lördag 31 maj 2014

Sveriges bästa Musik- och kulturskolekommun.

Lärarförbundet har utsett och jag uppmärksammades på resultatet genom en rubrik i Södermanlands Nyheter. ”Nyköping sämst i Sörmland” läste jag i fredagstidningen. ”Nyköping, Oxelösund och Gnesta är närmare botten än toppen.” … läser jag vidare. Men vem vann?

Pajala vann 2013 priset som Bästa Musik- och Kulturskolekommun! Gnesta är på plats 231:a plats!
Jag hittar det på Lärarförbundets hemsida. Kriterierna och att underlaget är hämtat från uppgifter som kommunerna själva lämnat till SKL (Sveriges kommuner och landsting) och till SMOK (Sveriges musik- och kulturskoleråd).
På hemsidan har lärarförbundet och lagt upp ”svar på de vanligaste frågorna” … … hela den här bloggen beror på en av frågorna och svaret!!! Och på Pajala!
”Är data ni tagit fram verkligen jämförbara?”
… ”Det är bara bra om vår insamling leder till att kommunerna ser över sin statistik och uppföljning och ger jämförbara data. Det har vi sett ske i Bästa skolkommun.”
Så till Pajala! … för några år sen kom SVT till Frejaskolan i Gnesta med reportrar och stora kameror. Det hade uppdagats att Pajala kommun verkligen satsade på sina grundskoleelever till skillnad från Gnesta. Intervjuer gjordes och vi blev uthängda för att vi i Gnesta satsade så lite på våra elever.
I Pajalas siffra ingick skolskjutsar …

Är Gnestas siffra sann eller falsk den här gången?
Ska vi vara på 231:a plats eller kan vi bli bättre på att svara på enkäter?

Inga kommentarer: