söndag 2 augusti 2009

Strax dax

Ännu har vi politiker inte börjat sammanträda, men kallelser har kommit. Så påläsningsperioden har startat, varvat med bärplockning, förberedelse för husmålning men även lediga dagar. Båtturen Nyköping – Västerås med Saga Lejon i lagom väder blev en dag att minnas när snön yr runt knuten.

Läser i DN att det är platsbrist på högskolan till hösten och blir påmind om ärendet som snart kommer upp på vår kommunala agenda … fast egentligen har jag tänkt på omorganisationsärendet nästan varje dag sen i våras!

”Årets studentkull är den största på 20 år. Av de 110 000 personer som tog studenten i våras är 25 398 antagna till högskola och universitet hösten 2009. I år blev totalt 13 procent fler antagna än förra året.”

De två närmastade kullarna är ungefär lika stora … och just nu har vi i grundskolan ett nästan halverat antal elever mot när årets studentkull fanns kvar i grundskolan. Varför blev just de här kullarna så stora, många har funderat och spekulerat. Men inte är det väl så viktigt varför, utan hur löser vi svängningarna inom skolan.

När elevantalet ökar löser vi det genom att anställa fler lärare och hyr fler lokaler … när sen elevantalet sjunker är vi ofta lite sena med att dra ner. Vi väntar oftast med att göra den omorganisation som till slut ändå blir nödvändig. Vi har haft många diskussioner i vår kommun och det finns ett förslag.

Beslutet kommer inte att innefatta lösningar på alla frågor, men gemensamt kan vi ordna så att det blir bra för eleverna.

Inga kommentarer: