måndag 7 januari 2008

Noll visionen

1989 dog 904 personer i trafiken. 1995 var siffran nere i 572, den lägsta på årtionden. Och ändå har antalet bilar ökat. Då kan man väl vara nöjd och glad då, det går ju åt rätt håll.
Må vara att situationen är mindre fruktansvärd en tidigare.
Men acceptera döda och skadade kan vi aldrig göra. Speciellt inte när vi vet hur det går att undvika. Tänk att en gång få uppleva den första skadefria generationen.
Tänk att kunna säga till varann ”det är ingen skada skedd”.

Stycket ovan finns på sidan tre i Vägverkets broschyr ”Noll visionen”. Över tio år gammal text, åren har gått och vi verkar inte ha tagit till oss budskapet. I dagarna läser vi att, ”Nästan 500 döda i trafiken 2007, en ökning från förra året. Är nollvisionen ett fiasko?”

Hur tänker Ni? Vad gör Du för att förhindra olyckor? Håller Du alltid hastigheten … jag menar inte den siffra som finns på skylten … utan den hastighet som passar in i den rådande situationen.

Jag har haft broschyren länge i min ägo, läst i den ibland … i dag faller min blick på sidan 21!

”HA ÖVERSEENDE MED ANDRAS FEL.
Alla kan ju inte vara lika himla duktiga som jag själv. Därför är det oundvikligt att se en hel del människor som gör tokigheter ute i trafiken. Reta inte upp dig för den skull. Ju mer rosenrasande man blir desto större är risken att själv hoppa i en galen tunna.”

Tänkvärda ord att ha med sig nästa gång vi sätter oss i bilen.

Inga kommentarer: