tisdag 4 januari 2011

Noll visionen ...

I dag kom siffror för döda i trafiken 2010. Bra att de fortsätter att minska sen vi hade en topp 2007 med 471 döda i trafiken.
2010 är siffran 270 döda i trafiken genom olyckor.

Trafikverket, som har en Noll vision för döda i trafiken, har gjort åtskilligt för att nå målet. Vi övervakas av kameror och hastigheten har sänkts, men troligast är att ombyggnaden av våra vägar med räcken både i mitten och utmed vägkanterna, som gör att siffran sjunker.

Men borde man inte även diskutera och ta fram siffror på skadade? Alla dessa, som utan eget vållande mister del av sin rörelseförmåga.

Nedan min allra första blogg… snart två år gammal.


måndagen den 7:e januari 2008
Noll visionen
1989 dog 904 personer i trafiken. 1995 var siffran nere i 572, den lägsta på årtionden. Och ändå har antalet bilar ökat. Då kan man väl vara nöjd och glad då, det går ju åt rätt håll.Må vara att situationen är mindre fruktansvärd en tidigare.
Men acceptera döda och skadade kan vi aldrig göra. Speciellt inte när vi vet hur det går att undvika. Tänk att en gång få uppleva den första skadefria generationen.

Tänk att kunna säga till varann ”det är ingen skada skedd”.

Stycket ovan finns på sidan tre i Vägverkets broschyr ”Noll visionen”. Över tio år gammal text, åren har gått och vi verkar inte ha tagit till oss budskapet. I dagarna läser vi att, ”Nästan 500 döda i trafiken 2007, en ökning från förra året.
Är nollvisionen ett fiasko?”Hur tänker Ni? Vad gör Du för att förhindra olyckor? Håller Du alltid hastigheten … jag menar inte den siffra som finns på skylten … utan den hastighet som passar in i den rådande situationen.

Jag har haft broschyren länge i min ägo, läst i den ibland … i dag faller min blick på sidan 21!

HA ÖVERSEENDE MED ANDRAS FEL.
Alla kan ju inte vara lika himla duktiga som jag själv. Därför är det oundvikligt att se en hel del människor som gör tokigheter ute i trafiken. Reta inte upp dig för den skull. Ju mer rosenrasande man blir desto större är risken att själv hoppa i en galen tunna.”

Tänkvärda ord att ha med sig nästa gång vi sätter oss i bilen.

Inga kommentarer: