torsdag 12 september 2013

Bor vi i en "Gubbkommun"?

I går sammanträde i den politiska referensgruppen för ”Hållbar jämställdhet Gnesta” och i dag klassade som en Gubbkommun. Visst kan man rycka på axlarna åt att Gnesta är en av 93 kommuner som aldrig haft en kvinnlig KS-ordförande, kanske säga att det är lite orättvist … eftersom vi blev egen kommun 1992!

Det är inget försvar utan mer än en förklaring, som ska ändras på ;-)

Vi här i Gnesta har jobbat aktivt med Jämställdhet ända sen 2005 i ett flertal projekt, längre och framgångsrikt än många andra kommunen. Men det gäller att vara på hela tiden, få in tänket ”Jämställdhet”.

Vår nya jämställdhetsstrateg hade till i går gjort en granskning av samtliga förvaltningars årsredovisningar avseende jämställdhet, på fyra olika punkter. Eftersom det var första året den gjordes finns inget att jämföra med, men vi kan se till att vi blir bättre nästa år. Bra att kunna mäta och inte bara tycka!

Var tredje kommun har aldrig haft en kvinnlig ordförande i toppen. Det visar en undersökning som Dagens Samhälle gjort. ”Nu krävs feministiskt gräsrots­arbete!”, säger demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).
”På 70-talet leddes bara en handfull kommuner av kvinnor. Just nu, med ett år kvar till valet, är det drygt 90. Det rör på sig, men långsamt. Ännu år 2013 framstår mannen som norm när det handlar om de ledande uppdragen.” Södermanlands Nyheter: ”Nyköping och Gnesta tillhör landets gubbigaste kommuner – att döma av en färsk undersökning som Dagens Samhälle gjort.”

Inga kommentarer: