söndag 15 augusti 2010

Från Roddarmadammer till Lasse-Maja
Kvinnoöden i gamla stan …
Med Katarina Persson på rundvandring i ett solhett Stockholm. Vi centerkvinnor kom från Gnesta till huvudstaden med pendeltåget … då för länge sen, när inte ens ångbåtar fanns rodde kvinnor resenärer.

Månglerskor sålde varor på stadens gator, visste ni att dessa kvinnor inte fick göra som man gör på Hötorget i dag … De fick inte ropa ut sina varor!

Vi fick höra om Britta Hagberg, Vendela Hebbe och om Lovisa Grönlund, som var gift med Bellman. Fiskargummor som sålde fisk ur tunnor och att man hade tvättbryggor vid Kornhamnstorg.

Stannade till och tittade Jean Baptiste Bernadotte till häst, som har vänts en gång, nu tittar ut över slussen! Vid porten till Skeppsbron 44 … vi fick höra historien. Och såklart fick vi höra om Ulla Winblad och om Carolina som hade hattaffär i 50 år!

Stannade sen till vid Prästgatan 78, där Carl Larsson föddes och hans mor hade en Nykterhetskrog. Den gick i konkurs, det var inte särskild stor efterfrågan på saft i mitten av 1800. På Svartmangatan 16 fanns en gång! en telestation bemannad med damer, som fick öknamnet ”Lurapor”.

Karin Månsdotter, som var Sveriges drottning en kort period, är den av enklast börd av våra 24 drottningar. Hennes man var Erik den XIV. Så avslutades rundvandringen med lite om Lasse-Maja som gjorde stöldturnéer i landet runt i kvinnokläder.

En givande dag med fokus på kvinnorna!
DAGENS BUDSKAP
Jämställdhet:
Varför är det mer okej att tjäna pengar på att snickra ett fönster – än att putsa det
Varför är det okej att tjäna pengar på att sälja tekniska prylar till vården – men inte okej att tjäna pengar på att ta hand om sjuka?
Vi vill göra det lättare för kvinnor att göra karriär, höja sin lön och driva företag
Centerpartiet vill öppna upp offentlig sektor för fler privata alternativ. På så vis ökar både antalet arbetsgivare och möjligheterna att starta företag för kvinnor

Inga kommentarer: