fredag 1 juni 2012

Varför är inte Gnesta bäst?


”Habo är bäst att bo i. Det konstaterar tidningen Fokus som varje år rankar Sveriges kommuner.

– Vi är en liten, attraktiv kommun vid Vättern som kan erbjuda fin boendemiljö i villor med vattenutsikt, säger Habos kommunchef Jan-Åke Johansson.

Ni var inte med på topp tio i fjol, men kniper förstaplatsen 2012. Vad har blivit bättre?
Jag har ingen aning, möjlighen har det med faktorer som vi inte kan påverka att göra. Nyföretagandet har varit relativt lågt, men framförallt tror jag att det är väldigt små marginaler som avgör i den här rankningen.
Vem är det idealiskt för att bo i Habo?

– Barnfamiljen. Den typiska familj som flyttar hit är två vuxna och 1,5 barn, det vill säga ett barn på väg. Vi har fina skolor och förskolor utan köer. Vi har också goda kommunikationer till en storstad, Jönköping, som gör det lätt för den som vill pendla.

Har det varit ett mål för er att få fler att flytta till Habo?

– Vi har planerat för en ökning med 100 personer per år, men vissa år har det varit uppemot 300 som har flyttat hit. Men många unga flyttar också ut för att studera vid högskola.”

Jag har klippt från Dagens Nyheter, när jag läser vad Habos kommunchef svarar kan man fundera på skillnaden mellan Habo och Gnesta. Och … varför hamnar Gnesta på plats 181. Förra året var vi på 163:e plats.

Tre delfrågor är redovisade: Här är Gnestas placering …
Att vara ung i … 227:e plats
Att vara äldre i … 103:e
Att ha familj i … 269:e plats
Tycka vad man vill om ranking, man kan bry sig om siffrorna eller inte … men siffrorna ovan indikerar att något inte är bra!


Inga kommentarer: