onsdag 2 december 2009

En kulturdag ...

Solen skiner på frostiga buskar och träd, regnet har äntligen tagit slut. Nu väntar vi alla på lite snö, vi behöver ljuset!

I går var det Ingers och min Kulturdag. Pendeltåg till Stockholm och vidare till Skansen. Skansen den 1 december var en annorlunda upplevelse. De flesta djuren var såklart inomhus, men man kunde bekanta sig med svenska husdjur och våra vilda djur. Bra för stadsbor, men ska vi ha Älgar på Skansen? Skogens konung, utan skog?

Lunch åt vi på Gubbhyllan, där väggarna var klädda med damer! I jämställdhetsdebattens tid!

Tittade också in i några av de ditflyttade gamla husen, där det fanns hantverkare som visade sitt hantverk för oss turister även en vanlig tisdag. Keramik, glas och trä arbetades det med. Fint att man bevarar vår historia, när vi nu inte tycks ha möjlighet att vårda och bevara i våra städer så att vi alla kan få känna historikens vingslag.

Tänk om … vi kunde ha små oaser i våra städer, där man sparat gammal bebyggelse … mitt inne i stan. Kommer att tänka på det Chinatown som ligger i Sidney, en oas i betongstaden. Ett härligt, lugnande inslag i storstadens brusande liv.

Sen till Waldemarsudde och konstutställning, läs …

Hallwylska Museet, nästa! En besvikelse. Var nu inte som jag minns det … en resa in i ett hem där allt sparats … Allt! Men borta var alla lådor med knappar, säkerhetsnålar och gamla körsredskap. Inte heller hittade jag den stora familjetavlan där Ture von Eckermann fanns med. Anknytning till Södertuna finns, lilla Ture ett år fanns i en ram. Läs …

Avslutade med en runda, men trots besök i flera affärer, hade vi inte en enda kasse med oss hem … nej det var en kulturdag i Stockholm.

Inga kommentarer: