fredag 31 december 2010

GOTT NYTT ÅR!


Solen skiner från en nästan blå himmel, det är plussgrader på köksfönstret ... kanske för att solen skiner på termometern?

Läser i lokalbladet att SVMP, som tillträder i morgon, redan gett kommunchefen i uppdrag att ta reda på vad skulle det kosta att dra sig ur "hela kalaset"! Det är inte nyårsfirande det handlar om, utan den upphandling av VA (vatten och avlopp) som vi i Alliansen gjort och som är överklagat av företaget som förlorade.

Ha ett bra kalas i kväll ...
GOTT NYTT ÅR!

måndag 27 december 2010

Mållåser ... vad är det?

Häromdagen läste jag i Expressen om ett skadat vildsvin som gick till attack mot en polis.
”Den mållåser verkligen och springer rakt emot henne i full fart, säger Kjell Larsson.”
Ja, jag förstår vad som händer, men jag har aldrig tidigare hört ordet.

Är det en jaktterm? Hittar det inte i Svenska akademins ordlista! Finns inga synonymer!? På Google får jag 494 sökresultat! Bengt säger att det är en militärterm … man mållåser t.ex. en robot. Kanske är denne Kjell Larsson militär, men inte kan man väl mållåsa ett skadat vildsvin?

Solen finns!

För en kort minut visade den sig över trädtopparna ... nu dalar åter stora flingor 0ch fyller på snötäcket ...

söndag 26 december 2010

Vattentornet i Gnesta ...

Jag letar efter min mapp om Vattentornet, Gnestas höjdpunkt! I flera omgångar under drygt 10 år har tornet varit på tapeten, men vi har aldrig riktigt kommit till skott. Visst vet jag vad det beror på. Det är kostnaden för renovering som varje gång ställts mot annat, mer prioriterat! Vattentornet har förlorat hela tiden.

Nu har Oscar och Jeanette lämnat in ett medborgarförslag, att vårt gamla Vattentorn blir ett centrum för kultur och event. Nu hoppas jag att vi med stöd av EU-medel ska rädda vårt landmärke! Jag stödjer jobbet till 100%, eftersom Vattentornet … precis som Cykelbanan mellan Björnlunda och Gnesta varit min baby i alla år, men alltid har det stupat på , att det inte funnits pengar!

Men … nu var det detta med att leta. Jag hat rätt mycket kvar, underlag för många viktiga beslut. Nyss läste jag om funderingar på att ha en omröstning, om vi skulle rusta Skeppsta skola eller bygga nytt i Laxne!
Det blev ingen röstning och vi byggde en NY skola i Laxne. Ja, det har alltid varit viktigt att det funnits tillgång till skola i alla delar av kommunen, för de yngre eleverna.

Mitt letande gör att jag minns, så här i mandatperiodens sista skälvande dagar, allt som har hänt de senaste tjugo åren. Vi i Centerpartiet har varit med i majoriteten i alla år och ingen kan väl förneka annat, än att det hänt en hel del i vår kommun.

Nej, nu letar jag vidare efter Vattentornet - mappen …

lördag 25 december 2010

Juldagen ...

Jag lyssnar på Håkan Nesser som vinterpratar från Visby … men tar oss till städer som varit hans hem. Just nu ska vi gissa varifrån musiken, som strömmar ut, kommer ifrån och om vi gissar rätt … vinna återstoden av hans julskinka!!! Hm …

Lyssnar på radion, kollar lite bloggar, har just upptäckt att glasögonen tappat en kudde, lägger på i pannan, njuter av tända ljus och funderar … ja, allt samtidigt!

Allt medan snön yr runt traktorn under framfarten på vägarna runt häromkring.

Ha en fortsatt Trevlig Helg!

torsdag 23 december 2010

Dan före dan ...

Tomtarna har kommit upp ur kartongen, så här ser ett par av mina ut!

God Jul och Gott Nytt År!

// Ingalill

lördag 18 december 2010

Nyss kom Domherrarna ...


Två Damer och en Herre kalasade i hallonhäcken, en dam hann jag få på bild!

Stort TACK till Er alla!


De fem och ett halvt år jag varit ordförande har periodvis varit tufft. Ny förskola har byggds i Björnlunda, vi HAR ordnat förskoleplatser till alla … trots svårigheten att hitta lokaler en snöig december och grundskolan har omorganiserats. Tack för er arbetsinsats vid alla tillfällen!

… från er avgående ordförande, som efter nyår är vice ordförande i nämnden

onsdag 15 december 2010

DE E DRAG I GNESTA


Alla kommuner jobbar med sitt förhållningssätt. Hur anställda och politiker ska vara mot varandra, mot alla kommuninvånare.

I Gnesta har vi DRAG. Delaktighet, Respekt och Ansvar i Gnesta!

Förra veckan lyssnade vi på Janne Gunnarsson, som gav oss exempel på hur vi skulle Välkomna alla i vår omgivning! Låter det kryptiskt? … fast ni som någon gång lyssnat på Janne förstår precis …!

”Jag ger människor en bättre dag” sa busschauffören! Han som inte alltid åker samma väg från flygplatsen i Umeå … ”om någon av passagerarna ska till sjukhuset, åker han dit först … ”de andra kan vänta de är ju friska!”

Ja, hur är vi … välkomnar vi andra människor, välkomnar vi förändringar och vilken färg har våra dagar? Är de bruna eller är de turkosa? När jag kom hem tittade jag i garderoben. Hm, jag har väldigt svart … men jag har en turkos tröja och en turkos halsduk! Jag ska använda dem mera!

DRAG i Gnesta har vi haft länge! På bilden Gnesta- Kalles mugg …

onsdag 8 december 2010

Läs Centerpartiets partiblogg i SN

Hinner inte skriva två bloggar just nu ... känns som om vi är i opposition redan, fast vi sitter säkert till nyår i nämder och kommunstyrelsen!

Medan SVMP tagit över i kommunfullmäktige.

Läs: http://www.sn.se/partibloggar/gnestac

Nu är jag just hemkommen från avslutningen på kommunens Jämställdhetsprojekt, inom Barn- och utbildningsnämnden och Kultur- och tekniknämnden, med medel från SKL. Men självklart ska inte arbetet stanna upp nu, vi fortsätter jobba med likabehandling och jämställdhet inom våra verksamheter.

fredag 3 december 2010

Visst är det vackert ute ...


Jag gillar när det är snö, just den här tiden är det extra härligt. Granen och alla adventsljusstakar i fönstren är tända, hyacinterna doftar, knäckebrödet ligger i den röda burken … tack Inger för receptet …, patén är snart klar i ugnen och om treochenhalv timme är upplandskubben klar.

Strax är det färdigdiskat och jag ska tända några ljus och fortsätta sticka på Linneas tröja …

söndag 28 november 2010

Tänd ett ljus och låt det brinna ...

”… låt aldrig hoppet försvinna det är mörkt nu
men det blir ljusare igen

Tänd ett ljus för allt du tror på
för den här planeten vi bor på
tänd ett ljus för jordens barn.”

Centerkvinnorna på lördagsutflykt en snöig lördag, da´n före första advent. Först gemensam middag på lokalt matställe och sen Gustafsviks Levande Ljus.

Redan på gården får vi ett varmt välkomnande och efter trappen upp omsluts vi av levande ljus. Birgitta och Peter berättar om sin, sen många år tillbaka, passion för Stearinljus! Vi lyssnar andäktigt och njuter av glöggen och pepparkakorna, som dukas fram. Vi har en del frågor och får kunniga uttömmande svar … Vi ler igenkännande åt gamla ljuskartonger och ljus i museet.

Köper sen med oss ljus i olika längder, ljus som doftar ljus …och har också med oss en alldeles underbar känsla, av över hundra tända levande ljus, som omslöt oss.

Så, ”Tänd ett ljus och låt det brinna
låt aldrig hoppet försvinna det är mörkt nu
men det blir ljusare igen …”

fredag 26 november 2010

Jag tycker att det är mysigt med snö ...


Sakta men säkert förvandlas vårt hus. Två rum och köket har hittills fått julgardiner, första omgången hyacinter är i kruka och adventsstakarnas ljus är kontrollerade. Katterna ska få sin adventsgran i dag i sitt vinterboende i vårt uterum.

Hela huset blir varmt och ombonat med alla ljus och spraket i kakelugnen.

TACK! Barn- och utbildningsförvaltningen för blomman!


onsdag 24 november 2010

Sista kvällen med gänget ...

I måndags hade vi sista nämndmötet i Barn- och utbildningsnämnden, ett trivsamt gäng som splittras. Det känns lite vemodigt, jag har trivts bra med er alla … Såklart har vi inte tyckt lika om allt, men har respekterat varandras åsikter. Många diskussioner har vi haft, men inte ens omorganisationen förra året inom grundskolan gjorde ledamöter till fiender.

Ja, så är det … man ska hålla isär sak och person, men jag måste medge att det är svårt ibland. Det gäller att bita ihop och sitta still i båten! Man får inte använda samma vokabulär tillbaka mot sina antagonister!

Tvärtemot vad många kommentatorer tror, så är alla beslut väl diskuterade. Funderade i alla riktningar som vi har sett, innan frågorna kommer upp till beslut.

Med barn och elever i fokus!

I februari nästa år startar vi igen och vi i oppositionen i Barn- och utbildningsnämnden får se hur den nya majoriteten fixar sina vallöften. Som exempelvis att klass fem och sex ska tillbaka i ytterskolorna! För bara … två dagar efter att den nya majoriteten bildats sa man … att man skulle ”utreda” om det skulle bli en tillbakaflytt … och i veckan läste jag på en blogg att ”om föräldrar, barn och lärare vill ha tillbaka klass fem i ytterskolorna, så kommer de tillbaka.” Och sexorna, som du tidigare lovat! …Hm, kanske blev det inte helt fel?

Nya ledamöter väljs på kommunfullmäktige på måndag, ett nytt gäng som ska bli kul att träffa …

Vill avsluta med ett stort TACK till er alla som har bidragit med era kunskaper den här mandatperioden!

lördag 20 november 2010

Barnahus i Nyköping ...

I går var det invigning … se här … av Barnahuset i Nyköping. Tillsammans, FÖR BARNENS SKULL, sörmlands kommuner, landstinget, polis och åklagarmyndigheten … för att stödja.

Många hade mött upp i de vänliga, mottagande lokalerna …

söndag 14 november 2010

Det finns ingen skillnad ...

”Det är lite tråkigt för jag tycker att skillnaden är ganska väsentlig” skriver Kajsa på MP:s partiblogg och framhåller att det inte är samma sak när hon skriver på sin privata blogg och partibloggen i Södermanlands Nyheter.

Visst är det samma sak, båda skrivs av samma person!

Under årens lopp har liknande frågor kommit upp i olika skepnader. Klart är … att man omöjligt kan vara två olika personer samtidigt. Politiker har förtroendeuppdrag på fyra år i stöten. Dygnet runt!

I går var Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Björnlunda och dansade. Om en vecka skall jag leda mandatperiodens sista nämndsammanträde. Ja just det, jag är nämndordförande även när jag är och dansar. Nu har den nya mandatperioden startat … några har valts om, några är nyvalda … vi är ett ganska stort gäng, som har åtagit sig ett fyraårigt dygnetruntuppdrag!

/ Ingalill

söndag 7 november 2010

Styrkedemonstration

Vättern vid hemfärden från Vetlanda

När jag ser filmen tänker jag direkt på Stefan Demert och Balladen om den kaxiga myran. Myran som drack öl, trodde att han var en älg och sen blev besegrad av ett Toy
… här finns hela texten

Vem vill vara med vem ...?

Solen skiner och jag börjar komma ikapp efter ledigheten … egentligen borde jag vara ute! Det finns kvar att göra i trädgården, fast löven vill maskarna ha och frostblommor i rabatten är tjusigt! Så, jag läser handlingar inför morgondagens presidiemöte i Barn- och utbildningsnämnden och kommunfullmäktige. Svarar på e-post och läser tidningar!

Var i Vetlanda förra veckan, där man i torsdags blev klar med vem som skulle styra kommunen. Det var inte som i Södermanlands Nyheter att det var ett parti som fick uppmärksamheten, utan diskussionen var vem som ville vara med vem!

Ett av partierna hade två falanger, varav den ena ville vara med det alldeles nya lokala partiet och den andra falangen ville vara med S … och kanske med C. Det var lite oklart, det mumlades en del i Vetlanda Posten … men det framgick att någon hade känt sig överkörd den här mandatperioden och nu såg sin chans att ge igen!!!

I torsdags eftermiddag blev man överens om att M+S+C=sant. Gunilla Hjelm (C) blir 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen. Grattis Gunilla!
Här Gunillas blogg ...

Hemkommen kunde jag sen studera turerna i SN efter att Mikael Clemens tackat nej till oppositionsrådsposten. Kanske får vi veta i morgon när vi ses på kommunfullmäktigemötet, eller så får vi vänta och se eftersom posterna i kommunstyrelsen och nämnderna inte kommer upp för beslut förrän i slutet av november.

Spekulerar inte vidare i detta utan avslutar med citatet … ”Man kan inte vare ense om allt med alla och det är inte någon katastrof att inte alla tycker som man gör själv” säger Mikael Clemens i sin blogg.

fredag 29 oktober 2010

Mer hemma än i skolan ...

Hjälp, ännu ett skollov!
… är rubriken när Karin Magnusson räknar lovveckor
”Höstlov en vecka.
Jullov två veckor.
Sportlov en vecka.
Påsklov en vecka.
Sommarlov tio veckor.
Det är 15 veckor lov på ett läsår.
Lägg på fem studiedagar och vi är uppe i 16 veckor eller 80 dagar ledigt från skolan på ett år.”

Som nämndordförande klubbar jag varje år läsårstider och förvånas över att eleverna går så få dagar i skolan … 2011 – 2012 har läsåret 178 dagar!

En liten skola blev skolmuseum


"Smedsta gamla skola är en autentisk skola från 1880-talet.Under årens lopp sedan mitten av 1980-talet har åtskilliga klasser med stor behållning genomfört en gammaldags skoldag i Smedsta skola. Skolklasser kan besöka skolan och genomföra en skoldag i gammal stil."


Det finns många små skolor i vårt avlånga land, små skolor som fortfarande används. Om, när de inte kommer att användas längre ... spar skolan i nuvarande skick. Det kommer barnen att vilja se "om hundra år!"

onsdag 27 oktober 2010

Nästan som Robinsson ...

På nämndsammanträdet den 22 november kommer jag att officiellt överlämna klubban i Barn- och utbildningsnämnden. Så nu har en del förberedelser börjat. Ny budget presenterades på kommunstyrelsen och vi fick också en kostnadspresentation av det nya styret.

Vi har inte sett de kommunövergripande målen … fast vi vet, nu är det slut på Valfriheten. För den punkten i Alliansens mål har alltid S röstat nej till.

Det kommer att bli annorlunda efter nyår och man kan tänka på olika sätt … men en sak är klar, den som sig i leken ger den får leken tåla. Det är som en Robinssontävling … man röstar, någon åker ut .. ibland av oklara anledningar, men det fiffiga är att då kan man hamna på en annan ö, för att sen komma tillbaka vid en tävling och slå ut gruppen som har försvagats av allt paktspel!

Men för att nu ... få en smidig övergång har jag i dag haft möte med nästa ordförande i BoU, diskuterat vilka dokument som ska upp på nämnd i år och vilka som ska klubbas efter nyår. De dokument som SVMP-gruppen tänker arbeta om i början på året tas såklart inte upp nu.

Hur den nya nämnden kommer att se ut vet vi inte ännu, men jag önskar att den trevliga ton vi har … kommer att finnas kvar mellan ledamöterna på den nämnd som alltid ser till barnens bästa.

Välståndsligan

Ännu en ranking, minns att ta den med en nypa salt, den här gången rankas länder när det gäller välstånd. I topp Norge, Danmark och Finland men såklart är Sverige på väg uppåt!

Detaljer och hela listan hittar ni här …

Och här kan ni njuta av de vackra bilderna, och siffror, från tio i topplistan

Njut av Geiranger ... och om ni har möjlighet tälta där nere närmast vattnet. Min känsloupplevelse har jag haft med mej i mååånga år.

tisdag 26 oktober 2010

Spara och Slösa ...

I söndags hade vi möte i aktieklubben Spara och Slösa. Aktierna går bra och vi planerar att åka på julkonsert. I går var jag på ett mera officiellt möte. Nu vet vi hur det planeras för de närmaste fyra åren … man sparar in på några och lägger pengar på andra … pojken med guldbyxorna bor i Gnesta!?

fredag 22 oktober 2010

I morse ...

Hallebro Oppgård, Gnesta

Nu är det dags för ranking ... igen!

Svenskt näringslivs Kommunranking 2010 har kommit, Solna i topp för 3:e året i rad. Gnesta kommun har backat till plats 128 av 290! Så, nu börjar analyserandet …
Nyss har det varit valrörelse med mätningar från flera aktörer, som inte var särskilt överens emellanåt. Fast mest intressant är egentligen kommentarerna.

Häromåret myntades ordet ”nån´annaismen”. Det vill säga att det är alltid någon annan som ansvarar för resultatet. Sen skyller man ifrån sig och kan därefter luta sig tillbaka och känna sig nöjd!

På den nämnd jag ansvarar för fick vi nyligen Lärarförbundets ranking av våra skolor. Ett förfärande resultat … 289:e plats av Sveriges 290 kommuner. Alla undrade och vi svarade att det räknas ut på ett ganska knepigt sätt. Förklaring, men knappast ett svar som får godkänt.

En genomgång har gjorts för att förklara Lärarförbundets synpunkter om skolan, vårt dokument innehåller även åtgärder.

Hur ska vi i Gnesta nu försvara och förklara att vi backat på kommunrankingslistan från Svenskt näringsliv:
2007 238:e
2008 124:e
2009 81:a
2010 128:e plats

Hoppas att något tar sig tid och gör en analys …

onsdag 20 oktober 2010

Världena barn ... insamlingens siffror

BÄSTA KOMMUN I SÖRMLAND 2010
1. Gnesta 284 325 kr … 27,48 kr/inv
(2009 - 18,20)
2. Trosa 174 048 kr … 15,15 kr/inv (2009 - 13,19)
3. Eskilstuna 1 377 795 kr … 14,36 kr/inv (2009 - 13,35)
4. Vingåker 111 942,50 kr … 12,57 kr/inv (2009 - 5,70)
5. Strängnäs 385 084 kr … 11,93 kr/inv (2009 - 12,60)

SVERIGES BÄSTA LÄN
1. Sörmland 10,80 kr/inv
(2009 = 10,20 kr/inv)
2. Jönköping 7,71 kr/inv
3. Västerbotten 6,88 kr/inv
4. Kronoberg 6,50 kr/inv
5. Kalmar 5,80 kr/inv

SVERIGES BÄSTA KOMMUN
1. Sorsele 117,26 kr/inv
2. Öckerö 113,48 kr/inv
3. Gnosjö 50,69 kr/inv
4. Arjeplog 36,99 kr/inv
5. Dals-Ed 30,74 kr/inv
6. Storuman 28,70 kr/inv
7. Gnesta 27,48 kr/inv
8. Lekeberg 25,55 kr/inv
9. Norsjö 23,94 kr/inv
10. Kil 23,09 kr/inv

tisdag 19 oktober 2010

Komjölk - för mäktigt för små barn

Läser i Linköpings-Postens bilaga, JORD & SKOG … att komjölk är anpassat till kalvars behov och därför mindre lämpligt att ge till små barn.

Det handlar inte bara om tyckande utan forskning, mjölken innehåller för mycket protein och salt … och för lite järn. Proteinet ger mättnadskänsla och kan ge barnen järnbrist om de inte får en tillräckligt varierad kost.

söndag 10 oktober 2010

Tacksägelsedagen - Gnesta Centerkvinnor smyckar kyrkan



Skördealster framme i koret på Frustuna Kyrka i Gnesta, en gammal tradition som fortlever. Efter kyrkkaffet har vi, sen några år tillbaka, auktion på grönsaker, blommor, sylt, saft och bakverk.

Behållningen delas mellan Frustuna församlings barnverksamhet och Centerkvinnornas projekt Världen angår oss.

fredag 8 oktober 2010

Och de nominerade är ...

Ett stort GRATTIS till Mariam Larsson på Frejaskolan här i Gnesta, som är nominerad till titeln ÅRETS SKOLKOCK.

Per Bergkvist, som jag tidigare skrivit om, som under ett år ätit sig igenom skolmats-Sverige skrev sen han varit i Gnesta och ätit:

"Mariam har gjort egna grönsaksbiffar, så långt från Dafgårds du kan komma; här pratar vi kärlek och passion, förmågan att trolla fram smaker och texturer. Basen är grönsaker, rågmjöl, sesamfrön, potatis och lite svartpeppar. På toppen en tomatskiva och lite smält ost. Som om det vore nog; bredvid biffen; du ser den lilla klicken nere till höger; väntar en finfin pesto; hemmagjord så klart och den har ett bra bett som till och med får den trötta firren att vakna till liv. Den här vegobiffen, ackompanjerad av peston — är bland det bästa jag ätit i år. Tack för det Gnesta! "

Årets skolkock utses på Den Stora Måltidsdagen i Stockholm, 14 oktober … vi håller tummarna!

Läs på kommens hemsida ...

torsdag 7 oktober 2010

Rankingsiffror igen ...

Andel elever som har etablerat sig på arbetsmarknaden två år efter avslutad gymnasieutbildning …

Där ligger Gnesta 8 (åtta) i landet med 50%. Tranemo är bäst med 57,1% … följt av Eda, Aneby, Lilla Edet, Essunga, Lessebo, Emmaboda, GNESTA, Åmål och Tidaholm med 49,6%. Det känns bra och jag blir glad för ungdomarnas skull! Det är SKL, Sveriges Kommuner och Landstings Öppna Jämförelser gällande Gymnasiet, som kom i går.

Vi kommer att analysera vår kommuns plats i de andra indikatorerna så snart det hinns. Nyligen gav oss Lärarförbundets ranking en platssiffra på 289 bland Sveriges kommunen, en föga smickrande siffra. Och såå dålig är inte skolan i vår kommun.

Förvaltningens genomgång visar på förbättringsmöjligheter och åtgärder kommer att vidtas, för uppåt på listan ska vi! Läs dokumentet från förvaltningen här …

SKL:s Öppna jämförelser är lite svårläst … tar en stund. Södermanlands Nyheter har en artikel i dag och jag återkommer med en mer heltäckande redovisning.

Till dess gläder vi oss att ligga med på 10 i topp, av 290 kommuner, i en av delarna …

onsdag 6 oktober 2010

"Gnesta Kulturskola presenterar stolt ... Galakonsert för Världens Barn"

Ett stort TACK till alla medverkande BARN … och vuxna. Ni gav oss alla en fantastisk upplevelse. Vilken entusiasm, vilken glädje … vilken underhållning!

… och en samlad hjälp till Världens Barn!

Se även här i SN ...

tisdag 5 oktober 2010

Stormen har bedarrat ...

Efter att ha hälsat på de närvarande, började Fredrik Reinfeldt …
"Stormen har bedarrat och molnen har skingrats. Runtom i Sverige växer framtidstron och förhoppningen om att morgondagen ska bli lite bättre och ljusare än gårdagen. Det är en efterlängtad utveckling" … självklart handlade det om den avklingande finanskrisen!

Läs här hela talet …

Nya ministrar är tillsatta, de blir också fler …

Vår nya minister, Anna-Karin Hatt (C) blir IT- och regionminister … Grattis!
Sänder också ett STORT TACK! till Åsa Torstensson, som varit Infrastrukturminister de senaste fyra åren.

"Om det skaver i ögonen - sluta glo"

Nu hade jag tänkt blogga om den nya regeringen. Men eftersom det var flera personer som jag inte känner till sen tidigare, gick jag in på ett par tidningar för att vara påläst …

En bit ner, på Aftonbladet, ser jag … ”Visa gärna benen – om du har rätt ålder”.

Yes! … jag köper det där urläckra klänningen som jag såg i en katalog i går! Jerseyklänningen som slutar en bit över knäna … men om man hade svarta strumpor och stövlar blir det nog OK! … tänkte jag i går.

Men nu är det uteslutet, jag har inte ”rätt ålder”. Fast kanske köper jag den … för jag håller absolut med Åsa Erlandson ”Om det skaver i ögonen – sluta glo”.

måndag 4 oktober 2010

Spänningen är oerhörd ...


Hur blir det, vem ska styra, har ni kommit någon vart? Varför tar det så lång tid, varför stänger ni inte in er i en sommarstuga tills ni är överens? Spelar det egentligen någon roll vem som styr?

Frågorna är många och de goda råden kanske ännu fler.

I dag vet vi vem som är riksdagens talman, Per Westerberg valdes efter sluten omröstning. Moderaterna har fått en ny gruppledare, Anna Kinberg Batra och centerpartiets partisekreterare Anders Flanking avgår för att ägna sig åt riksdagsarbete och familjen. Såg också att någon minister skulle avgå …

I morgon är det Riksdagens Högtidliga Öppnande … jag kommer att få en detaljerad beskrivning!
Och snart vet vi vilka som blir ministrar och vem som ska styra i Gnesta.

tisdag 28 september 2010

Tack för glada tillrop!

Man blir bara avtackad i KF om man slutar, inte om man utgår och blir ersättare. Hm … visst måste jag kommentera att jag hamnar som andra ersättare och därmed sist av oss fem centerpartister i kommunfullmäktige. Ett kryss från delad förstaplats, men regler är regler! Tar enbart till orda för att få tillfälle att säga TACK till alla som kommit med glada ”tröstande” tillrop! …

Här kommer en stor blombukett ...
… Grattis vår sörmländska riksdagsman som efter flera ovissa dagar har kvar sin riksdagsplats. GRATTIS Roger Tiefensee!

tisdag 14 september 2010

Vilket Sverige vill du vakna upp i?

Alf, Oscar, Mats, Lena, Roger, Gösta, Martina och Ingalill som höll i kameran.

I morse på perrongen i Gnesta

På söndag är det allvar. Sveriges framtid står på spel.
Två klara alternativ står emot varandra.

* Vill du behålla RUT-avdraget som ger tusentals jobb och nya företag? Eller ska de rödgröna få avskaffa RUT?

* Vill du göra det enklare att driva företag så att unga kan få jobb? Eller ska vänstersidan få fördubbla ungdomsskatten?

* Vill du fortsätta den politik som gett Sverige över 300 000 miljöbilar? Eller vill du jaga bilisterna istället för utsläppen?

Centerpartiet är Alliansens gröna röst. Vi driver på för fler växande företag. För nya jobb. För en levande landsbygd och gröna städer.

På söndag är det du som avgör!

söndag 12 september 2010

Ni kommer väl ihåg att jag valbloggar i SN

Adressen till valboggen, som jag har tillsammans med Alexandra Pettersson ...
www.sn.se/valbloggar/gnestac

fredag 3 september 2010

Sicken storm vi har i Gnesta ...

Ja, det blåser så allt blir flygblad och trottoarpratarna går för sig själva. Visst är det bra med fart och fläkt i valrörelsen, men lite måtta vore bra. Men jag har hört att är bättre väder i Sikte, kanske ska vi dela ut material där!?

Visade kommunhuset för en skolklass på förmiddagen och förmedlade vad vi gör i de olika nämnderna, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Efter rundvandring och närmare studium av en del kontorsrum gick klassen vidare till valstugorna för att ställa i förväg nerskrivna frågor till de olika partierna. Kanske fanns där någon kommande kommunpolitiker!

Med posten kom i går; Skapa och våga … Om entreprenörskap i skolan, från Skolverket. Jag har köpt tre stycken, säg till om ni vill låna och läsa.

”Det handlar om att bevara och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga år.”

Och i morgon åker vi på konstrunda, vi ses …

Kommuninvånarna är tydliga

Spännande dagar i valstugan, som på ett sätt inte liknar någon tidigare valrörelse. Kommuninvånare och besökare från andra kommuner som kommer till Alliansens orange-målade stuga på Stora torget … är väldigt tydliga med hur de ska rösta.

De säger både att de fått vårt lokala program i postlådan och att det var bra. Flera har också sagt rakt ut att de ska rösta på mej! Det har varit så hos de andra Allianspartierna också, det verkar som om man bestämt sig. Fler verkar ha bestämt sig i år än vid tidigare val.

Och sen alla dessa skolungdomar, de frågar … funderar och är godissugna. En del långa grabbar vill absolut ha en snurra på en pinne … ”kanske kan man ha den på moppen”.

Ett tips!
Centerpartiets godis är gott! Så gott att jag träffat en som har längtat i fyra år! ”De med grönt papper är godast”! Så ni vet! Fast vi har också ….

”Hela Sörmland ska leva” – tabletter …
”Ett smakrikt Sörmland! …
Lokal matproduktion
bidrar till ett levande
landskap”

Ja, måltiderna för unga och gamla i förskolan, skolan och äldreomsorgen är ständigt i fokus. Men så här inför ett valet har intresset ökat, kanske för att vår jordbruksminister Eskil Erlandsson är såååå intresserad av mat och vi har kunnat följa med på hans matresa genom landet, i våra media.

Centerpartiet har tagit fram ett matmanifest:
- 18 punkter för bättre mat i offentlig sektor

Läs hela manifestet här …

// Ingalill

tisdag 31 augusti 2010

Årets valstuga

Alliansen i Gnesta.
I går var det ruggväder, men i dag skiner solen och jag hoppas att många Gnestabor hittar till oss. Själv är jag hemma hos Rickard, men i morgon är jag i varstugan hela dagen.
Hoppas att vi ses!

måndag 16 augusti 2010

Närproducerad mat allt populärare


Enligt DN säljer 163 fler LRF-medlemmar närproducerad mat i dag jämfört med 2007.

Läs artikeln här ...

Gör ett besök, här hittar du ... Gårdsbutiker & Butiker i Södermanland

DAGENS BUDSKAP
* Klimat och miljö:
* Centerpartiet är alliansens gröna röst
* Sverige ska ha världens mest ambitiösa miljöpolitik
* Utsläppen bort – bilarna kvar
* Vi visar vägen till en fossilfri fordonspark
* Töm skiten vid kaj, inte till havs – Centerpartiet för ett levande hav
* Satsa på sund och säker mat

söndag 15 augusti 2010

Lära för livet ...

Centerpartiets valprogram:
Våra barn och ungdomar ska ha en trygg och jämställd folkskole- och skolmiljö med fokus på entreprenörskap redan från tidiga åldrar.

Så tänds eldsjälar ...

Ha ett större samarbete mellan näringslivet och skolan i Gnesta kommun
Bevara de små skolorna … Familjer kan i dag välja vilken skola barnen ska gå i. Vi hoppas att skolorna i ytterorterna skall uppfattas som ett bra val av de flesta som bor i skolans upptagningsområde.
Ha samarbete redan från grundskolan med universitet och högskola, vilket bidrar till att vidare studier känns naturliga

DAGENS BUDSKAP
Barn och skola:
* Ett samhälles utbildningssystem är grunden för dess tillväxt och välfärd
* Vi vill utveckla skolan för att ge eleverna en stabil kunskapsgrund
* Skolan behöver både ramar och kramar
* Vi vill uppmuntra elevernas unika förmågor och intressen snarare än att stöpa alla i samma form
* Höj lärarnas status och ansvar
* Entreprenörskapet ska vara en naturlig del av skolan
Från Roddarmadammer till Lasse-Maja
Kvinnoöden i gamla stan …
Med Katarina Persson på rundvandring i ett solhett Stockholm. Vi centerkvinnor kom från Gnesta till huvudstaden med pendeltåget … då för länge sen, när inte ens ångbåtar fanns rodde kvinnor resenärer.

Månglerskor sålde varor på stadens gator, visste ni att dessa kvinnor inte fick göra som man gör på Hötorget i dag … De fick inte ropa ut sina varor!

Vi fick höra om Britta Hagberg, Vendela Hebbe och om Lovisa Grönlund, som var gift med Bellman. Fiskargummor som sålde fisk ur tunnor och att man hade tvättbryggor vid Kornhamnstorg.

Stannade till och tittade Jean Baptiste Bernadotte till häst, som har vänts en gång, nu tittar ut över slussen! Vid porten till Skeppsbron 44 … vi fick höra historien. Och såklart fick vi höra om Ulla Winblad och om Carolina som hade hattaffär i 50 år!

Stannade sen till vid Prästgatan 78, där Carl Larsson föddes och hans mor hade en Nykterhetskrog. Den gick i konkurs, det var inte särskild stor efterfrågan på saft i mitten av 1800. På Svartmangatan 16 fanns en gång! en telestation bemannad med damer, som fick öknamnet ”Lurapor”.

Karin Månsdotter, som var Sveriges drottning en kort period, är den av enklast börd av våra 24 drottningar. Hennes man var Erik den XIV. Så avslutades rundvandringen med lite om Lasse-Maja som gjorde stöldturnéer i landet runt i kvinnokläder.

En givande dag med fokus på kvinnorna!
DAGENS BUDSKAP
Jämställdhet:
Varför är det mer okej att tjäna pengar på att snickra ett fönster – än att putsa det
Varför är det okej att tjäna pengar på att sälja tekniska prylar till vården – men inte okej att tjäna pengar på att ta hand om sjuka?
Vi vill göra det lättare för kvinnor att göra karriär, höja sin lön och driva företag
Centerpartiet vill öppna upp offentlig sektor för fler privata alternativ. På så vis ökar både antalet arbetsgivare och möjligheterna att starta företag för kvinnor

fredag 13 augusti 2010

RUT, populäritet i dag: Ökar


23 RUT bor i Gnesta. Självklart ska vi ha henne kvar!

En dryg månad till valet och det görs varsellistor på företag som erbjuder Hushållsnära tjänster. Många är nu oroliga att hamna i arbetslöshet … många känner att de hänger löst fram till den 19:e!

Oppositionen ska ta bort RUT och minska arbetslösheten genom att lägga miljarder mer till kommunerna. En satsning som kommer att kräva fler armar i vården. Vi har prioriterat det före att ha skattesubventionerade hushållsnära tjänster, säger Sven-Erik Österberg (S) i SVT.

Tänkte inte på … att vi vill bo kvar hemma och få hjälp av RUT …

DAGENS BUDSKAP
Äldre:
Det är inte kommunkontoret som ska bestämma vem som följer dej till toaletten – det är du själv
Människors vilja att själva bestämma försvinner inte med åldern. Tvärtom!
Centerpartiet tänker fortsätta sänka skatterna för pensionärer
Förebyggande arbete ger äldre fler friska år

torsdag 12 augusti 2010

Energi och miljökrav

Lägger in en bild från blåbärsskogen, där vi plockar energi till vintern ...





Centerpartiet i Gnesta har listat tre punktsatser under rubriken …

Alternativa energilösningar/Kommunens miljökrav
* Avgiftsbefria bygglov för energikällor som vindkraft och solenergi
* Utveckla hushållning av vatten och energi i kommunens fastigheter
* Ha tydliga miljökrav vid upphandling av mat och andra varor. Kommunens verksamheter ska ha tillgång till närproducerad mat – kortare transporter. En medvetenhet kring hållbar utveckling i alla verksamheter.

Första stjärnpunkten behöver ingen förklaring, den är väl solklar

Gnesta Förvaltnings AB har gjort investeringar i alla kommunens skolor och vi har idag ingen skola som värms med olja. Det finns en stor miljömedvetenhet inom kommunen. Men man kan alltid bli bättre …
Vatten måste sparas, det blir man medveten, om man inte redan är det, varje gång man ser på TV … det är dricksvatten vi pumpar upp och sen använder lite hur som helst!

Maten har vi skrivit om tidigare både Alexandra och jag, här kan ni se vår programformulering.


DAGENS BUDSKAP
Energi:
Centerpartiet – garanten för mer förnybar energi
Vi utvecklar grön, förnybar energi
Exportera lösningen istället för att importera problemen
Fram för grön el som ny exportindustri

onsdag 11 augusti 2010

Jag är inte nyfiken ...

… men jag är oerhört intresserad av det mesta!

I dag var det KRAFTSAMLING SÖRMLAND på Stenhammars gods i Flen, ett samarrangemang mellam LRF, Arla, Lantmännen och Mellanskog. I det nybyggda djurstallet och utomhus fanns utställare. Centerpartiet fanns också på plats. Läs Inger Fredrikssons blogg.

Kungen var inte hemma, jag träffade i alla fall inte honom, men hans förvaltare visade oss runt och berättade om godsets historia och produktion.

Se bild på grabbarna! … på vår valblogg

måndag 9 augusti 2010

Två verkligt kunniga entusiaster ...

Miljöminister Andreas Carlgren (C) och jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) ... presenterade "21 åtgärder för miljösmart mat" på Centerpartiets Valkonvent

”Mer svensk mat räddar miljön” på Centerpartiets valkonvent. ”En stor del av den mat vi äter är beroende av mark i andra länder och en tredjedel av vår mats miljöpåverkan sker utomlands.”

- Vad vi lägger på tallriken har stor betydelse för vår miljö och vårt klimat. Runt hälften av all miljöpåverkan sker genom hushållens konsumtion - med mat, transporter och boende. Vi förslår nu 21 punkter för hur man kan minska denna miljöpåverkan, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson (C).

Här kan du läsa hela rapporten … 21 åtgärder för miljösmart mat

MER SVENSK MAT
RÄDDAR MILJÖN!

På Regeringskansliet finns att beställa …
”Ett levande matland” Jobb och tillväxt i hela landet
”Sverige – det nya matlandet” 10 000 nya jobb genom god mat och upplevelser

Centerpartiet kommer att ha häftena i valstugan, som öppnar den 1 september på Torget

DAGENS BUDSKAP
Allmänt:
Vi har en vision för Sverige – ett land där vi ger drömmen en chans
Vi har ett starkt engagemang för en bättre miljö
Vi bygger det företagsamma Sverige
Vi är ett parti för hela Sverige
Vi har varma, sociala värderingarVi står för ett land där människor bestämmer själva

Denna text finns även på ... www.sn.se/valbloggar/gnestac

söndag 8 augusti 2010

Hörde det redan i Stockholm ...

De hade läst om Centerpartiet i Gnesta … på Expressens Kultursida. Så hemkommen från partiets Valkonvent sökte jag och fann detta ...

Läs hela artikeln här ... ” Varken eller
Statoilmacken i Gnesta befinner sig i ett limbo mellan storstadsrörelse och landsbygdsstillhet. Dan Hallemar reser till Sörmlandskommunen där Centerpartiet har ett tryggt fäste.”

onsdag 9 juni 2010

Läser ni min Valblogg på SN.se?

Hej alla ni som brukar läsa vad jag skriver. Hinner inte med att fylla två bloggar, sköta mina politiska uppdrag, plantera och sköta hus och trädgård ...

Tycker ni att jag ska lägga in valblogginläggen i Södermanlands Nyheter här ochså?

eller ... läser ni www.sn.se/valbloggar/gnestac

Hör av er!

fredag 4 juni 2010

Sune och Alice kan få bo ihop igen

Den tredje april berättade jag om Sune och Alice, som när Alice behövde mera omvårdnad, tvingades leva åtskilda efter drygt 60 år tillsammans.

Nu har de vunnit! Politikerna i Oxelösund har sagt JA till parboende!

fredag 14 maj 2010

Lära av livet ...

Vår kommun driver sedan 2005, med stöd från Regionförbundet Sörmland, ett fyraårigt
Projekt med namnet ”Fler med högre utbildning i Gnesta kommun”.

Bakgrunden är en låg andel högskoleutbildade. 2004 hade 12 % av invånarna i Gnesta eftergymnasial utbildning på minst tre år, jämfört med 13 % i Trosa, 15 % i Nyköping och
18 % i Strängnäs. I Stockholms län hade 25 % av invånarna en sådan utbildning … enligt kommunens Hemsida.

I Centerpartiets valprogram finns inskrivet, att samarbete redan från grundskolan med universitet och högskola bidrar till att studier känns naturliga.

Det finns många exempel på hur kommuner samarbetar med högskolan, både barn och elever bjuds in, exemplen är många. Extra viktigt inför språkvalet, vilka/hur många språk behövs … till det jag vill bli när jag bli stor?

Vi har ofta lärarstuderande här hos oss i kommunen … självklart ska de berätta, om sin skolgång och hur de resonerat sig fram till sin utbildning. Och vart är de på väg?

Vi i Centerpartiet vill även ha fler företagare i skolan, ta tillvara alla dessa föräldrar med vanliga och ovanliga yrken. Jag minns ett bra exempel från en skola i Östergötland, där alla lärare åkte iväg på en kurs samtidigt. Då fixades undervisningen för en dag av föräldrarna, som hade lektioner med sin egen yrkeskunskap som grund.

Det är att lära av livet!

PS. Har lagt samma text på Centerpartiets valblogg.

onsdag 12 maj 2010

Ja, allt hänger ihop!

Just nu är alla mina vakna timmar fyllda av siffror. Som ska jämföras och värderas. Och nästan allt hänger ihop, det blir som att lägga pussel. Redovisar siffror som så småningom ska resultera i en ram-budget i juni.

I juni förra året togs en treårsbudget, där ökningen mellan åren 2010 och 2011 endast var 1,3 miljoner. Räcker inte ens till löneökningarna, så ett tillskott kändes nödvändigt.

· Barn- och utbildningsnämnden kommer att få en utökad budget 2011
· Vi gör nu ännu en sammanställning av hur många barn/elever som bor i kommunens olika delar, för att få svar på några frågor. Var i kommunen föds det barn? När/var kommer vi att ha underlag för att återinföra klasser i Ytterskolorna?
· 10 358 invånare i vår kommun, en ökning årets första kvartal vilket genererar ökade intäkter, nästa år.
· Sen dök siffror från skolverket upp, vad hade hänt! Varför såg det ut som ”vi var sämst”? Tills vi förstod vad som räknats ihop … vi vet, att på fritidshemmen har vi låg andel årsarbetare med pedagogisk högskoleexamen. Men om man tittar på enbart grundskolan har 80% lärare pedagogisk högskoleexamen. Något under snittet, vilket vi absolut inte är nöjda med. Skolverkets sammanställning.
· Skolmatens Vänner har siffror på måltidskostnader per elev och år i kronor. Inte min nämnd, men ”mina” barn/elever äter. 2007 var vi i Gnesta den kommun i Södermanland, som la mest pengar på skolmaten. Vi är nio kommunen, högsta 6 580 kronor och lägsta 3 460 = 3 120 kronors skillnad … kan verkligen siffrorna vara rätt!
· Vi har en lokalutredning som visar att vi ”har för mycket lokaler”. Just nu, ja! Lokalkostnaderna är höga, men vi tycker att vi ska ha bra och ändamålsenliga lokaler i förskolan/skolan. Förskolor och skolor i alla kommundelar är ett politiskt beslut, som jag absolut inte tänker ändra på!

Ja, allt hänger ihop. Det finns en viss mängd pengar, lika mycket för alla partier när vi gör budget. I juni kommer det att visa sig hur vi prioriterar.

måndag 10 maj 2010

Från måndag till måndag ...

Jag har svårt att hålla igång allt, trots att jag är kvinna. Den här bloggen t. ex. sköter jag inte, jag vet! Nu sitter jag lite halvvissen och funderar på vad jag gjort senaste vecka … egentligen.

BoU-presidium och kommunstyrelse efter att vi bjudit på äpplen och Allianspolitik vid tåget mellan 06 – 08! Måndagen avslutades med en diskussion angående budget 2011.

Bara budget på tisdagen, men alla papper gjordes i ordning till deklarationen … Dessutom är håret klippt, vi har haft en diskussion angående Frejaskolan och en presskonferens angående omfördelningar i budget 2011. Fast vi tar ramarna i juni.

Alla mina plantor har behövt mycket omvårdnad och värme på nätterna, men de ser rätt OK ut fortfarande. De bruna murgrönabladen är borttagna, med hjälp av stege och sekatör. Grusgården är skyfflad och jag har infört mördarsnigel-koll-rundor. Vi såg några sniglar förra året, så nu håller vi extra koll.

Centerkvinnornas lördagsutflykt till tjejerna på Väg223, med paraply men utan handskar … fy vad vi frös! De med bra väderkoll hade vantar! Tänker ta mej tid och åka igen, när värmen kommit.

Har i dag skrivit på dagordningen till Barn- och utbildningsnämnden, handlingarna går strax! Två möten kvar i veckan, dels ett uppföljningsmöte efter Centerkvinnornas Förbundsstämma i Lund och ett Alliansmöte … sen tar jag helg!

Men läs gärna centerpolitik och lite prat, på: www.sn.se/valbloggar/gnestac

söndag 9 maj 2010

Skyldighet att anmäla missförhållanden i skolan

Egentligen är det en självklarhet att skolpersonal ska anmäla missförhållanden i skolan. Som det är i dag är personal skyldig att anmäla om de misstänker att barnet far illa i hemmet. Regeringen har tillsatt en utredning, som ska föreslå hur anmälningsskyldigheten ska utformas.

Sofia Larsen (C) har drivit frågan om ”Lex Sarah” för skolväsendet. Utredare blir lagman Margareta Åberg och utredningen ska överlämna sitt betänkande senast den 31 mars 2011.

Detta inlägg har jag även på min blogg på Södermanlands Nyheter.
Där val-bloggar jag tillsammans med Alexandra Pettersson.
Adress: www.sn.se/valbloggar/gnestac

torsdag 29 april 2010

Lycka smittar ...

Har förmånen att få tidningen 360, forskning och utveckling i skola och förskola. I senaste numret har Thomas Heldmark skrivit artikeln ”Lycka smittar” … enligt ny forskning ska vi vara noga med att välja vänner, ja … till och med kolla vilka vänner våra vänner har.

”Lycka, fetma och depression kan smitta mellan personer som aldrig träffat varandra”.

Graviditet kan smitta på en arbetsplats, har vi hört förut. Även känslor och beteenden smittar.

Nu försöker forskarna i USA spåra rötterna till dessa sociala spridningsförlopp. Hittills är resultaten häpnadsväckande. Man har funnit att sinnestillstånd som depression, men även lycka, sprider sig som virus i sociala nätverk mellan människor som aldrig har varit i kontakt med varandra. Samma sak med fetma, rök- och alkoholvanor.

Spegelneuroner är områden i hjärnan som aktiveras när vi utför en handling. De speglar alltså andras handlingar, och man gissar att de är en nyckel till vår empatiska förmåga. Genom att omedvetet härma andra människors mimik, kroppshållning, röst, ordval, tar vi in den andres känsloläge och inre stämningar, och detta kan vi bara delvis värja oss ifrån. Känslor smittar, alltså.

Det spelar alltså roll med vem vi umgås och vem vi inte umgås med.
Ta hand om varandra i Helgen … och ha roligt!

Har även detta inlägg på www.sn.se/valbloggar/gnestac

måndag 26 april 2010

Bönder som är ensidigt spannmålsberoende ...

Förra veckan sa Peter Eriksson i TV, apropå Miljöpartiets politik …
”Bönder som är ensidigt spannmålsberoende kan förlora lite.”

Jag håller helt med Maud Olofsson att vi måste syna. Sluta mörka MP, säger Maud i Expressen

”Maria Wetterstrand avfärdar Olofssons kritik.– Jag förstår att en höjning av bensinpriset på två kronor oroar många. Vi gör det inte för att vi tycker att det är kul utan för att det blir mycket värre annars, säger Wetterstrand och menar att partiet visst pratar om vad deras förslag innebär i praktiken.

Kan jag få en förklaring till Peter Erikssons uttalande?

torsdag 22 april 2010

2 740 inlägg om Guldsot

Kanske behövs en massvaccinering?

Vet ni inte vad Guldsot är?
Läs … Inger Fredrikssons blogg

onsdag 21 april 2010

Behandlades olika ...


Visst vet jag att jag fanns med på landstingslistan till förra valet, men långt ner! Så för ett tag sen fick jag veta att jag var 3:e ersättare. Och i går var det dags att tjänstgöra, som ordinarie ledamot.

Då får man ställa en fråga, så jag passade på att fråga landstingsstyrelsens ordförande Jörgen Danielsson, när landstinget tänkte påbörja ombyggnationen av Liljedalshemmet. Landstinget äger och kommunen hyr till äldreboende.

Fyra frågor hade kommit in … de två första ställdes av en man till en man. De pratade först färdigt om fråga 1, sen pratade de om fråga två. De stod kvar hela tiden eftersom frågande och svarande var samma. Såklart jag iakttog ”hur man skulle bära sig åt!”

Fråga tre var min: När kommer renoveringen av Liljedalshemmet i Gnesta att starta?
Jag inledde och fick svar, dialogen fortsatte … men sen började ordf. knacka i micken och han meddelade att ”min tid var ute”!!!

Man fick ställa frågan + 1 replik, sa ordförande!

Damen som ställde den 4:e frågan till en herre … fick ställa frågan, fick en replik … fick svar och meddelades att nu var frågestunden slut!!! … väldigt snopet!

Jag missade att ta tid, OM jag är med i landsfullmäktige någon mer gång … ska jag kolla manlig och kvinnlig tid!

lördag 17 april 2010

Island ... i mitt hjärta

Prenumererar på ”Allt om resor”. I nummer fem …

Island … ”Där naturen får bestämma” … med underrubriken, ”Islands ekonomi är skjuten i sank, men det är inget som tycks bekomma dem som tar hand om besökand turister.

Och naturens krafter är det ingen som rår på.”

Alla vi som varit på Island kan frammana känslan … vattenkaskader mot himlen, vattnet i Gullfossen som rinner hit och dit och alla vidder! Valsafari, fast det var mest Lunnefåglar. Islandshästen som gick dit den ville, inte dit jag ville! Hallgrimskyrkan vid samma torg, som vårt hotell.

Vi var i ett exotiskt land, det kändes tydligt, helt olika mitt Sörmland … ända tills vi tog långpromenaden. På långt håll såg vi namnet på köpcentret, Kringlan! När vi kom närmare såg vi DUKA och H&M och i den Botaniska trädgården drack vi ur glas från IKEA!

Island känns nu ännu närmare … ”Och naturens krafter är det ingen som rår på.”

Ni läser väl vår valblogg på Södermanlands Nyheter nättidning ... www.sn.se/valbloggar/gnestac

söndag 11 april 2010

Fyraårsjubel!

Nu har jag skrivit mina tankar på nätet i 4 år, först på Centerpartiets hemsida och sen blogg. Hittade av en händelse mitt allra första inlägg …


Tisdagen den 11 april 2006
"Här ska ny förskola byggas". Jag ser rubriken i tidningen, medan jag dricker morgonkaffet. Sen ser jag kartan DEN ÄR FEL! sen ser jag bilden och så småningom läser jag även texten.

Jag börjar med att leta reda på "vad jag sagt", det var ok, men någon måste undra över att jag tycker att det är bra med en förskola vid en industriväg. Förskolan ska inte ligga där! Var exakt den skall ligga är inte beslutat, men den skall absolut inte ligga vid en trafikerad väg.

När jag lungnat ner mej ser jag att det är en fin dag. Solen skiner och penséer och påskliljor väntar på att bli planterade, men den lilla vita bellisen behåller jag på köksbordet tillsammans med de lila påsktupparna.

Påskstädningen pockar på att bli utförd och fler påsktuppar gal i kartongen ... medan jag lyssnar på spänningen i det Italienska valet. Jag hoppas att det blir ett så klart resultat så att det inte blir som i USA, att vi får vänta länge innan vi vet.

När det sen är klart tror hälften av de som röstat, att någon fuskat!

fredag 9 april 2010

Valbloggar på Södermanlands Nyheter

Jag hoppas att ni uppmärksammat att Centerpartister, ja såklart alla partier i kommunfullmäktige, valbloggar i Södermanlands Nyheter. Ett initiativ från tidningen, så nu bloggar vi om stort och smått.

Här finns vi … Alexandra och jag

Gå in, så hittar ni även centerpartister i Nyköping, Oxelösund och Landstinget.

måndag 5 april 2010

Magasin 360

Det snöade när jag vaknade och det var inte bråttom att bära ut alla mina plantor, så jag har läst i Magasin 360. Forskning och utveckling i skola och förskola.

I min kommunala roll har jag förmånen att få denna väldigt intressanta skrift. Man får så mycket i postfacket att jag måste tillstå att jag inte läser allt. Många färgglada tryck handlar om kurser, dyra och långt bort … antagligen är de flesta väldigt bra, men jag är så snål med andras pengar! Men just det här magasinet, i posthögen, fångade mej …

Drottning Silvia pryder framsidan på Magasinet … Tema mobbning, 16 sidor … finns med. Det finns färdigförpackade program, men är det vad skolorna behöver? Det finns i reportagen flera fetade citat … här är ett

”Hans forskning visar att elevernas delaktighet och rektorernas attityder i högsta grad påverkar hur mycket mobbning en skola har.”

Tänkvärda ord …

lördag 3 april 2010

Barnen gör som du gör!

En hel sida i SN handlar om barnen … anledningen är en färsk undersökning som visar att var sjunde tonåring i Sörmland fått stryk i hemmet. När jag först hörde det siffran tänkte jag som Laxnerektorn … sen varför har det blivit så här? Vad har hänt med oss vuxna?

På söndag den 4 april sänds Dokument inifrån i SVT2 med rubriken: ”Hon ville ju inte lyda”, ett citat från en dom och ansågs som en förmildrande omständighet när en pappa slagit sin dotter.

En händelse från vår kommun finns med i programmet, en elev fick en örfil av en lärare! Efter händelsen fylldes Södermanlands Nyheters webb av kommentarer, man höll med läraren!

Stefan Adelborg, rektor på Frejaskolan i Gnesta medverkar i programmet, ”vad förmedlar vi vuxna för bild av just vuxenhet” undrar han.

Programmet har även två repristider, om du inte har möjlighet att titta på söndag.

Tvåa med trinettkök för Sune och Alice!

Det är påskafton. Solen skiner, fåglarna kvittrar och snön är nästan borta! Ser ut som om det är så torrt i rabatterna att det är dags att kratta. Lite skräpigt ser det ut inifrån, men tulpanerna är på väg upp för att göra snödropparna sällskap.

Bläddrar i tidningen och funderar över dagens rubriker … Orimligt att köpa BMW för barnbidraget och Ät vad du vill – på eget ansvar, konstateras och känns inte upprörande. Men när jag kommer till sidan sex i Södermanlands Nyheter ser jag två rubriker i samma artikel.

Sune och Alice tvingas leva åtskilda … den ansvariga politikern säger att ”Systemet gör att det inte är möjligt”. Sune får inte bo ihop med Alice efter drygt 60 år tillsammans.

Men ändra då på systemet! Det är ju inte första gången vi ser rubrikerna … visst måste det finnas lösningar! Vem blir först med att rita och bygga ett nytt sorts hus? Ett där både de som behöver hjälp dygnet runt och deras käresta som så önskar kan hyra rum.

Mitt förslag är … Tvåa med trinettkök!

fredag 2 april 2010

Skolans uppdrag ...

Skolans uppdrag är att förbereda eleverna för jobb som ännu inte finns!

Samhällsutvecklingen gör det önskvärt med en bred utbildning, eftersom många ändrar sig på vägen. Tidigare hette det att alla skulle ha högskolekompetens, men visst måste vi inse att alla kommer inte att gå på högskolan.

Det nya gymnasiet med flera vägar ut i livet, yrkesprogram, högskoleförberedande och lärlingsprogram, ger en chans till alla. Men den nya gymnasieskolan ställer också krav, behörighetskrav i fler ämnen.

Den barn och ungdomssatsning som presenterades häromdagen ger förutom ett höjt flerbarnstillägg en sommarjobbssatsning för att få in en fot i arbetslivet och ytterligare medel 2010 till sommarskolor.

Vi startade med extrahjälp under vårterminen i år 9 för några år sen med överraskande bra resultat. Men när det blev tal om sommarskolor, kände jag en oro för att kunskap man får i sig i sista minuten … försvinner lika snabbt. Men jag har ändrat mej … vi har här i Gnesta sett mycket goda resultat av våra satsningar.

Det handlar om att motivera elever att spurta, fixa en höjning av de där sista ett eller två betygen så att de kommer in på gymnasiet. Om eleven saknar betyg för att vara behörig, måste vi hjälpa till lite extra så eleven inte förlorar ett helt år!

torsdag 1 april 2010

NYCKELN ÄR HITTAD!

Stoppa pressarna!
Historien måste skrivas om!
För nu har man hittat nyckeln! Den är stor, kanske trettio centimeter!

Man håller på att gräva fram Nyköpings historia, för att så småningom bygga. Och där låg den plötsligt, den så vikiga länken.

Tyvärr lite sent, eftersom Erik och Valdemar låstes in 1317 i Nyköpingshus fängelsehåla, där de sen svalt ihjäl! Och inte hade kung Birger slängt nyckeln i ån som vi läst i historien, utan stoppade den i fickan, när han smet iväg till Rådhuskällaren.

Enligt Södermanlands Nyheter stoppade kungen in nyckeln i Rådhusets grund, eftersom han glömt att slänga den i ån! … och sen när han kom in på Rådhuskällaren för att fylla på, fick han syn på den söta pigan Anna-Lirpa från Tuna!!! Fast hur det gick sen, förtäljer inte historien …

Jag vet, det är 1 april!

tisdag 30 mars 2010

Tårtkalas på Långfredagen

Märtas skurna chokladkakor och drömmar efter recept ur Vår kokbok, mitt enda stipendium från skoltiden. Åttio kakor av var är nu bakade till Långfredagens kafferep på Frustunagården. En tradition, som ingen av oss minns när den började, känns som om centerkvinnorna alltid varit och besökt våra äldre på Långfredagen. Bullar bakas och tårtor komponeras.

Förr spelade vi teater och tog en svängom, med hon som ville och sjöng, men det var länge se´n! Många glada minnen finns kvar från alla våra kaffekalas, där tårtorna var viktiga och alla ville smaka på allt.

Tårtorna är fortfarande viktiga, vi sjunger och Stig spelar … vi pratar och skrattar och hjälper till så att alla får en trevlig stund vid kaffebordet.

söndag 28 mars 2010

Välkommen fram i rutan!

Annie är en av mina favoriter i centerrörelsen, hon känns alltid lugn och trygg när hon pratar om våra hjärtefrågor.
Senast såg jag henne debattera om ungdomar, om jobb och lägenhet.

Ser fram emot att se mer av Dej i media!

lördag 27 mars 2010

Vi har en läxa att göra

Det kom ett tips till Uppdrag granskning om att en våldtäcktsman var oskyldigt dömd …
Sen tog historien en absurd vändning, säger reporten i DN.

Det handlar om Bjästa … mycket har skrivits på nätet och i media, man tror och tycker utan att veta! Och utan att tänka efter före! Hoppas att flickorna nu får det stöd och den hjälp de självklart skulle ha haft för länge sen.

Vi har en läxa att göra tillsammans, alla vi vuxna. Tänka efter … Den här historien får aldrig upprepas!

torsdag 25 mars 2010

Social Investeringsfond i kommunen?

Är pengar som vatten? Det finns en viss mängd att använda och det gäller att använda dem rätt. Men eftersom vi har så olika syn på vad man ska satsa på, diskuteras detta ämne ständigt på alla nivåer. Hela världen finns ju med i systemet och det gäller att ha ordning och reda i ekonomin!

I gårdagens debatt hos Ekdahl fick vi veta vem som ska få höjd skatt och vem som ska få sänkt. S-ledaren lovade t.o.m. att höja skatten för sig och Fredrik Reinfeldt.

I morse kunde vi höra Lena Ek tala om Europas gemensamma ekonomi och det stora bekymret med bl.a. Greklands ekonomi.

Självklart hänger allt ihop, det gäller att ha ordning på ekonomin för alla! Men på vad ska man lägga pengar och vad är lönsamt?

På seminariet, i Skandias lokaler i Stockholm … ställdes den provocerande frågan:

”tidiga insatser för barn och ungdomar – är det lönsamt?
nationellt seminarium om att se investeringar på unga som satsningar och inte kostnader”

Ingvar Nilsson som forskat i ämnet i 30 år var klar och tydlig. Visade siffror på vad kostnaden blir om man inte satsar på barnen som riskerar att hamna i utanförskap. Han ruskade verkligen om oss … fick oss att tänka på ett annorlunda sätt … vilka investeringar gör vi i kommunerna? Och varför är reglerna så olika för en investering i människor eller hus?

Bygger vi en förskola eller skola, är avskrivningstiden årtionden, MEN om vi tar en lika stor summa och investerar i barnen, ska summan direktavskrivas!

Borde det inte finnas möjlighet för kommuner att ha Investeringskonto för barn och unga, med en avskrivningstid på 30 år? En social investeringsfond!

Seminariet startade med två ungdomar från Fryshuset, som själva varit i riskzonen och som i dag är förebilder för andra ungdomar. Med på seminariet fanns också representanter från kommuner där man startat … på lite olika sätt. Vi har en hel verktygslåda med oss hem … och fem ord!

Insikt utan handling är patetiskt!

onsdag 24 mars 2010

"Det började som en skakning ..."

Nyköpings Bomässa på Rosvalla i helgen som gick, gav mej två viktiga saker.

NK-Villans Vänners program och bankgironummer, så att jag äntligen kan bli medlem … och två små påsar med kottliknande ”frön” så att jag kan så Ugglor. Som jag har letat efter Ugglor!

NK-Villan ligger mej varmt om hjärtat, min mormor hade sitt 75-årskalas där, på 60-talet och min morfar Emil Hugo Wahlström var anställd i NK-verkstäder till och från. Han var född 1882, en lillebror till fyra systrar som efter yrkesskola och miljtärtjänst gav sig ut i världen.

Man kan lätt tro att det endast är nutidens ungdomar som ger sig ut för att skaffa sig arbetslivserfarenhet men …

Min morfar Hugo, som tyvärr avled fyra år innan jag föddes, reste runt i Europa under 5-6 år och försörjde sig som Snickargesäll. I ett fickur som morfar ärvt efter sin far har han låtit ingravera platser och årtal. Berlin 1905, Milano 1906, Zurich 1906, Budapest 1907, Wien 1907 och Kuopio 1908.

Känns som att sluta en snart hundraårig cirkel, när jag nu går med i NK-Villans Vänner.

söndag 21 mars 2010

Lyssna!

Andreas Carlgren, på Johan Örjes blogg.

fredag 19 mars 2010

Utan spaning - ingen aning!

Uttrycket myntades för flera år sedan av Torbjörg Sekse, som då arbetade i vår kommun. Egentligen är det självklart att det är så, men med jämna mellanrum är det någon som tagit ut svängarna lite extra och som en följd blir vi andra ännu försiktigare.

Expressens granskning som Olof Jonmyren tar upp i sin krönika i dagens Södermanlands Nyheter, handlar om några tvivelaktiga studieresor. Och frågan som alltid uppkommer är, till vad används skattebetalarnas pengar … och visst undrar man ”hur tänkte dom då!” De som var till Disneyworld?

När vi politiker i Barn- och utbildningsnämnden senast diskuterade Kvalitetsredovisningarna tillsammans med rektorer och förskolechefer, var vi i en tom avdelning på förskolan Ängen i Björnlunda. Åt god lunch i skolans matsal. Se blogginlägget: Sköönt när alla är nöjda … men det fanns synpunkter. Ett par oppositionsledamöter tyckte att ”man satt illa på stolarna och att mötet skulle ha fått högre status om vi varit på en konferensanläggning i stället”.

Nästa vecka ska jag på spaning …

”Tidiga insatser för barn och ungdomar – är det lönsamt?” … ”nationellt seminarium om att se investeringar på unga som satsningar och inte kostnader”

torsdag 18 mars 2010

Blogg i lokaltidningen ...

De politiska partierna i kommunerna Nyköping, Trosa och Gnesta var i går bjudna till Södermanlands Nyheter. Många, inte alla partier på alla orter, hade hörsammat inbjudan. Så jag funderar just nu på hur jag ska göra med den här bloggen!

Kanske blir det ogörligt att hålla igång två bloggar … SN-bloggen, som är en partiblogg, kommer Alexandra Pettersson och jag göra inläggen på. Kanske någon gästbloggare under semestern, vi får se hur vi kan pussla. Det fanns många funderingar vid mötet i går. Flera är vana bloggare, men några fanns med i gänget, som aldrig använt blogg för att nå ut.

Vi är alla medvetna om att vi, av Södermanlands Nyheter, har fått en unik möjlighet att ”prata” med våra väljare på webben dygnet runt.

Vi kommer även att ses ute i samhället, vid vår valstuga i augusti och självklart kan ni ringa mej!

Vi hörs och ses!

Nå, var det roligare förr ...

Nöjeslivet i Gnesta. Vi var många som undrade och många ville berätta i tisdagskväll på biblioteket. Det skojades friskt sinsemellan, man menade och skrattade åt gemensamma minnen. En del ville inte berätta, fastän det ”var preskriberat!”

Det pratades om danser man cyklade till, våra två biografer med flera föreställningar i veckan och julgransplundringar, med fiskdamm och påse. Två av spelemännen, som spelat upp till dans, var med och hade många minnen att berätta.

Mycket berättande cirkulerade kring Barrskogen, dansbanan inte långt från där jag bor, och ägarfamiljen med Barrskogs-Nisse i spetsen. Hans systerdotter Christina Frohm berättade målande historier från förr … familjen hade ”danspalatset” från 1919 – 1949. Det sågs inte med blida ögon från kyrkans sida, men vad jag förstod av Christina så stördes inte Barrskogsnisse det minsta av den kritiken.

Elektron och Folkets Hus (det gamla fina trähuset är tyvärr rivet) med bio och revyer mindes många av oss. Och Vackerby Hage där så många av oss dansat både vals, foxtrot och små grodorna.

Själv minns jag julfesterna i Smedsta skola, när jag var liten och mamma var ordförande i Husmodersföreningen som ordnade den. Tänk hur det blev ”När gubben och gumman gjorde arbetsbyte”, då blev rågkakorna svarta!

Anna-Lena höll föredömligt ihop samtalet så att det flöt framåt. Många kom till tals och vi som var där får berätta vidare för våra barn. För vid de här kvällarna, där vi bjuds in av Sörmlands Museum, Frustuna Hembygdsförening och Gnesta kommun, spelas inget in och inget skrivs ner … meningen är att vi nu alla har ansvar för att historierna förs vidare.

tisdag 16 mars 2010

Alla vill ju kommuninvånarnas bästa ...

Valprogram skrivs och löftena står som spön i backen. Tänker vi efter två gånger, så att det inte bara blir text? Går alla löften att genomföra, är dom realistiska?

Jag tycker att det är viktigt att vi i alla partier tänker efter före. Kommer det att innebära en skattehöjning, ska vi säga det och om det är emot tillgänglig forskning, ska vi tala om det.

söndag 14 mars 2010

Valväderprognos ...

I dag skiner solen från en blå himmel, snön lyser vit, fåglarna har vårläte och skatorna bygger bo. Det är dagsläget på väderfronten. Så dyker väljarbarometern upp i media … med medvind och motvind!

Är partierna en spegling av väderleksrapporten? Vem är som ett solsken och vem kommer med åska och stormbyar? Kommer stormen att dra in i september eller kommer det att bli en vacker höst med många lövträd i orange färg?

lördag 13 mars 2010

Jaaaaaa, Anna vann! Grattis!

Läs ... Marie-Louises hyllning till Anna

Nu sår jag tomaterna!

Just inkommen från solen, kollar e-posten och ska strax göra i ordning en gryta med älgkött och rotsaker. Kanske bakar jag några rågkakor och stryker de stänkta dukarna. Rena gardiner i köket satte jag upp i går, de är vita med violetta vallmo och gula ax. Har också tagit fram två stora påsktuppar, målade för några år sedan av en gammal man på Frustunagården.

Det har varit en ganska tuff tid, så nu njuter jag av att inte ha sammanträde förrän på måndag kväll … nästan fem dagar! Utan förberedelser inför möten, men en del sortering av senaste tidens kommunala handlingar.

Ska även så mina fem sorters tomater, tagetes och massor av sommatdahlier. För några år sen såg jag en bild i en trädgårdstidning med ett helt hav av sommardahlier. Köpte två påsar frö och fick ett eget hav, precis som i tidningen. Många olika färger och former, tar ett kort och visar er så småningom.

I kväll håller vi väl tummarna för Anna Bergendahl i Melodifestivalen, eller hur? … för att hon är en duktig tjej och för att hon är från Nyköping!

Ha en trevlig helg!

torsdag 11 mars 2010

Ålderblandade klasser på Skolfront

– Isabel 9 år, Fiona 8 år, och Milton, 7 år går i samma klass

Införandet av åldersblandande klasser är en av de största reformerna som genomförts i svensk skola under de senaste 30 åren. Detta har skett utan riksdags- eller regeringsbeslut och utan stöd i forskningen.

Förändringar i svensk skola styrs ofta utifrån trender och tyckanden i stället för på vetenskapligt baserade utvärderingar. Det visar ny internationell forskning. Spridningen av åldersblandade klasser är ett exempel på det.

Skolfront, nyss på TV … texten ovan är klippt från Skolfront.

Och ska lärarna ha sommarlov eller semester? ... tar man upp i kvällens program.

Sköönt när alla är nöjda ...

Efter att ha provat oss fram, hela tiden förbättrat dialogen och äntligen hittat en form som både tjänstemännen och politikerna är nöjda med … känns det väldigt bra. Många ger spontant dagen … Med beröm godkänt!

All verksamhet inom barn- och utbildningsnämndens område skriver kvalitets- och årsredovisning och en utvecklingsplan som sen diskuteras tillsammans med nämndens politiker. Årets upplaga var att dela upp tjänstemän och politiker i två grupper och byta i halvtid. Alla hade på så sätt möjlighet att diskutera med alla. På eftermiddagen sammanfattade vi politiker och diskuterade en fortsättning.

Många funderingar över hur man bäst hjälper alla barn och elever på deras väg mot vuxenlivet … hur är kontakterna med näringslivet och hur arbetar man med likabehandlingsplanen. Och sist men inte minst … Det viktigaste inför framtiden?

Det har varit ett turbulent år med en omorganisation som har ifrågasatts, men efter att ha läst alla kvalitets- och årsredovisningar känner jag gott hopp inför 2010 fastän jag ser att det finns oro. Marie-Louise har avslutat så här …

”Men när viljan finns, finns också förutsättningarna för en förändring. Det är därför med stolthet vi snart knyter ihop året 2009 och tar oss an de nya utmaningarna och utvecklingsmöjligheterna vi möter 2010.”

måndag 8 mars 2010

8 mars har 48 800 000 träffar ...

Först … GRATTIS till Kathryn Bigelow, den första kvinnan på 82 år som vunnit en Oscar för bästa regi.

Sen … en kortfattad historik, så här på 100-årsdagen:

Det var i Köpenhamn 1910 på den socialistiska kvinnokonferensen, med den tyska politikern och feministen Clara Zetkin i spetsen, som dagen instiftades till stöd för kvinnlig rösträtt.

I Sverige började dagen firas under varierande datum från och med våren 1912.

När ryska revolutionen splittrade arbetarrörelsen fortsatte den kommunistiska grenen firandet och fastslog 1921 datumet för den så kallade "röda dagen "till 8 mars. Under mellankrigs- och krigsåren förbjöds dagen i länder med fascistiska eller nazistiska partier.

Den 8 mars 1945 samlades vänsterkvinnor från Europas motståndsrörelser till möte i London. I Sovjetunionen och Östeuropa levde 8 mars vidare som officiell högtidsdag.

År 1969 firades 8 mars av nyfeminister vid University of California i Berkeley, och idén togs upp på olika håll i USA och Europa.

Det första öppna mötet i Sverige ordnades 1972 av Grupp 8 och Svenska Kvinnors Vänsterförbund. Den socialistiska och partipolitiskt obundna kvinnoorganisation Grupp 8 grundades 1968 av åtta kvinnor i Stockholm och blev 1970 en öppen kvinnoorganisation, som kom att utgöra medelpunkten för 1970-talets nya kvinnorörelse.

1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag. Firandets socialistiska karaktär har tonats ned, och numera deltar även opolitiska kvinnoorganisationer.

Källa: Nationalencyklopedin på nätet

onsdag 3 mars 2010

Lev som ni lär!

Valrörelsen är igång och som vanligt visste man inte åt vilket håll det skulle dra i väg. Man planerar och planerar vilka frågor man ska driva ... men så står hon där ... RUT ... och vänder upp och ner på allt.

Med tanke på vilka som använder hushållsnära tjänster och uttalanden från personer ur de rödgröna partierna ... tog jag för givet att RUT skulle stanna. Alla känner vi någon som är glad för sitt jobb inom sektorn. Jaa, de är många!

Först ska man ta bort RUT-avdraget! Sen ska man komma med besked i april ... i samband med budgeten ...

Känns som om de både vill äta upp kakan och ha den kvar!!!

tisdag 2 mars 2010

Kommunfullmäktige med topp- och bottenkänning

Redan på eftermiddagen drog Kung Bore in, stoppade en del ledamöter och jag fick ett mail från oppositionsrådet, där han tackade för interpellationssvaret … ”men jag är naturligtvis inte helt nöjd med detsamma”. Lite krut var sparat till debatten …

Men vi startade KF med information av chefen från Polisområde Syd i Sörmland. Hon kom med glädjande siffror, en halvering av klotterärenden i vår kommun! Saneringsfirman kommunen anlitat gör polisanmälan och tar bort klottret direkt, det har visat resultat under 2009. MEN …, som Tony brukar säga … Gnestas kommuninvånare är nästan sämst i Sverige på att använda säkerhetsbälte!

Finns det någon rimlig förklaring till att vi slarvar så med våra liv!

Sen blev det som det brukar, inte mycket nötande i talarstolen. Jo, men inte av så många personer … Henric, Göran, Gert, Margareta, Ann-Christine och jag själv. När man har handlingar som innefattar valärende, uppföljning Plan för funktionshindrade, interpellationer och beslut om att ta miljonlån och tak för borgensåtaganden på miljoner … så är det intressant vad som tar längst tid.

Fyra av de medverkande i talarstolen, först såklart Göran, som är Handikappsrådets ordförande, han redogjorde för hur man kommit fram till dokumentet, några frågor kom. Men efter en stunds diskuterande enades vi om att planen behövde omarbetas, vilket ska göras under 2011.

Två interpellationer med svar fanns, men endast en kunde besvaras, anledning snön … Men jag hade ju fått en interpellation av oppositionsrådet … ”Varför låter du inte nämnden ta beslut om Dansutskolans ombyggnation till förskola i f.d. Åsbackaskolans lokaler, om än i efterhand”. Lokalerna är färdigrenoverade och inflyttningsklara!

Ett beslut taget på delegation kan inte upphävas och göras om till ett ärende. Visst vet han det … Det är en verksamhetsanpassning i hyrda lokaler vi gjort, inte en investering. Visst vet han det … Verksamhetsanpassningen svällde, utan att vi fick veta något från fastighetsägaren. Visst vet han det … sen togs det mycket tid för högläsning och därefter uttydning av vad det egentligen stod i dokumentet: ”Arbetsordning för beställning av verksamhetslokaler”

Jag och min förvaltningschef har läst och beslutet om verksamhetsanpassning är taget på delegation, vilket ogillades av oppositionsrådet.

Eftersom man vid tolkningsdiskussioner sällan kommer överens, föreslog jag att vi skulle avsluta debatten och därefter, i koncernstyrelsen arbeta om Arbetsordningen. Vilket vi båda visste … var på gång till nästa styrelsesammanträde, eftersom både oppositionsrådet och jag sitter i koncernstyrelsen.

Kommunfullmäktiges ordförande avslutade mötet, tog med sig blommorna han fått som Grattis på sextiårsdagen, han är ju rena ungdomen i landets äldsta kommunfullmäktigeförsamling. Sen gick vi alla ut i vårt vackra vinterland och körde försiktigt hemåt… kanske skulle vi ha gjort änglar i nysnön, eller är det bara förbehållet smååå barn?

fredag 26 februari 2010

Nu biter vi ihop och hjälps åt!

Brister i tågtrafiken kvar trots löften ...
”Tågförseningar efter ett snöoväder 2001 ledde till en vinterutredning efter initiativ av dåvarande näringsminister Björn Rosengren (S). Men trots löften om åtgärder kvarstår många av problemen.”

Hörde i morse på radion att vi klagar allt mer och blir alltmer aggressiva i vårt klagande över vädret. Vi bor i ett land där vi får räkna med att det kan bli vinter och snö. I flera år har vi klagat över att det inte blir tillräckligt med snö.

Visst kunde det ha varit bättre, det är trafikkaos och svårt att komma i tid till arbeten. Men nu ska det bli mildare. Då kommer nästa varning … halka och fallande istappar!

Akta er, se opp och ta det försiktigt.

I dag har fyra rådjur gått på de skottade gångarna runt huset och ansat mina tujor. Fåglarna har vårläten … snart är det midsommar!

Var det roligare förr? - om nöjeslivet i Gnesta

Barrskogen, Folkets hus, Elektron och Vackerby hage … snart finns bara minnen kvar. Anna-Lena Bergström från Sörmlands museum är samtalsledare och inbjuder till samtal. Det kommer att bli en trevlig tillställning, jag var med på den om Gnesta Bryggeri.

I historien om det gamla Bryggeriet var jag inblandad, eftersom min pappa började jobba där när jag var 11 år. Därför gick vi dit ... min nittioåriga mamma och jag. Den gången berättade gamla anställda och barn till anställda både fakta och en hel del roliga episoder om vad som hänt i och runt om bryggeriet. Ock om ölutkörarnas strapatser …

Nu ser jag fram emot tisdagen den 16 mars … höra alla gamla minnen! Var det roligare förr? Bra initiativ!

Barrskogen var en dansbana alldeles här i närheten där jag bor nu, bara några stenar finns kvar och källan där de drack vatten! Vi var uppe och tittade häromåret. Vårt gamla Folkets hus är rivet för många år sen, Där sjöng jag, i sjätte klass tror jag … som jag minns var det för att samla in pengar till en skolresa …

”Högt i skyn skola svalorna sjunga, för det kommer, det kommer en vår!”

Men vi fick ett nytt Folkets hus i början av sextiotalet, Elektron som Harry Martinsson döpte … jag var på invigningsdansen. Packat med folk som roterade mest på stället!

Och så har vi Vackerby hage, som strax är försvunnen. Vår kära festplats som inte används mer än tre, fyra gånger per år. Nu finns ett förslag till byggnation i/på festplatsen, som ställs ut i dagarna. Kanske man kunde få en skylt och en tavla, från Sörmlands museum, med bilder från forna dagar uppsatt i Vackerby hage?

Egentligen tycker jag inte om att det ska byggas överallt på varenda grön yta och backe inne i tätorterna. Det måste finnas samlingsplatser utomhus där man kan träffas spontant, lekplatser för barnen och grillplatser där alla som bor i husen runt om kan träffas. Eller bara lite lummigt kring en soffa för att sitta ensam eller tillsammans med någon och reflektera. Föreslås en studieresa till Enköping!

Ingen mår bra av att sitta ensam och absolut inte sitta ensam inomhus. Där gjorde de gamla festplatserna stor nytta. Alla kom och alla var välkomna! Fler mötesplatser måste ordnas … fast jag föredrar många mindre träffpunkter, än någon enstaka stor park!

tisdag 23 februari 2010

Extra pengar till skolan är alltid välkomna ...

Centerpartiet föreslår:
”Grundskolor som förbättrar resultaten ska få del av en kunskapsmiljard.”

Vart är vi på väg!

Jaa, det är mycket snö. Vallarna är höga. Vi får både gå och köra bil med försiktighet. Till midsommar är allt försvunnet!

Läser i husorganet en insändare från en som tycker att man ska använda skattemedel så högarna går att se över och att hålla gångbanorna så rena att han kan cykla där. Som det är nu tvingas han cykla på gatan …

Vi har ju ett extremt ovanligt väder, flera generationer har ju inte sett så här mycket snö. Men om vi alla hjälps åt, fixar det sej! Tack Björn som erbjöd sig och kom och skottade runt vårt hus och till vedboden … när Lars hade jämt göra att hålla vägarna i körbara runtom här på landet.

Hoppas att Åsa får hjälp i dag med att borsta rent i växlarna, så tågen kan börja rulla igen. Tänk att till och med snö kan bli partipolitik!

måndag 22 februari 2010

Ska vi virka varsin mössa?

Tänk! En hel nation i blå/gula mössor.
Vi skulle bli varma i själen och glada av att titta på varandra.
Vilket bra samtalsämne ...

Tack ... Eva Christensson ... för att du virkat ... denna trevliga mössa .... som vi alla nu kan använda ... från norr till söder ... Tack ... för att du virkade DEN!

söndag 21 februari 2010

För och emot finns alltid!

Det avgörande beslutet måste alltid någon eller några ta. Om flera står för beslutet, är det ändå alltid någon som håller i klubban.

Stanna hemma, sa Vägverket … att vi skulle göra i går.

Men vi hade biljetter till ”Hjalmar on Örebrodway”. Och såklart ville vi åka, biljetterna var ju köpta för länge sen och vi såg fram emot att få se en föreställning live. Dottern som skulle ”passa” huset stannade såklart i Stockholm, den frågan var enkel att avgöra.

Vi hörde oss för, skulle resan bli av? Ja, busschauffören var van att köra i vinterväglag. Sen kom jag på mej med att läsa väderleksrapporten på ett ”positivt” sätt. Visst skulle det bli värst i Götaland och Norrland? Jag kollade Gnesta, Katrineholm och Örebro … många gånger!

Resan skulle vara säker och plogningen av grannarnas vägar ordnad. Bestämde oss för att åka … och Ola skulle se till att vägarna var framkomliga.

Kändes som vi tänkt på allt, jag hade t.o.m. extra kläder ifall vi skulle hamna ute i snön. Bussresan gick bra, alla trafikanter körde försiktigt. Snöfall med blåst till Örebro och strålande sol hem i dag. … Vilken föreställning, man ska se Hjalmar live, inte på TV, som jag alltid gjort förut. Och … jag kan berätta att årets föreställning är bättre än alla föregående, det sa ”de Lärde” iallafall!

Ola ringde och varnade, men först på parkeringen i Gnesta förstod vi hur mycket det snöat. Väl hemma mötte vi traktorn, som var matt av påfrestningen och hade släppt bultar! Det var kallt inne i huset och vattnet i badrummet har frusit. Tänkte inte på de´!

Värmen har återkommit i huset, jag filar på interpellationssvaret och funderar på formuleringar till Centerpartiets valprogram. Listan till kommunfullmäktige är klar, valprogrammet på väg fram, vi vet hur valstugan kommer att se ut! … och … det är val i september.

Men dygnet i Örebro var värt guld, vi skrattade åt Hjalmar så tårarna rann och sen jublade vi åt våra två OS-killar Marcus och Johan, som tog guld och brons … alla i hotellfoajén jublade!

lördag 20 februari 2010

Centerpartiets kommunlista

Mats Klasson
Lena Lindberg
Agneta Andersson
Ingalill Fredriksson
Håkan Ekstrand
Alexandra Pettersson

fredag 19 februari 2010

Centerkvinnomöte med matprat ...

Matpratare har varit i Gnesta på sistone, Mats-Eric Nilsson och Annika Dalqvist har båda informerat, inspirerat och även oroat. Ett par av medlemmarna försökte under kvällen få oss andra att komma ihåg alla de värsta E-nummren och att vi måste äta mer smör och grädde. Ja, vi vet att om fettet tvistar de lärde … men man får ju tro vad man vill!

Tur att jag bjöd på valfria semlor, bakade med smör och med vispgrädde på! Fast så var det de´där med florsockret … men det var bara lite! Det fanns grahamsbullar med ost också …

Vi kopierade receptet på min glutenfria pannkaka och läste E-nummer på kartonger i mitt köksskåp. Jag är helt övertygad att matpratet kommer att fortsätta på nästa månadsmöte.

Anne-Marie och jag ska åka till Lund på Centerkvinnornas förbundsstämma, vi tittade och valde beredningsgruppsrubriker och blev påminda om att de andra vill informeras när vi kommer hem. Tittade på hur listan till kommunfullmäktige blev, nomineringsstämman var i förrgår. Pratade om vårens aktiviteter och fick datum för vår stadsvandring.

Kvinnoöden i Gamla stan, i Stockholm. Äntligen ska det bli av!

Sen är det ju val i höst … fast när man tittar ut känns det långt till den 19 september, det ska ju vara sommar först! Centerkvinnorna kommer självklart att delta i valaktiviteter … ska höra med de andra, kanske ska vi bjuda på lite mat!? På Torget!? … mat utan E-nummer!

För oss i Centerpartiet är maten viktig …
- "Ta vara på de möjligheter som finns i lagstiftningen. Ställ krav på kvalité och dela upp upphandlingen i mindre enheter. Det är också oerhört viktigt att lokala politiker engagerar sig mer i matfrågorna, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson".

onsdag 17 februari 2010

Med genusglasögonen på!

I går startade vi Barn- och utbildningsnämnden med att Karina Solax Strid presenterade det jämställdhetsprojekt vi fått pengar till i kommunen och som även ska ge politiker insikter. Karina kommer på nämndmötena framöver och redovisar hur projektet fortskrider.

Hon hade gjort staplar för att visa hur eleverna i år 9 valt. Först hängde jag inte med i presentationen …. Upptäckte sen varför … flickstaplarna var blå och poljkstaplarna åt det röda hållet! Ja, jag skäms!

Kulturskolans rektor Mari-Louise Ramevik presenterade den omfattande verksamheten, innan nämndens årsredovisning presenterades och vi tog beslut om medel till feriepraktik. Bra eftersom arbetsmarknaden är som den är just nu.

Kvällen i Jaktskytteklubbens stuga på årsmöte. Trots att vi vet att fler och fler damer jagar, var de inte med. Vi var tre, inkl. Anita som är sekreterare. Han som kokade kaffe och ställde fram Prinsesstårtorna hette Lasse! Vandringspokaler och märken i olika valörer delades ut, där i raden av namn finns Josefin, Carina och Anita!!! Bara tre kvinnor …

Kommer hem när Björn Ferry skjuter sin tredje serie. Grattis Björn till GULDET! Men blir bedrövad över krånglet för ACO … vem vill komma hem från OS med ”en ursäkt”. Fattar inte varför Sverige tog tillbaka sin protest! Kan inte se något skäl!

Med glasögonen fortfarande på kollar jag dagens händelser på nätet. Jag säger bara Karl- Gustav Abrahamsson, han som skojar från en talarstol i Folkets Hus i Vilhelmina.

Hur ska vi kunna få våra barn och ungdomar jämställda, de gör inte som vi säger utan härmar det vi gör. Att synliggöra, att peka på och att säga ifrån är ett måste!