fredag 2 april 2010

Skolans uppdrag ...

Skolans uppdrag är att förbereda eleverna för jobb som ännu inte finns!

Samhällsutvecklingen gör det önskvärt med en bred utbildning, eftersom många ändrar sig på vägen. Tidigare hette det att alla skulle ha högskolekompetens, men visst måste vi inse att alla kommer inte att gå på högskolan.

Det nya gymnasiet med flera vägar ut i livet, yrkesprogram, högskoleförberedande och lärlingsprogram, ger en chans till alla. Men den nya gymnasieskolan ställer också krav, behörighetskrav i fler ämnen.

Den barn och ungdomssatsning som presenterades häromdagen ger förutom ett höjt flerbarnstillägg en sommarjobbssatsning för att få in en fot i arbetslivet och ytterligare medel 2010 till sommarskolor.

Vi startade med extrahjälp under vårterminen i år 9 för några år sen med överraskande bra resultat. Men när det blev tal om sommarskolor, kände jag en oro för att kunskap man får i sig i sista minuten … försvinner lika snabbt. Men jag har ändrat mej … vi har här i Gnesta sett mycket goda resultat av våra satsningar.

Det handlar om att motivera elever att spurta, fixa en höjning av de där sista ett eller två betygen så att de kommer in på gymnasiet. Om eleven saknar betyg för att vara behörig, måste vi hjälpa till lite extra så eleven inte förlorar ett helt år!

Inga kommentarer: