uppdrag ...

Skolans uppdrag är att förbereda eleverna för jobb som ännu inte finns!

Samhällsutvecklingen gör det önskvärt med en bred utbildning, eftersom många ändrar sig på vägen. Tidigare hette det att alla skulle ha högskolekompetens, men visst måste vi inse att alla kommer inte att gå på högskolan.

Det nya gymnasiet med flera vägar ut i livet, yrkesprogram, högskoleförberedande och lärlingsprogram, ger en chans till alla. Men den nya gymnasieskolan ställer också krav, behörighetskrav i fler ämnen.

Den barn och ungdomssatsning som presenterades häromdagen ger förutom ett höjt flerbarnstillägg en sommarjobbssatsning för att få in en fot i arbetslivet och ytterligare medel 2010 till sommarskolor.

Vi startade med extrahjälp under vårterminen i år 9 för några år sen med överraskande bra resultat. Men när det blev tal om sommarskolor, kände jag en oro för att kunskap man får i sig i sista minuten … försvinner lika snabbt. Men jag har ändrat mej … vi har här i Gnesta sett mycket goda resultat av våra satsningar.

Det handlar om att motivera elever att spurta, fixa en höjning av de där sista ett eller två betygen så att de kommer in på gymnasiet. Om eleven saknar betyg för att vara behörig, måste vi hjälpa till lite extra så eleven inte förlorar ett helt år!

torsdag 1 april 2010

NYCKELN ÄR HITTAD!

Stoppa pressarna!
Historien måste skrivas om!
För nu har man hittat nyckeln! Den är stor, kanske trettio centimeter!

Man håller på att gräva fram Nyköpings historia, för att så småningom bygga. Och där låg den plötsligt, den så vikiga länken.

Tyvärr lite sent, eftersom Erik och Valdemar låstes in 1317 i Nyköpingshus fängelsehåla, där de sen svalt ihjäl! Och inte hade kung Birger slängt nyckeln i ån som vi läst i historien, utan stoppade den i fickan, när han smet iväg till Rådhuskällaren.

Enligt Södermanlands Nyheter stoppade kungen in nyckeln i Rådhusets grund, eftersom han glömt att slänga den i ån! … och sen när han kom in på Rådhuskällaren för att fylla på, fick han syn på den söta pigan Anna-Lirpa från Tuna!!! Fast hur det gick sen, förtäljer inte historien …

Jag vet, det är 1 april!