onsdag 26 oktober 2011

Hur kan det få vara så här???

Läs ... i DN
"Moderna p-piller är betydligt farligare än vad man hittills trott. Det visar en dansk studie som publiceras i British Medical Journal, skriver Information.

– Lite tillspetsat kan man säga att de är dubbelt så dyra och dubbelt så farliga, säger professor Öjvind Lidegaard.
Undersökningen omfattar samtliga danska kvinnor 15—49 år som tar p-piller. För äldre p-piller var risken att drabbas av en blodpropp en på 1 000. För moderna piller, däremot, var risken 1 på 500."

3 kommentarer:

Anonym sa...

För individen är det inte bra att drabbas av en blodpropp, för det stora flertalet p-piller användare är det en revolution! P-piller räddar miljoner kvinnoliv globalt som annars skulle dö av sina aborter, förlossningar, infektioner efter förlossning. Att flyga till Thailand ökar risken för trombos 20 ggr mer än p-piller användande. Får man en trombos av sitt p-piller får man det med stor sannolikhet av en graviditet, då graviditet är en stor risk för trombos.Det är inte så enkelt detta och vi ska nog trots allt vara mycket glada för olika p-piller sorter! Betänk alternativet!!!

Ingalill sa...

Visst finns det många allvarligare hot än att äta p-piller. Men min reaktion handlade mer om att "varför tillverkas p-piller som är farligare för kvinnor, än de piller jag själv åt för länge sen?"

Anonym sa...

Hur vet du att de p-piller du åt för länge sen inte var farligare? De innehöll ännu mer östrogen än vad p-piller gör idag, vilket är det ämne som ger risken för blodpropp. Man hade då inte lika bra erfarenhet av långtidsanvändning som man har idag, vilket gjorde att man inte visste i vilken utsträckning de orsakade blodpropp. Det finns en anledning att första generationens p-piller inte rekommenderas överhuvudtaget idag.

Kasta inte ut kommentarer som inte är byggda på fakta.