onsdag 1 juli 2009

Politikerförakt/ medborgarförakt

Jag tror att man kan förhandla om allt. Oftast blir det bäst om man får med lite från alla parter. Alla kan något/Ingen kan allt, utan vi måste vara lyhörda och lyssna till varandras synpunkter.

Min erfarenhet, när det gäller svåra beslut i kommunen, är att man ska lyssna på så många som möjligt och utifrån det sållar hjärnan fram det bästa. Det finns alltid någon som tänkt på ett annorlunda sätt än man själv. Ibland är det t.o.m. irriterande att man inte själv kommit på detaljer, som är rena självklarheter.

När man sen anser sig ha tillräckligt med information, läggs plus och minus i olika högar. Det som känns som plus den ena dagen kan vara ett minus nästa dag. Kontrollfrågor ställs, någon ringer och man får lov att göra ännu en koll.

När vi häromåret flyttade förskoleverksamheten från Äppelbo till det nybyggda Ängen diskuterades det vilt i Björnlunda. Många var engagerade, möten och aktiviteter ordnades … allt i syfte att behålla förskolan i det gamla kommunhuset.

Just nu är vi politiker inne i två processer … dels omorganisationen i grundskolan och dels i en följd av ett rådslag. Omorganisationsförslag har förmedlats och diskuterats. Vi har haft föräldramöten, där oroliga föräldrar framfört sina farhågor och egna förslag. Nu finns det ett förslag, som inte är det ursprungliga. Beslut i augusti, så än finns tid till funderingar.

Så till det tredje exemplet Veidekkes förslag till byggnation runt skolan och på Skillingavallen. De kontaktade kommunen och frågade om de fick rita ett förslag … som sen presenterades för kommuninvånarna på ett Rådslag. Ett rungande nej, kunde vi alla höra som var med … så förslaget görs om.

Men protesterna fortsätter och jag har funderat mycket på varför. I går fick jag den lokala tidningen Gnesta bladet och 16:26 anlände ett mail. Till mej, men med kopia till hela kommunstyrelsen. Ämnet är Politikerförakt/ Medborgarförakt och brevet har en vokabulär som jag inte känner igen från de två tidigare tillfällena, trots att det då var diskussioner inför beslut. Den här gången var det ett Rådslag, för att få synpunkter inför eventuellt fortsatt arbete.

Varför går inte politikernas budskap fram? Vad gör vi för fel? Vi har haft två Rådslag tidigare, ingen misstrodde oss då på det här viset.

Tar med två meningar, från gårdagens mail, som belyser klyftan efter det senaste Rådslaget …

”Trots det högljudda ”gängets” protester är jag idag ganska övertygad att ni ……… kommer att driva igenom detta om inte annat så för att visa vilka som bestämmer i kommunen.”

”Vi har genom kommunalvalet gett er ett förtroende för att sköta kommunen och dess väl och ve, men sen skall vi hålla käften och enbart tycka och tänka som Ni bestämmer.”

18:01 i går sände jag ett kort svar, ”hoppas kunna sända dej svar under morgondagen eller ska vi träffas?” Har inte fått svar på frågan, ännu.

Inga kommentarer: