torsdag 10 januari 2008

Älg, torsk och ormar ...

Om jag nu ska ta ormarna först, så har ni säkert hört att man har hittat ett hundratal ormar i ett sommarhus i kommunen. Alla förfasade vi oss över det i går. ”Hur kan någon behandla djur på det viset, vilka djurplågare”. I dag vet vi att det gjordes en anmälan redan i mars förra året! Någon, anonym, visste att något var fel och anmäler till kommunen. Man ringer och frågar ormägaren, som säger att hon inte har några ormar kvar! Så var det klart.
När missförhållanden uppstår, vare sig det handlar om människor eller djur, har vi alla som vet, lika stort ansvar för att det åtgärdas. Vi har en skyldighet att lägga oss i. Man måste våga!

Jag har gått en sväng … eftersom jag tyckte det var svårt att hitta en enkel övergång till torsk och älg, från ormarna.
Flera krögare har nu sagt att de inte kommer att servera torsk på sina krogar. Bra! De har förstått att ”om man låter bli att ta upp torsk, blir de fler och om man låter småtorsken leva vidare i havet blir de större”. Jag är personligen sällan lagom, gillar därför inte ordet … men kanske är det ”att ta upp lagom mycket fisk” vi ska göra? … jaa, precis som med älgar! Fast vad är lagom många älgar? Vi vill se dem ute i naturen, men inte ätandes på tujan i trädgården. På vägen bland bilar ska älgar inte vara och inte ska de förstöra vår tallplantering. Men vi kan inte styra älgar, men vill vi ha älgar kvar är det dags att tänka sig för! I en del trakter finns knappt några älgar och jag kan inte förstå hur en del människor, läs jägare, tänker.

”Jaktlaget” hade både vuxna och kalvar på sin licens … men trots ganska många dagars jakt, hade ingen vuxen älg synts till, på jaktmarken. Det fanns alltså ingen vuxen älg att skjuta … då skjuter man två kalvar! … … … … De tror tydligen att det blir fler vuxna älgar om man skjuter kalvarna!

Inga kommentarer: