onsdag 9 maj 2012

Anknytningstid BRA för små barn ...

Hörde nyss på radion en diskussion om små barn och gruppstorlekar på förskolan. Nu med en ny forskning … om de små barnens nödvändiga anknytning till någon eller ett par vuxna.
Centerkvinnorna antog, på sin Förbundsstämma i helgen, ett förslag till en ny Föräldraförsäkring … en av punkterna styr uttagstiden av de 480 barndagarna, så att 360 dagar måste tas ut innan barnet fyller 2 år.
De resterande 120 dagarna ska tas ut innan barnet fyller 8 år.
Forskning visar på hur viktig anknytningen är för det lilla barnet och har stor påverkan på hur vårt vuxenliv blir. Därför har vi gjort styrningen, så att förslaget är att flest barndagarna är tillsammans med de minsta barnen.
Ja, nu säger det de igen ”barn under 2 år ska inte vara på dagis” …  ringer till Tomas Tengby … Men, någon sa förut att självklart har inte alla föräldrar den möjligheten att de kan stanna hemma. Då är det viktigt att gruppstorleken för de små barnen, om de är på förskolan, är 12 barn/ 3 vuxna.
Jag vet inte hur många barn som finns i Gnestas förskolor, som är under två år … men ska ta reda på hur många och hur vi kan göra för att se till att de får en bra anknytningsperiod och ett bra vuxenliv.
Nu ni, är det en hjärnforskare på radion … hon skräder inte orden! ”Barn ska vara så nära sina föräldrar och så nära sitt hem ... så länge som möjligt.”
Nästa samtal är från en pappa som tycker att det är BRA att barnen är på dagis … ”för att finns så många dåliga föräldrar!”
Nästa samtal ... Nu är anknytningstiden uppe i 3 år …!

Läs också ... Centerkvinnorna sticker ut hakan
Yes, Centerkvinnornas föräldraförsäkringsförslag har kommit i precis rätt tid!

Inga kommentarer: