torsdag 4 april 2013

Hela Sverige ska leva ... nu är bollen på rull!Det kom ett mail … 

”Inbjudan till möte om idéer och utveckling av livsmedelsproduktion och arbetstillfällen på landsbygden i Sörmland!”

Dunker - Lilla Malma LRF - avdelning hade sänt ut 1800 inbjudningar över Sörmland. 40 intresserade, sex stycken utsocknes, vi två från Gnesta.
Svenska folket lägger mer pengar på mat nu än vi gjorde 2002. Vi måste specialisera, för att ta marknadsandelar. Flera odlare har på sina håll öppnat en gemensam butik, med stor framgång. ”Närodlat!”

Restauranger har på många håll uppmärksammat mindre producenter. Man åker helt enkelt och handlar direkt av bonden. Både grönsaker och kött från mindre slakterier.

Sen pratades det om upphandling! Synen på upphandlandet håller på att förändras. ”Om man köper råvaror utan transport, blir de nätproducerade varorna billigare”. Enklast med potatis, rotfrukter och ägg.

En idé är att ha Temaveckor, med bara närproducerad mat.

Det pratades om Gnesta i två sammanhang, dels när vår kommunen vid den senaste upphandlingen av livsmedel tillsammans med tre grannkommuner gjorde ett försök att köpa mer närodlat. 

LRF inbjöds, ”det var ett bra möte med många kunniga personer inom kostenheterna” … sa Karin i går som var med.

MEN efter en vecka! … visste alla allt om regler och överklagansmöjligheter! Kommunerna fick inrätta sig och för LRF blev det en ögonöppnare.

Och dels nämndes Gnesta Lanthandel som ett gott exempel.

Matprojektet i Flen, som vänder sig bland annat till skolorna redovisade och kocken i Dunkers friskola berättade om var han hittade ”den bästa maten”. Han slapp upphandlingsförfarandet, men köpte ändå den mesta maten från grossist.

·        * Visste ni att det finns lösfryst köttfärs, som ser ut som pellets … ”man tar så många skopor man behöver ur kartongen, direkt ner i pannan” … från Polen kom produkten.

Luften var full av idéer och samarbetsmöjligheter och innan vi åkte hem lämnades ”bollen” till den lokala LRF-avdelningen. Var så säkra … nu är bollen på rull!

Inga kommentarer: