tisdag 20 mars 2012

Rapport från "Rundtur i verkligheten" ...

Nästan hela nämnden, ett par tre stycken hade inte möjlighet, gav sig i går morse iväg med buss mot Stjärnhov. Besök på Kvarnbackaskolan. Där byggs om och målas … inte allt var färdigt, men vad fint det blir!

Förskolan Korallen ska flytta in i skolan … då passar man samtidigt på och bygger om och fräschar upp. Ljusa fina klassrum, borta är nu den murriga färgen som var modern en gång! Fast … i ett av klassrummen ”väsnades fläkten” … ska kollas!  
Nästa stopp Björnlunda. Först Ängens förskola … jag är sååå nöjd, den är vår senast byggda med ljusa ändamålsenliga lokaler. Den är tätt förknippad med mitt tillträde som ordförande i BoU. Sattes stopp för utbyggnad av Äppelbo och satsade på att bygga nytt direkt! Oj, vad många hårda ord jag fick kastade på mej … men när jag i dag besöker Ängen är jag glad över att vi trots allt byggde den, ”mitt i kommunen”.
Welandersborgs skola, ja så står det skrivet på gaveln! Tyvärr har bokstäverna ännu inte fått mera färg ”så de syns”. Visst är det konstigt att den reparationen aldrig hamnar överst på listan! Redan på min ordförandetid diskuterades frågan …
Laxne nästa! Gläntans förskola och Laxne skola, sammanbyggda ligger de vackert i skogskanten. Invigdes 2004, tänk att det blev av med en ny skola i Laxne, efter en ”planeringstid på 15 år”! Nytt och fint … där bjöds vi på härlig lunch av Christina!
Två förskolor avslutade dagens rundåkning. Sjöstugan byggd 2004 och Solrosen byggd 1974, Gnesta kommuns första förskola. Kan naturligtvis inte jämföras … alla kommunens förskolor är barn av sin tid, byggda efter alla konstens regler som fanns just det året.
Förbättringar görs på Solrosen, för att bättre anpassa lokalerna till 2012!
Barn- och utbildningsnämnd … avslutade dagen. Ekonomiska uppföljningen, svårt att få den bra när tryckfelsnisse varit med och skrivit underlaget! Tyvärr finns felet med i ett tidigare beslut, vet inte om de tänker ombesluta.
Ett brev från Skolstyrelsen på Welandersborgs skola blev ett Medborgarförslag!? Ordförande m.fl. har redan svarat, här kom nu samma svar en gång till. Ärendet går vidare till KS och KF!
Ett utredningsuppdrag var nästa punkt. Förvaltningen vill flytta ”Gula paviljongen” från Dansutskolan och docka med förskolan Vattentornet … på hörnet av Frejaskolans skolgård …
Sa på mötet att man borde hitta en annan plats för de båda paviljongerna … det blir helt enkelt för trångt …! Frejaskolan får minskad skolgård, mer biltrafik runt skolan där redan trafiksituationen är förskräcklig, parkering till den nuvarande förskolan saknas … hur ska man då kunna ha dubbelt så många förskolebarn, utan parkering!? Och hur mycket kan Frejaskolan släppa av sin gård och räcker det då till förskolan och till en parkering? Återkommer när utredningen är klar …
På övriga frågor undrade jag:
Extraresurserna till ”små skolor” kostade enligt årsredovisningen 1 milj. Förra året, blir kostnaden då 2 miljoner i år med helårseffekt?
Var jobbar alla som nyanställts under 2011?
Lyfte även frågor om Tillbud, KOMET och vilka gymnasieval har eleverna gjort? Fick svar om Tillbud, övriga frågor kommer svar på …

Ja  ”Utan spaning, ingen aning!” ... 21 maj spanar vi i Gnesta tätort.


Inga kommentarer: