lördag 27 december 2008
fredag 19 december 2008
Att svara på en interpellation ...
Utgångspunkten till interpellationen, som jag skrev om i förra inlägget, var två tidningsartiklar och ett tidigare kommunfullmäktigebeslut om en ramförändring. Bara det att bygga allt på en tidningsartikel! Flera, även bland oppositionen, vet vad den ena tidningsartikeln egentligen handlade om … ja ni vet hur det är … allt kan inte sägas … och hur är det med tidningsartiklar? … kanske har vi politiker en och annan gång upplevt att det … som stod i tidningen inte var riktigt sant!
Hur som haver … Oppositionsrådet tyckte att det var dåligt av oss i Alliansen att vi inte gjorde en liknande satsning för att förbättra Lärarförbundets ranking av vår skola, som vi gjorde för att förbättra rankingen från svenskt Näringsliv. Han kom tillbaka till det flera gånger! Bollen studsade fram och tillbaka, flera hängde med i spelet. För visst var det mycket spel för gallerierna, man kan inte jämför de första tjugo åren i en människas liv med näringslivsklimatet i en kommun!!!
En annan stor fråga i interpellationsdebatten var … Hur många lärare är normalt att man har under sex terminer på högstadiet? Och vad kan vi politiker göra för att det inte ska bli 29, som exemplet var i tidningen?
På tisdagens Barn- och utbildningssammanträde fortsatte just den frågan penetreras. Den blev så komplicerad att vi nog måste be någon att göra en avhandling för att först få fram kriterierna för vad som ska kallas lärarbyte!
Ja, ni hör själva … diskussionen självdog!
Självklart ska vi se till att det blir så få lärarbyten som möjligt, fast visst borde koncentrationen ligga på elevernas kunskaper?
måndag 15 december 2008
Julen kommer närmare ... eller Tack Olle!
Om det var den enda frågan kanske jag hade svarat ”NEJ.” Men frågorna är egentligen fem helt andra frågor.
Svaret på rubriken … är att Socialnämnden i år fått en ramförstärkning och Kultur- och teknik en förstärkning 2009. Båda var nödvändiga för deras verksamhet, därför borde jag ha svarat ”JA”. För var budgeten minskat och var den ökat har väl ingen betydelse?
En nödvändig ramförändring blir en stor fråga, vi får se hur stor … berättar efter KF.
I morgon har vi julavslut i Barn- och utbildningsnämnden. Och vi ska avtacka Olle! … Sekreteraren som alltid funnits och som jag känt sen jag börja trean på realskolan. Nu har jag räknat på fingrarna, det blev 51 år! Men mest kontakt har jag haft med Olle sen vi nystartade Gnesta kommun, i alla lägen har han alltid varit till stor hjälp …
Tack Olle!
lördag 29 november 2008
Läst i Fåran ...
Numret ”Vinter 2008/09” har fem rubriker på framsidan
Köttet har en framtid
Lantbrukaren som finanschef
Får med mobiltelefoner
Ta kontroll över växtkemikalierna
Litet land – stor historia
Jag kan senare gärna fördjupa mej i någon av rubrikerna, men i dag känner jag mera för ”Roligt och filosofiskt”.
Under rubriken ”Kortpredikningar” finns följande …
Svårigheter är vad som visar en person vem … och vad de är.
Det bästa medlet mot ilska är att avvakta.
Det finns inget som är så lätt att lära sig och så svårt att tillämpa som erfarenhet.
Om den förväntade glädjen är den största … ska man komma ihåg att detsamma gäller problem.
Att bli oförrättad är en bagatell så länge du inte ältar det.
Ingen hyser höga tankar om någon … som hyser låga tankar om sig själv.
Om inte styrka att utföra hårt arbete är en egenskap … så är det i alla fall den bästa ersättningen.
Man passerar nästan alltid en massa misstag på vägen till framgång.
Duglighet är bra … men att se andras kapacitet är bättre.
Vad vi ser beror i stort på … vad vi letar efter.
Om du strävar tillräckligt efter ett visst mål … kommer du nästan säkert att nå det.
Som ditt självförtroende är, så är din förmåga.
Verklig framgång är att inse att det arbete du älskar … är det arbete du valt.
onsdag 26 november 2008
Att planera ...
Under den här hösten har något hänt och jag har inte analysen klar, vet inte heller om jag kan göra något för att förändra. Fritiden har börjat krocka med sammanträden och sammanträden har börjat krocka med varandra. Två Alliansmöten har vi tvingats flytta.
Är det åldern, tro! Tiden tickar närmare och närmare 100 och vi förtitalister har inte hunnit med allt? Eller är det för att det snart är jul och man vill fixa så mycket? Man blir ju påmind om kommande högtider redan i oktober - november … varför de´ tro? Första advent borde vara startskottet!
Men vet ni vad … i går ställdes allt på sin kant … hela planen sprack! Och jag har sovit gott i natt ändå!
tisdag 25 november 2008
Budget 2009
Det är en månad kvar till 2009 och vi har arbetat med att få budgeten rätt sen januari. Under hösten kunde vi konstatera att Kultur- och tekniknämnden fått en alltför snäv ram för 2009.
I går på kommunfullmäktige tog vi beslutet om ramändring i 2009 års budget, genom att flytta en miljon kronor från Barn- och utbildningsnämndens budget till Kultur- och tekniknämnden.
Visst ska minoriteten opponera och granska den styrande majoriteten, men detta kan inte ge dem rätt att häva ur sig vad som helst!
Att i en reservation till ett ramförändringsärende passa på att använda uttryck som … ”befinner sig på ett starkt sluttande plan” och ”paniken ligger på lur”, säger mer om Socialdemokraterna, än om Alliansens sätt att sköta kommunen.
När man sen också, i samma reservation, ger sig på ”valfrihetssatsningar” och ”vårdnadsbidrag” … som socialdemokraterna konsekvent säger NEJ till … blir jag bekymrad över deras syn på oss som bor i Gnesta kommun.
fredag 21 november 2008
Livslångt lärande ...
Därför ska vi inrikta oss på att ge våra barn och ungdomar en bra start med goda grundkunskaper.
Välkomnar därför förslaget om ”Rektorslyft” … en påfyllning så att rektorerna kan stödja lärarna i deras viktiga arbete med våra barn och ungdomar.
söndag 16 november 2008
Framtidskonvent
Men det sas såå mycket bra saker, som jag nu ska ha i bakhuvudet när vi arbetar vidare …
Uppmuntra skolan till entreprenörskap
Hela världen väntar på klimatsmarta lösningar, om inte vi kommer med dom … gör någon annan
Vi måste utveckla kvalitén i vår välfärd … … …
På seminariet ”Från finanskris till hållbar tillväxt”, som var en paneldebatt där Maud Olofsson deltog, konstaterades att varslen ökar, men det kommer också in nya jobb. Det står inte helt still. Men det sas också att det som nu händer inte är likt någon, som hänt på mycket länge … och det finns farhågor att det kommer att fortsätta neråt ett tag till.
”Världen har förändrats och vi är alla drabbade!”
Alliansens reformbudgeten, som kom nyligen, har infrastruktursatsningar, satsningar på forskning och innovationer, förstärkt yrkesutbildning, skattesänkningar för företag och klimat- och energi- investeringar för framtiden …
Det känns spännande att vara en del av Framtiden!
onsdag 12 november 2008
Nattvandringen
Fast visst var vi ute och nattvandrade i våra gula nattvandrarjackor. I ett ganska folktomt samhälle, det var Allhelgonadagen, fick vi en ordentlig långpromenad runt alla "kända" platser. Var våra ungdomar höll till vet jag inte, men det var endast vuxna som var stökiga den natten.
Inga goda förebilder precis!
Vi har diskuterat nattvandrandet med polisen, som såklart skulle vilja ha ut föräldrarna. Vi får se hur det blir i fortsättningen ...
lördag 1 november 2008
fredag 31 oktober 2008
Vackerby Hage ...
Jag är vakthund för Vackerby Hage, men blev vissen den dag Rådslaget hölls och kunde inte vara med. Men jag hade sett kartan innan och diskuterat BoKlok-förslaget med Henric. Nu har det kommit en sammanfattning av rådslaget, läs och begrunda så återkommer jag i frågan.
Förresten ... "Vem skriver Vackerby Hages historia"?
1610 länkar tilll Vackerby Hage på Google!
Vi har fått räcken!
Väglaget var bättre på hemvägen och deckaren i bilen var spännande, en och en halv timme gick för snabbt. Vägstandarden är bra, fast 57:an smalnar av mot Gnesta! Och nu har vi räcken!!! Massor med räcken som skall skydda oss från allt ont: djupa diken, stora och mindre stenar och stolpar av olika slag. Fast frågan är ju om det är bättre att bli mosad mot ett räcke än att köra ner i ett stort dike! Självklart misstror jag inte Vägverket, de har säkert gjort en utredning! Men jag har dålig erfarenhet. För några år sedan utredde de om vi ”behövde” någon cykelväg utmed 57:an mellan Gnesta och Björnlunda, för det finns 30 cm utanför vägbanan att cykla på! Då åkte de ut och gjorde mätningar!
Vi behövde ingen cykelväg, för det var för få som cyklade!!! Kanske borde de ha tänkt efter före! …
I går kväll hade vi möte i Centerpartiet och tittade igenom programmet vi gick till val på. Vad har vi gjort och vad finns kvar att göra? Ungefär halvtid, har vi ju fortfarande lite tid på oss … nu jobbar vi vidare! Har man lovat så …….
onsdag 29 oktober 2008
tisdag 28 oktober 2008
Kommunfullmäktige i Gryts Föreningshus
TV 4 var där när mötet startade, för att filma Sveriges äldsta kommunfullmäktige! De hade gjort några intervjuer innan mötet och var sen bara med en kort stund. Ska bli intressant att se vad de gör för vinkling, så småningom. I går sände de inslaget med Våra Modiga grabbar, regionalt Sthlm.!
Under kvällen avhandlades sen stora och små saker … från koncernbildning till fyrverkerier! Ja, inte var det precis några fyrverkerier som oppositionen sände upp för att fira! när koncernbildningen kom på tal. Vi sågs häromdagen några stycken för att reda ut en del … S deklarerade att de ville veta mycket mer innan beslutet och vi pratade om att de skulle yrka på återremiss. Fast när ärendet sen kom upp i går … trodde de att vi i majoriteten skulle återremittera ärendet! En annan gång får vi skriva ner våra överenskommelser på papper, så här blir det onödigt gruff. Socialdemokraterna minoritetsåterremitterade hela koncernärendet.
Och så var det de här med Valfrihet! Men hur kan socialdemokraterna vara emot valfrihet. Vill dom inte välja … inte vill de väl att andra ska bestämma vad och hur dom ska göra? Dessutom har vi ju redan valfrihet inom förskola och skola. Jag har försökt förstå, men inte lyckats ännu … kanske vi ska kalla det för ett annat ord?! Ursäkta det är inte meningen att vara typig … jag försöker verkligen att förstå ”Varför socialdemokraterna inte vill ha valfrihet!
Nu ska jag sända mail till Barn- och utbildningsnämndens två nyvalda ledamöter, ersättare för folkpartiet och moderaterna, och hälsa dem välkomna.
torsdag 23 oktober 2008
VÄLFÄRD?
Vi har Sveriges äldsta kommunfullmäktige! Eventuellt kommer TV4 hit och spelar in, för att sen vinkla in oss i era vardagsrum. De kommer säkert att hitta någon som sover, jag vet vem som somnar först! Nej … det är så klart elakt, självklart kommer de att visa hur kreativa vi är, trots vår ålder…
Kanske ska man inte skoja om den höga medelåldern i Sveriges beslutande församlingar, utan snarare fundera på hur vi ska förändra. För det är ju så, fastän vi försöker med rynkcremer och annat, att vi förtitalister blir ett år äldre varje år! Vi kommer att vara många som få ska ta hand om …
Den 15-16 november har Centerpartiet sitt Framtidskonvent. Jag ska gå på seminariet nedan och återkommer med lösningen.
VÄLFÄRDSGRUPPEN – VÅR VÄLFÄRD – VEMS ANSVAR?
Den åldrande befolkningen innebär att allt färre ska betala för allt fler. Vi behandlar frågor kring hur välfärdstjänsterna kommer att se ut i framtiden och hur finansieringen ska utformas. Hur mycket ska individen respektive staten ta ansvar för den framtida välfärden?
lördag 18 oktober 2008
Gör vi rätt saker, gör vi saker rätt?
Sen fick vi kommunövergripande mål, och nämndmål … men hur hängde de egentligen ihop med varandra? Jag kunde inte hitta logiken, fast jag fick förklaringar gång på gång. Ingen kunde förklara för mej, men alla andra verkade förstå! Vid sådana här tillfällen märks det tydligt hur vi är som personer, själv tillhör jag gruppen frågvisa … kanske frågar jag också för att jag vet att jag oftast inte är ensam om att inte hitta den röda tråden i resonemanget. ”Det är ju alltid informatörens skyldighet att informera så att alla förstår.” Det var t.o.m. så att en av våra skolor, hade mål som inte samanföll med nämndmålen.
Så kom Hon, sa att hon inte förstod … jag sa att det gjorde inte jag heller... Den nu gällande skolplanen på fyra sidor innehåller de kommunövergripande målen och nämndens mål, i samklang. Så ska det vara! Sen jobbas det vidare i förskolor och skolor, vi strävar alla mot samma mål. När 2008 års skolplan togs fram var även formatet viktigt. Planen skulle vara lättöverskådlig och kunna sitta på alla anslagstavlor för att läsas av föräldrar och personal. Nu finns den röda tråden ... som föresten är en del i utsmyckningen i vår högstadieskola, men det är en helt annan historia.
Nu arbetas 2009 års skolplan fram och på måndag är det dags för nämnden att besluta.
onsdag 15 oktober 2008
Kandidat till Europaparlamentet!
Grattis Inger Fredriksson, vår distriktsordförande i Sörmland, till din 20:eplats
Tacksägelsedagen i Frustuna kyrka
Vattentorn!
Semester i Skåne ...
Vi var i ett höstvackert Skåne, bodde i annans hus i Vallby. Alltid lika spännande att se vad som tillkommit efter årets konstrundor, men jag blir lika osäker varje gång ”hängde den tavlan där förra året?” Allt porslin i köket är också från rundor hos konstnärer, så man kan välja den porslinsfärg som passar till dagens mat. Jag är mest förtjust i de turkosa tallrikarna. Mat är vackert, den här gången nykokta grönsaker från torget i Lund tillsammans med medhavd varmrökt lax!
Simrishamn hör till favoriterna, med nystekt strömming, potatismos och havsutsikt. Sen en runda och ”titta på dörrar”. Vet ni att i Simrishamn är inte några dörrar lika, åtminstone har inte jag sett två lika. Åk och titta! På väg stannade vi hos Eva och köpte spjut att smycka trädgården med. Tre helvita den här gången.
På kanten av höststormen fick vi regn och ett hav i uppror, en semesterdag med endast en liten bilutflykt.
Sista natten i Skåne sov vi dåligt … jag var redan hemma och läste handlingar. Hemma torsdag kväll, KS-handlingar som skulle vara instuderade till måndag, extrastämma i Centerkvinnorna på lördagen, om framtida organisation och bad i tunna på kvällen i månens och stjärnornas sken … upp på morgonen, baka två stora frallor som varma sedan smyckade kyrkan tillsammans med frukt och grönsaker … på Tacksägelsedagen. I går var jag till Vingåker för att sen i går kväll diskutera kommunens ekonomi.
Nu har jag tagit mej tid att skriva, klockan är strax sex på morgonen och älgjägaren packar matsäck.
tisdag 14 oktober 2008
Ägg i framsätet!
Men när jag saknade ner för att svänga in på min byväg (innan jag blinkade) blev jag omkörd trots att det är omkörningsförbud. Hon borde också ha varit till äggboden och köpt ägg.
Tänk så mjukt alla skulle köra ... det blir bra för miljön!
tisdag 30 september 2008
Varning för äldre!
Känner att den här skylten snart kommer att behövas. Tänk, hur det kommer att bli när vi alla fyrtitalister om några år virrar omkring. Dessutom kommer inte kommunerna att ha enstaka stora boenden för äldre, utan det kommer att finnas äldre boende lite var stans! Och inte kommer vi att sluta köra bil heller, utan vi kommer säkert att virra oss upp på motorvägen emellanåt.
Nu, det är hög tid för regeringen att ge Vägverket i uppdrag att ta fram en skylt.
Lisbeth Pipping ...
Ni kanske inte känner igen Lisbeth Pippings namn, men ni vet vem hon är. Den lilla flickan, dotter till en utvecklingsstörd mamma, som växte upp till en stark och modig kvinna. En kvinna som har konfronterat både sina mobbare och socialen, som lät henne och hennes systrar leva i misär. Fast de visste hur barnen hade det! Fastän det fanns anmälningar och en mängd tecken, som visade att det inte stod rätt till.
Jag känner stor beundran och är tacksam för att hon finns, en härlig kvinna som prata om det svåra, berättar om sin och systrarnas uppväxt och kom med råd till alla som lyssna. Berättar om ”tecken”, lär oss hur vi ska fråga och framför allt visar oss vad vi ser!
För visst ser vi! Lisbeth Pipping, du har givit många modet att göra något. TACK!
Hur sköter vi vår jord?
Om man bara tar från jorden och ger för lite, blir det brist!
Vi har lantbruk, har lyckats att trösta allt men till en usel kvalitet detta regnår. Vetet är djurfoder, eftersom bakningsförmågan är för låg. På avräkningen för våra första fyrti ton, får vi bara hälften, jämfört med förra året.
Snart blir det antagligen fler tistelåkrar!
Fast bönder är ett segt släkte som aldrig ger upp hoppet!
torsdag 25 september 2008
Solen skiner ...
På vår gemensamma höststämma ska vi sen besluta om vi ska ha en eller två distriktstyrelser i Södermanland, det tillsatte vi en grupp i våras som har utrett. Då hade vi i Centerkvinnorna inte beslutat oss för hur vår organisation skulle se ut. Vi måste ha en extrastämma, för hur ska vi annars kunna ta ställning till en eller två styrelser, när vi nu inte vet om vi vill ha någon!
Verkar det rörigt? Nej det är glasklart! Åtminstone var det de´ i går kväll.
Om tre, fyra timmar ska vi ha kommunkretsmöte i Laxne skola. Skolan är en nybygd F-6 skola med integrerad förskola. En liten skola med egentligen för få barn, men ett lyckokast för bygden. Om vi skulle ha tänkt strikt ekonomiskt skulle vi inte ha byggt skolan, men vi har politiskt beslutat att ha skola och förskola i alla delar av kommunen! Därför finns den lilla skolan i skogsbacken.
Hoppas att det kommer många ”nyfikna” till kvällens möte.
tisdag 23 september 2008
Måndagen den 22 september
Justerade kommunstyrelseprotokollet, ett grannlaga arbete … hur var det vi sa, uppfattade vi det sagda lika, hur blev de nya att-satserna! Ibland är man överens ibland inte … att justera protokoll är vanligen inte dramatiskt. Men den gången det i ett protokoll stod ”soptipp” och jag ansåg att det skulle stå ”masstipp” … det handlade om ansvar om något otillåtet fanns nergrävt och skulle komma i dagen inom 15 år. Och i en masstipp får det självklart inte finnas sopor! Allmänningen fick vid markbyte en masstipp av kommunen och jag visste att det fanns sopor nergrävda. Självklart skulle ansvaret vara kommunens. Men det var länge se´n.
Gruppmöte i BoU … efter en stund kom en centerpartist och strax efter en moderat! Kd – representanten kom senare med tåget. Vi blev fyra eftersom en var i USA, en tröskade och en jobbade. Oppositionen var lika många så vi höll balansen, men det är tufft att vara fritidspolitiker. Vi får helt enkelt leva med osäkerheten om vika som kommer, för vi vill ju inte ha bara pensionärer, eller?
Oh, jag glömde lilltjejen som fick en tand under nämndsammanträdet, utan att ”det hördes!”
Ett nytt gäng samlas i kommunhusets kafeteria, vi hade Kommunfullmäktige som avslutning på dagen! Få ärenden och lite diskussioner. Viktigast var att få beslutet om organisationsförändringen på Samhällsbyggnadsförvaltningen. Den kommer i fortsättningen att ha planeringschefen om chef, allt för bättra service till kommuninvånarna.
Det blev inte ”Lång dags färd mot natt” var hemma före nio! … och i morgon ska jag träffa elevrådet på vår 7-9:e skola och prata om hur de kan samarbeta med oss i nämnden. Från och till har vi diskuterat att ha ett Ungdomens parlament. Men det är svårt i små kommuner, utan gymnasieskola. Vi startar nu tillsammans med elevrådet, som är en redan etablerad grupp. Såklart ska inte bara BoU-ärenden synas av ungdomarna, men vi startar så här.
onsdag 10 september 2008
Kenneth Johansson på besök
För ett par tre år se´n var vi i Gnesta med i något vi kallade LSS-upproret tillsammans med flera andra kommuner i vår närhet. Därför fanns det stora förväntningar hos oss på utredningens resultat. Men … juridiken är svår. Man har försökt skriva så att kommuner inte kan ”flytta över kostnadsansvar” på en annan kommun, mot den kommunens vilja. I Gnesta där vi ”råkat ut” finns fortfarande en skepsis även mot den nya skrivningen i utredningen. Vi behöver inte vara oroliga, menar Kenneth, det är kontrollerat av jurister. Men vi har möjlighet att under hösten skriva ett remissyttrande.
Roger Tiefensee, vår sörmländske riksdagsman, distriktordförande Inger Fredriksson kommunkretsordförande och Alf Uddberg fortsatte tillsammans med Kenneth till Powerhuset, där vi informerades om verksamheten och tittade på lokalerna.
Kenneth tog vårt centerpartistiska tåg hem mot Dalarna … visst är det vårt, Åsa Torstensson vinkade av första tåget, förra året!
Ledighet beviljad ...
Har vi börjat tulla på skolplikten? Gör jag barnen en björntjänst när jag skriver på … men hur blir det om jag inte skriver på? Oftast kommer ansökan om ledighet så sent att reseplaneringen är gjord för länge se´n och biljetterna är redan köpta.
Ansökningarna har ökat under min tid som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, ledighet utöver 10 dagar per år beviljar jag på delegation från nämnden. Fler och fler familjer åker på utlandssemestrar och våra utlandsfödda elever åker för att hälsa på sina mor- och farföräldrar. Och visst ska de hålla kontakten med sina hemländer, det är inte de´.
Men varför åker de inte på loven? Det är dyrare då, säger någon. Då är det ju massor med folk överallt, säger en annan. Det finns alltid skäl för varför man valt en speciell tidpunkt. Men är det verkligen rätt att göra så här mot barnen? Om de nu inte når målen i ett ämne, vems är ansvaret då?
Jag är verkligen inte den som säger att man inte ska ut och resa … ”utan spaning, ingen aning!” myntades av en tidigare tjänsteman på kommunen. Men nästan varje nämndmöte, där ledighetsansökningarna kommer upp, funderar vi över om och hur eleverna påverkas.
måndag 8 september 2008
Kvinnor som gjort skillnad
lördag 23 augusti 2008
Tröskväder ...
torsdag 21 augusti 2008
Allmänna upplysningar
Har i min hand en liten skrift från Kungliga pensionsstyrelsen, tryckt i 100 000 exemplar i maj 1956. I den finns upplysningar till nyblivna folkpensionärer. Häftet ägdes av Gustav Emil Andersson, född den 28 augusti 1890, min svärmors far. Enligt pensionsbrev 4352891 var han berättigad pension f.o.m. månad 8 år 1957.
Om man som jag är född på fyrtiotalet är väl 1957 inte såå länge se´n, eller? Men när man sen ser hur mycket Gustav fick i pension … känns det väldigt länge sen. 143 kronor första månaden, för att sen öka med tre kronor redan i september. 1958 fick Gustav 1 870 kronor, för hela året! 1959 fick han 1 960 kronor. Allt noggrant inskrivet i det lilla häftet, månad för månad.
tisdag 19 augusti 2008
Den passade ...
lördag 16 augusti 2008
Nu startar vi ...
Vi har hälsat rektorer välkomna till sina nya tjänster och haft en halvdag tillsammans med bostadsbolagets styrelse. Bra att diskutera samarbetsformer emellanåt, så att man får bort vi och dom-känslan. Alla jobbar vi ju mot samma mål … kommuninvånarnas bästa.
Vi har ett förtroendeuppdrag och med dagens snabba kast kan vi lätt gå miste om det förtroende man fått. Det gäller att hålla fokus på utvecklingen av kommunen, men för den skull inte tappa kontrollen över ekonomin. Egentligen är det som hemma, man kan inte köpa mer saker än man har pengar till. Och det gäller att minnas det hela tiden. Annars skenar underskottet iväg och blir svårstoppat.
Skördetröskan har fyllt sin första kärra, äntligen tog regnandet slut! Antar att foderindustrin gnuggar händerna, för någon brödsäd kan årets vete här i Södermanland knappast bli. Nu tröskar vi och resultatet kommer så småningom på avräkningen.
Och så ett Grattis till Gullan som fyller på måndag, men har smitit iväg. Självklart ska hon uppvaktas, vad bryr jag mej om en annons … det vet hon redan.
torsdag 7 augusti 2008
Antonov An-124 ...
Läs nummer två först!!!
Här är min bild av planet! Jätteplanet Antonov kommer från Ryssland, hämtade en kranmotor i Frankfurt, som kommer att användas i Nyköping om en vecka.
Vingbredd 73 meter, har fyra jetmotorer som som tar 14 300 liter flygbränsle i timmen.
Alternativet var att frakta den 60 ton tunga motorn på landsväg....
En vanlig onsdag ...
Inte alla ville ta hem utan fisken vi fick i dag, här blir en av fiskarna nergrävda. Annars kan jag berätta att vädret var bra och arbetet flöt på som det brukar när många hjälps åt!
Jag tog som vanligt med mej fisk hem, men allt åkte i frysen. Efter fem dagars fiskätande fick det vara nog för ett tag.
Efter att ha tvättat bort den värsta fisklukten drog vi iväg till Skavsta för att titta på flygplan.
Inte vilket plan som helst! Ett jätteplan ...
tisdag 5 augusti 2008
Varning för "Eldery people"!
Visst regnade det ...
måndag 4 augusti 2008
Provfiske i Klämmingen
Som kommunrepresentant i Fiskevårdsomsrådesföreningen är jag självklart med vid provfisket. Från 1997 och 2003 finns tidigare resultat från sjön Klämmingen och nu med ett tredje kommer vi att kunna se hur sjön mår. Eller … hur fisken mår. Hör av mej senare med resultatet.
Åtta inlånade nät från Länsstyrelsen läggs ut på kvällen, tas upp på morgonen och klockan åtta ansluter gänget som plockar fisken ur nätet. Mäter, väger och registrerar varenda fisk … Abborrar, Gös, Gädda, Mört, Löja, Gärs, Sutare …….. Abborrarna är i alla storlekar, men en del är STORA och GODA. Jag fjällar och rensar … äter och stoppar resten i frysen. Mmmmm…
Tre dagars provfiske återstår innan resultatet sammanställs av Tord, som är den ständige sekreteraren. Vi håller alla tummarna och ber till vädergudarna om några timmars uppehållsväder i kväll vid nätläggningen och i morgon när vi ska registrera resultatet. SMHI har i dag utfärdat varningar.
Rubriker som: ”Oväder hotar södra Sverige.” ”Nu blir det bara värre …”
SMHI varnar: Tiondel av årets regn – på en dag. Över hela Götaland och östra Svealand väntas stora mängder regn + en klass 1-varning.
Hjälp till att hålla tummarna för oss!
söndag 27 juli 2008
Hemma ...
fredag 25 juli 2008
Du känner dej bäst själv ...
... jag ser rubriken och minns fyra års trötthet. En trötthet som jag hela tiden, åtminstone i början, hittade på skyll till. Haft för mycket att göra eller bara sovit dåligt. Jag fick inga andra symtom … var bara trött, trött, trött, trött och ännu mera trött! När jag äntligen gick till doktorn tog de faktiskt prover och konstaterade att jag hade ”låg funktion”på sköldkörteln.
Men inte tillräckligt låg nivå för att få medicin … sen såg jag för pigg ut, de trodde mej inte. Jag var tvättad, målad med hela och rena kläder … Till slut orkade jag inte vara trött, jag visste att jag var onormalt trött.
Då säger läkaren … ”jag känner ju inte dej, så jag kan inte avgöra om du är onormalt trött och behöver medicin för din sköldkörtel”
Stå på er ni som är "trötta", jag fick min medicin och blev som vanligt igen.
Länk till artikeln i Expressen.
http://www.expressen.se/halsa/1.1242624/utbrandhet-ofta-skoldkortelfel
Sköldkörtelproblemet är några år sen … nu i juli månad har jag vunnit ännu en strid. Och visst är det så att man inte vet hur sjuk man varit förrän man blir frisk! Sen var det de´ här med vilka sjukdomar man pratar om och vilka man inte vill berätta att man har.
Jag har varit lös i magen till och från sen januari! Mått allmänt dåligt i nästan hela kroppen. Men doktorn har lyssnat, skrivit remisser och tagit prover. Och tagit prover … Sköterskan föreslog magkatarrmedicin, det har jag ätit i två omgångar … utan bättring annat att halsbrännan försvann. Var jag kanske utbränd, överstressad eller infekterad i tarmen. Bort med kaffet, all stekt mat alla grönsaker och frukt. Allt skulle vara kokt!
Ingen sjukvårdspersonal, inga vänner och ingen i familjen var ens i närheten i gissningarna av det som nu är botat efter ett halvt år!!! Min svägerska har läst i sin bok att det är ovanligt och en av läkarna på Läkarstationen sa att han fått en tankeställare. Han hade inte hört om någon vuxen som haft det, bara något enstaka barn. På Gnesta Vårdcentral kommer de att ”kolla” … nästa gång det kommer någon ”med diffusa symtom!” Onsdagen den 16 juli 2008 kom en 15 – 20 cm lång spolmask ut, den var död. Klockan 12.30 tog jag maskdödartabletten, som blev slutet för hela släkten … de som levt några generationer tillsammans med mej i ett halvår.
Visst är det äckligt … men jag vann kampen … så kom ihåg att det är du som känner dej själv bäst och vet när något är fel! Stå på dej!!!
tisdag 22 juli 2008
tisdag 15 juli 2008
Hydroponicum i Achiltibuie ...
Kanske en sanning med modifikation, det stod en stor Monstrea i ett hörn som fortfarande hade grönaktiga blad. I övrigt var det som ni ser visset värre … Expediten i järnhandeln i Ullapool visste att växthusen fanns, inte att de inte fanns längre. Nu har jag varit in och hittat svaret på nätet.
Personalen tog över verksamheten för ett år sen. De lämnade lokalerna i februari och sköter nu verksamheten från provisoriska lokaler. Webbplatsen är i gång och uppdateras hela tiden och brevet till kunderna avslutas … ”Vi ser fram emot att välkomna dig till vår nya anläggning 2009."
måndag 14 juli 2008
Vi har skator ...
Vi har husdjur, 7 eller 8 kattor. Samspelet mellan katterna och skatorna är härligt att se, skatorna tar den mat som katterna ratar. Skatorna blir modigare och modigare. Kollar om katten som ligger jämte stekpannan sover … smyger sen fram och tar lite. Ibland kan man tydligt se att katten inte bryr sig. Försöker att prata med skatorna, men med klent resultat.
Just nu är bara sädesärlan hemma men jag väntar på kajorna och snöskatorna. Vi har ett jätteträd med biggaråer, som min mage inte tål. Men mina ögon vill ha!
Nyss blev skatungarna sugna på kattmat. En av kattorna jagade iväg de två skatungarna och la sig sen ner ”på språng”. På en dryg meters avstånd stod sen skatungarna och grälade högljutt. Katten låg bara och tittade på! De lever farligt …
Det är avstressande med djurlivet runt vårt glasade rum … mycket kraft behövs, för i mitten på augusti sätter det politiska arbetet igång igen. Utredningar görs under sommaren … lokalutredning inom BoU och några olika svar på frågan hur vårt bostadsbolag ska var organiserat i framtiden och så utreds omorganisation inom förvaltningarna. Organisationsfrågor finns för det mesta ingen självklar lösning på, så vi har många diskussioner framför oss.
tisdag 8 juli 2008
Scotland, nyss!
Den som gjort en resa har alltid något att berätta, säger talesättet och när jag nu just har kommit hem från mitt första Scotlandsbesök kan jag berätta massor. I ett till ytan litet land, finns allt från vanligt stadsliv till ett dramatiskt ljunglandskap på höga berg.
Ett så vackert landskap att det emellanåt nästan tog andan ur oss … norra kusten var fantastisk. Åk ända upp om ni har tillfälle och åk på de små vägarna. Vägar med absolut perfekt beläggning men med endast en vägbana, men gott om mötesplatser. Bengt som körde vår hyrbil lärde sig trixet att hålla lagom hastighet så att man möttes just där vägen var bredare. Berg och dalar i en storslagen blandning där den gröna växtligheten ibland helt omslöt marken, men vi såg även några små snöfläckar. Vi såg också får, får, får, får och får. Det sägs att det finns fler får än människor i Scotland, det är säkert sant. Men vi har även sett både hjortar, sälar och diverse fåglar.
Såklart var vi på Sky, ön som sägs vara sagolik … men för oss blev den Whiskyön, där vi gick på guidad tur och drack whisky! Talisker, ”the only singel malt Scotch Whisky from the Isle of Skye.” Två veckor innan vi kom, startade en “regnperiod” efter nio (9) veckors torka. En torka som gjorde att man på Talisker tvingades stänga en vecka på grund av vattenbrist! Jaa, man kunde inte köra dit vatten från annat håll, för då hade whiskyn fått en annan smak annan smak! Vatten från egna källor, kort från nordöstra Scotland och en egen form på pannan … då blir det Talisker!
Åter på fastlandet kom vi till Ullapool efter att ha sökt efter Storsjöodjuret, som såklart inte visade sig för oss heller. Anita visste att det norr om Ullapool fanns en trädgård där de odlade i vatten … i växthus. Hon hade sett underverket på TV. En expedit i järnhandeln visste var det låg.
Det var längesen någon gav de kvarlämnade blommorna vatten, men den lååååånga smala vägen dit var underbart vacker och efter att konstaterat fakta vid växthuset hittade vi en väg norrut med vidunderliga vyer och hamnade så småningom i Lochinver. Med middag på puben och boende uppe på berget, med utsikt över hamnen avslutades denna ”upplevelsedag”. Men vi kommer länge att diskutera ”varför det fanns ett reningsverk ute i obygden … eller var det kanske inte ett reningsverk, men illa luktade det.”
Bed & Breakfast i Scotland var också en glad överraskning, absolut perfekt och rekommenderas verkligen. Och självklart ska ni beställa skotsk frukost … stekt ägg eller äggröra, stekt brödbit, stekt bacon, stekt blodkorv, stekt korv som var olika kryddad och en stekt potatisplätt! Yes! … vi åt skottefrukost varje dag, fast med lite olika smak. Att bo hemma hos privatpersoner gav oss också en inblick i heminredning, det var noga i scotska hem med färgerna, allt passade ihop … in i minsta detalj även på frukostbordet!
Jaa, den som gjort en resa har alltid något att berätta och självklart finns det mycket mer att säga om vår vecka i Scotland, jag återkommer säkert!
Ha en trevlig semester, Ni också!
onsdag 25 juni 2008
Någon ser och hör oss!
Ser att Centerpartister i dag startat ”Centerupproret”, för att kräva ett extra riksting för att häva signalspaningslagen. Kanske blir det så och då kommer jag att tvingas att ta ställning.
Tills jag har fått bättre insikt sällar jag mej till blogg-uttalandet … som Södermanlands Nyheters före detta ledarskribent Sanna Rayman har hittat ”på Öland” … ”Alla begriper ju att FRA eller nån annan bevakar medborgarna, men att stifta en lag om att det är tillåtet är ju ändå ganska dumt. Låt skumraskeriet pågå i det fördolda, för det sker med eller utan lagstiftning. Vad som nu lagstiftats om har ju för övrigt redan pågått i flera år. Alla vet att åsiktsregistrering är förbjudet, men det är klart att åsikter registreras, hur skall man annars kunna hålla reda på de farliga dumskallarna? IB har säkert en efterföljare, det kan vi utgå ifrån.”
tisdag 24 juni 2008
KF innan sommarlovet!
Sen var jag jäv(l)ig när det gällde Vårdförbundet Sörmland, den eviga striden med juridiken. Jag är den enda kommunrepresentanten i direktionen som av sin kommun anses jävig. Jag har vägrat ibland … just nu är ställningen den att jag går med på att inte ge mej själv ansvarsfrihet! Men i övrigt anser jag mej inte jävig och var således med och återremitterade ärendet om utträde ur Vårdförbundet Sörmland. Nytt beslut efter överläggningarna i september.
I år igen ställde vår rambudget, till det för oppositionen. Vi hade inga detaljer att ge dem, eftersom detaljbudgeten görs på nämnderna under hösten. Det brukar inte hindra dem att göra sin egen budget … i år avstod de att vara med och ta beslut, eftersom de inte hade något motförslag. Hur ska det nu bli med alla ”vad var det vi sa”?
Tidningsrubriken nu på morgonen var ok, ”Tuffa år väntar för Gnesta kommun”. Vi har helt enkelt för stor kostym, pengarna räcker inte. Ha en plan och följ den!
Visst är det enkelt att säga tulipanaros, men att göra en! Ungefär som en kommunbudget … 2009 är ett år som vi kanske ska döpa till ”Tillsammansåret”, för jag är säker på att tillsammans klarar vi ekonomin.
onsdag 18 juni 2008
Onsdagen den 18 juni 2008
En dag som egentligen bara innehöll ett sammanträde i Vingåker. Först frukost och lokaltidningen i uterummet med två snöskator som enda sällskap. Bilen gick tjugoisju och jag knäppte på radion, satte in cd-skivan med engelskakursen … koncentrerade mej ungefär till Torp. Lyssnade på för och emot FRA-lagen … de ska rösta i kväll … vet inte, i skrivande stund, om de röstat ännu i riksdagen, för jag har FOTBOLL i radion.
Planeringsmötet för Vårdförbundet Sörmland hela förmiddagen, där vi diskuterade hur framtiden ska bli för de medlemmar som är kvar i kommunalförbundet. Där i Vingåker, mitt på dagen, fick vi veta att Folkpartiet och Miljöpartiet hoppat av Regnbågsalliansen i Landstinget Sörmland … vad det kommer att innebära är omöjligt att säga, många funderingar. Lunchen är god. In till Vingåker …
På hemväg med en kjol, en jumper, runda tabletter, svart/vit rutiga servetter, en svart skål och in bland en hel del trafik på 57:an.
Vädret har växlat från ösregn till sol, just nu har kvällssolen försvunnit bakom ladugårdstaket och det har blivit lite svalare. Såg en rävmamma på jakt på ett gärde och några jagande katter, på hemvägen. I Flen åt jag glass och svarade på tidningens frågor i ett ärende som gällde vuxenutbildningen. Svårt för oss i kommunerna när regeringen ändrar statsbidragsreglerna. Någon drabbas alltid.
Ryssarna gjorde första målet! Nu håller jag på att förbereda mina ärenden till kommunfullmäktige på måndag … Vårdnadsbidragets införande och ärenden ang. Vårdförbundet Sörmland ska klubbas. Hittills har sex anmälningar om Vårdnadsbidrag kommit in. Oppositionen säger att det är en kvinnofälla, medan jag har replikerat att vårdnadsbidraget är knutet till barnen och att jag hoppas att det ska ge föräldrarna möjlighet att stanna hemma med de små barnen ytterligare en tid, efter att ha tagit ut 250 dagar från sin föräldraförsäkring.
143 ja – 138 nej … Riksdagsmajoriteten har sagt ja till FRA-lagen. Nu återstår att se vad det innebär för dej och mej i framtiden. En av farhågorna har varit att någon skulle kunna läsa vår e-post … e-posten mellan mej och min förvaltningschef begärde en kommuninvånare ut häromåret. Han fick ett etthundrafemtiotal. Hittade inte någon dold agenda, det jag sa i tidningen var sant!
Nu är det 2 – 0 till ryssarna! Klockan är kvartövertio!
söndag 15 juni 2008
Kärret!
Gården, som heter Kärret, ligger på en kulle med tydliga spår av stenåldern och omgiven av fält som brukas. Vi njuter av blomsterprakten i de byggda terrasserna och på den stenlagda gården närmast boningshuset och av den inhägnade köksträdgården, med allt som ska finnas i en så´n. Hela visningen är en tidsresa från stenålder till nutid och allt är så välordnat … vi känner alla att det är en dag som kommer att få följder. Jag har redan nu rensat ett par kärror fulla med ogräs i min egen trädgård. Många nya idéer fick vi, som nu ska omsättas i praktiskt arbete … kanske något som vi i Centerkvinnorna kan visa varandra nästa år?
lördag 14 juni 2008
Lördagstankar
På agendor finns nu också …skolbussarna i Tingshusbacken som jag varit intresserad av länge! Fast tvärtom, inga bussar! … nu hoppas jag på att alla inser … att vi måste köra färre bussar upp till Frejaskolan. För miljöns och gåendes skull! Det är en säkerhetsrisk med alla dessa bussar. Helst skulle alla elever gå upp, men jag har insett att det inte är moget för det ännu, men eleverna måste kunna byta buss på torget så att så få bussar som möjligt åker i backen upp. Det händer att det är en elev i en buss, det är inte försvarbart.
Jag har ett kort … av Laila Wikström … ”Har man bara ett mål kommer man förr eller senare fram!"
Eller vad tycker Ni?
lördag 17 maj 2008
Vi har underskott!
Kanske är det inte så underligt att de unga flyr från politiken, för vem vill frivilligt kallas för både det ena och det andra.
Jag vet inte riktigt hur jag vill tolka det som sägs på nätet till oss i Ishallsfrågan … men sänder en hälsning till Er med att sända tillbaka: ”men herre jösses tänk er för …..!”
lördag 5 april 2008
Rensningsdax ...
Nu ska vi snart äta … det doftar vitlök, kokos, ingefära och fisksås … snart ska fisken och blomkålen ner. Det blir sallad till. I morgon blir det minst tre skottkärror till, men ingen vedtravning.
Ha en fortsatt trevlig helg!
fredag 4 april 2008
Att ge svar på tal ...
I måndags fanns två insändare i Södermanlands Nyheter som genast fick fingrarna att söka sig till tangentbordet. ”Behovspröva politikerlöner!” och ”Behovsprövade barnbidrag” … båda med en släng till Maud Olofsson. Men jag har inte skrivit något försvarstal … utan varit på kommunfullmäktige, direktionsmöte i Vårdförbundet Sörmland, diskuterat Folkhälsoråd, haft Alliansmöte, utvärderingsdag i Barn- och utbildningsnämnden: förskolans och skolornas kvalitetsredovisningar, Regionfullmäktigemöte och sörmländsk gruppledarträff i Centerpartiet … och i dag kan vi läsa på ledarsidan ”Maud Olofsson högg rejält i sten” , alltså är det för sent att skriva insändare!
Jaa, Maud har hög lön, partiet tycker hon är värd det!
Och så var det de här med barnbidraget, som ursprungligen kommer från Annikas blogg. Olofs krönika ger den korrekta förklaringen. ”det var ett helt oplanerat utspel”, Maud hade inte läst Annikas blogg när hon fick frågan om barnbidraget av en journalist.
Som avslut citerar jag SN-krönikans slutkläm:
”Om det blir tankeförbud på att ifrågasätta eller göra om socialförsäkringar och bidrag så har vi skapat den slutgiltiga konservativ – socialistiska staten. Ett Madame Tussauds.”
torsdag 3 april 2008
"Påvens skägg"?
”Vi kan bara konstatera att projektet delvis misslyckats” … eller var det ett ”inte helt lyckosamt” projekt? Erik undrade om man kunde skylla på operatören?
Så tog någon till orda och försökte få till en mening som alla kunde köpa: ”Dock har det så kallade Bredband 15% inte varit helt lyckosamt”. Det lät nästan som om det skulle gå igenom, men så drog det igång igen … diskussionen för och emot ”helt” … … ”helt” ströks. Det är klubbat!!!
En av punkterna vid Regionförbundet Sörmlands fullmäktigemöte var dess verksamhetsberättelse. Det har varit problem för Sörmlänningar att få datauppkopplingar, även om 95% är uppkopplade i dag, är en del fortfarande utestängda. Självklart skall krånglet avspeglas i redogörelsen för 2007.
söndag 30 mars 2008
Åter på banan ...
Mycket har hänt sen sist … men det som har hänt, har hänt … nu blickar jag framåt. Våren är här, tulpanerna uppe och hela trädgården ropar på vårstädning. Frön skall sås, så att det finns plantor att sätta ut när den tiden kommer.
”Spara och Slösa”, aktiegänget, skall träffas i dag. Siffrorna är ingen höjdare precis, så inte finns det några pengar att slösa bort … tyvärr!. Men såklart kommer även på aktiemarknaden en uppgång, våren är ju här. Dessutom är det sommartid i dag!
I går hade vi sörmlänningar våra årsstämmor i Flen. Förutom alla de sedvanliga valen diskuterades organisationsfrågor. Ett ämne som är en följd av att vi fått nya stadgar. Men egentligen borde vi diskutera dessa frågor oftare, för visst kan man förenkla. Man kan välja färre personer och ha färre sammankomster … MEN, då måste de valda personerna bli superbra på att INFORMERA oss andra. Det är svårt att informera … och jag tror att den enkla förklaringen är att informatören, nog vill, men vill samtidigt att det ”skall vara något att informera om” … medan vi som får information är nöjda med alla livstecken från informatören. Jag är en informatör, som ibland börjar skriva … men sen tycker ”att det här lilla var väl inte mycket att sända ut”. Bäst vore om man kom sig för med veckobrev … ibland kort och ibland långt … kanske borde det ingå i vårt uppdrag?
Från stämman gjordes två uttalandet:
”Nu är det de sämst ställda pensionärernas tur”
”Inför vårdnadsbidrag och ge mer makt till familjen”
Vår riksdagsledamot Anders W Jonsson, samordnare i statsrådsberedningen, gav oss en inblick i Centerpartiets regeringsarbete och peppade oss inför framtiden.
”Recept på förnyad välfärd” var rubriken på hans mycket engagerande anförande.
Några av våra frågor fick också svar … från Anders, vår sörmländske riksdagsman Roger och från Maria … som kan allt om EU-valet.
Och kom ihåg: ”Den som har roligast vinner valet 2010!”
måndag 3 mars 2008
Valfrihet!
… så kändes debatten om Valfrihet i kommunfullmäktige, häromsistens. Alliansens politiker och politikerna i opposition pratade om olika saker. Som om vi hade olika världar! Kanske blir det så om man inte haft eget företag.
När ärendet var uppe på kommunstyrelsen framförde socialdemokraterna att ”30% av verksamheten och senast 2010” var alldeles för mycket att avknoppa och att det gick alldeles för fort. Vi beslöt då gemensamt att träffas en stund innan kommunfullmäktige för ”att komma överens om, hur vi ska kunna ge kommunmedborgarna mer att välja på inom skola, vård och omsorg, eftersom det är viktigt med en överenskommelse, på sikt”. Det vore förödande för kommuninvånarna om deras valmöjlighet skulle försvinna.
Inte alla vet vad förhandling är, tyvärr! S kom till mötet och talade om ”att nu hade arbetarkommunen sammanträtt” … gav oss sen den ristade stentavlan! Man kan inte sudda på stentavlor och heller inte komma överens om en skrivning, när den ena parten ensam redan fixat stentavlan!
Här skulle jag kunna klippa in Arbetarkommunens skrivelse, men jag delger er några spridda skurar i stället!
S är ”självklart positiva till valfrihet utifrån individens behov av utbildning, vård och omsorg.” … MEN, som Tony säger på Let´s dance … ”Vi avvisar därför att redan fungerande kommunalt skattefinansierade verksamheter tas över av vinstdrivande privata bolag”. S vill heller inte ha Vårdnadsbidrag, påstår att det … ”motverkar jämställdheten och arbetslinjen”.
När man läst uttalandet … känns det som om de inte kan cykla alls … det finns inga förslag på vad valfrihet är för socialdemokrater … fast de säger att de är positiva till det!
Slutklämmen på s uttalande bådar inte gott för kommuninvånarnas valfrihet. ”Om den borgerliga majoriteten, trots allt, beslutar och genomför enligt sitt dokument, kommer Gnesta Arbetarkommun att ta fortsatt ställning i denna fråga i sitt valprogram inför 2010 års val.”
______________________________________________
Vad var det då som var så förfärligt ... nedan kommer ett klipp från Alliansbeslutet:
(vill ni läsa hela, hör av er)
Valfrihet och alternativa driftsformer i Gnesta kommun
Mål och syfte
Ett av kommunens mål i det kommunövergripande styrkortet är att Gnesta kommun ska erbjuda ökad valfrihet inom äldreomsorg, barnomsorg och skola. Inom barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden uttrycks detta i respektive nämnds mål som ökad valfrihet inom förskoleverksamhet och skola samt erbjuda ökad valfrihet inom äldreomsorgen.
Målen för arbetet med valfrihetsarbetet och införande av alternativa driftsformer är följande:
kommunen ska ge en god service genom att de gemensamma resurserna används så effektivt som möjligt,
konkurrens ska användas för att utveckla kvalitet och effektivitet,
genom konkurrensneutralitet kan kunderna välja den utförare som ger den bästa servicen, och alla verksamheter, kommunala såväl som privata, deltar på lika villkor och har möjlighet att profilera sina egna verksamheter och
i syfte att uppnå en reell valfrihet har kommunen en medveten strävan att minst 1/3 av alla verksamheter inom barn- och utbildningsnämndens och socialnämndens verksamhetsområde ska utföras i alternativ regi vid mandatperiodens slut.
Ansvarsfördelning
Kommunstyrelsen och samtliga nämnder ska aktivt undersöka möjligheterna att skapa valmöjlighet för brukare/kunder. Konkurrensutsättning, valfrihet, pengsystem, kundval med auktorisation etc. är medel/strategier för genomförande av verksamhet som präglas av valfrihet och mångfald.
ANNIE GET YOUR GUN
Oh! … så barnen … underbara ungar som tog sin uppgift på största allvar. Tack alla barn! …
lördag 1 mars 2008
Läs och res!
Stig-Björn Ljunggren har varit på besök i sin gamla högstadieskola och kommit med goda rå.
Res bortom den där 70-skylten!
”Det är idiotiskt att lägga sina första besparingar på att köpa en bil innan man har sett Paris!”
”Läs 1000 böcker, skriv och tala så folk begriper. Eller bli expert på något annat, oavsett vad det är. Skaffa dej kompetens på något annat där du vet allt. Även den som vet allt om Harley Davidson-motorcyklar kan hitta toppjobbet.”
Ni måste bara läsa hela artikeln, någon borde trycka upp den i fickformat så att alla kunde ha den med sig och läsa på bussen eller när det är allmänt tråkigt.
Ett bra sätt att pigga upp sig … denna regniga dag.
Datanatta!
Nu har jag en ny hårddisk, men har fått tillsägelse att rensa … man kan inte spara på allt! Kan man inte? Är du en sparare? … det är jag! Hur ska jag annars kunna ”veta allt”?
Många dokument har jag, men rensar bort en del e-post ibland … men e-post fanns kvar häromåret när jag blev synad!!!
Jaa, vi var många som funderade på vad som är privat och vad som ska lämnas ut, när någon begär det. Om det inte skett någon datorkrasch eller man har något att dölja, skickar man allt. Det blev ett par hundra! Men inget tack!
Nu har jag haft tillgång några dagar igen och kommit i fatt! Och så här efteråt känns det som jag överdrev en hel del när det pågick. Jag är ju faktiskt född när det varken fanns TV, dator eller mobiltelefon.
Hur i hela friden klarade vi oss?
Hedestad nästa ...
Michael Nyqvist … som journalisten Mikael Blomkvist … med tåget till Hedestad. Det är snö på Hedestadskurirens tak och snön yr när tåget kommer. Räddningstjänsten spolade bort ”snön” framåt kvällen. … jag får vänta tills filmen blir klar innan jag vet vad som egentligen tilldrog sig, jag kan ju inte ens hitta på eftersom jag ännu inte läst boken. Kön på biblioteket är lång! Jag ska fixa in böckerna i min mp3-spelare i stället.
Vi politiker och tjänstemännen satt i kommunhuset och var ”På väg mot en ny vision” hela dagen, MEN vi bjöd hela filmteamet på lunch i Gästgivaregården, en härlig lunch som vi alla uppskattade.
… tänkvärt …
”Visioner utan åtgärder är bara drömmar.
Åtgärder utan visioner är bara tidsfördriv.
Visioner i kombination med åtgärder kan förändra världen”.
… sen fortsatte vi med ”visioner och åtgärder” tills de blev alltför vidlyftiga framåt fyra på fredagseftermiddagen. Då gick vi hem och firade helg!
torsdag 21 februari 2008
Snabbläsning?
Kom och tänka på åkastångmetoden i morse när jag slog upp en av tidningarna. Började bläddra och läste rubriker … funderade på om det räcker att läsa rubrikerna.
Ett litet experiment, vad heter tidningen?
Äldre träffar läkare för sällan ny lag ska styra kundval i omsorgen kostnaden för läkemedel ökar allt snabbare nytt för gamla. Samordning ger jobb. Äldre och mc-gäng de äldre är satta på undantag pengar till assistenterna ny lag om fritt val missnöje med avtalet. Mc-gäng fick oriktigt betalt svårt se vinst med inflytande rökfria kan få extra ledigt polisen vill se handlingsplaner i hela landet. Snart tar de gamla över hela huset.
Rubriker från nio sidor! Är det någon som funderar på åldern på tidningens redaktörer? Hur i hela världen skall vi locka ungdomar till politiken och hur skall vi få några kvar!!! Visst är det viktiga saker man tar upp, men för Sveriges skull varva med ”lite yngre” artiklar.
Tidningen är Dagens Samhälle och jag får den som ledamot i Kommunfullmäktige i Gnesta.
Gnesta på kartan ... kanske på globen, Jordgloben!
Någon kallade inspelningen i Gnesta för ”Hallaballo i byhåla”, Hm, jag funderar på det, kanske är det en fin liten byhåla. Jag skall läsa boken!
Att de kommer nästa vecka är för att det skall ”vara nästan vinter” sa någon. Grått och trist är det i alla fall runt järnvägsstationen och vårt gamla finns stadshotell, så vi behöver lite Hallaballo!
måndag 18 februari 2008
Vad har vi gjort?
En del stora saker! Gnesta kommun har återigen en järnvägsstation, värd namnet, vi kan åka snabbare till Stockholm, men vi kan också åka västerut. Jag var nyss till Skövde på Centerpartiets kommundagar, åkte dit med tåg från Gnesta station, byte i Hallsberg, framme i Skövde efter drygt 2 timmar till en kostnad av 95,00 kronor. Köpte biljett en och en halv månad i förväg! Härligt att slippa åka till Södertälje och vända …
Dessutom byggs det för fullt, även om inte mycket blev inflyttningsklart förra året. Bryggeriholmen, Frönäs gärde, vid Vackerby Hage och där min pappa hade sin Cykelverkstad, när jag var liten. I Stjärnhov bygger man enfamiljshus ... och flyttar in. Drygt 60 barn flyttade in i den nybyggda förskolan Ängen i januari 2008, ett förskoleärende son startade i oktober 2004!
Vi har en styrgrupp som sammanträtt under året och tagit fram ett dokument ”Valfrihet och alternativa driftsformer i Gnesta kommun”. Det passerade kommunstyrelsen … Nästa vecka är det kommunfullmäktige, som är ett trängre nålsöga!
Ett år har gått och det hände stora och små saker ... Det är nyttigt att tvingas göra en summering emellanåt.
fredag 8 februari 2008
Vilken succé!
Men Socialdemokraterna surar som vanligt, men det är bara krokodil-argument när Tomas Österås säger att Hushållsnära tjänster ska tas bort om S får bestämma … Sant eller Falskt?
Sant är att … I socialdemokratiska Östra Göinge vill man att kommunens pensionärer köper Hushållsnära tjänster privat istället för att använda hemtjänst. Nämndordföranden menar att kommunen inte ska hålla med det som den enskilde kan skaffa av egen kraft … och
Göran Persson har ansökt om och blivit beviljad skattereduktion för … Hushållsnära tjänster.
Fast här i Gnesta har S många frågor … har de alltid varit anställda … vet de inget om företagande?
fredag 25 januari 2008
Sparkad eller ...
Fast jag är definitivt inte förtjust i Per Nuder, snarare tvärt om! Men han är en tillgång för Alliansen. Nå´n ordning måste det vara i ett parti, som Hermansson sa. Såå, vad kommer på Monas agenda härnäst? Eller rättare sagt, vem? Självklart måste hon få bilda ett eget lag … det gör alla ledare, men ett politiskt parti är inte vilket lag som helst.
Hoppas att vi snarast får besked, men framför allt vill vi veta deras program … det är fegt att mörka till sig sympatisörer!
Valfrihet ...
”Har haft så mycket att göra, att jag inte hunnit skriva ens en liten kort text” till bloggen … det är ju inte sant, fast så säger vi. Alla vet ju att det gäller att prioritera. Men jag vet inte vad som ”skall bort” … kanske kan man ringa Magnus och Brasse? … eftersom jag lagt till Träning en dryg timme tre gånger i veckan. Jag vet, det går inte, något måste bort!
Just nu är diskussionen om Valfrihet högaktuell här i kommunen. Jag ingår i en styrgrupp som arbetat fram dokumentet ”Valfrihet och alternativa driftsformer i Gnesta kommun”, vi var en gäng politiker som filade på det i går kväll. Mål, syfte, ansvarsfördelning, personal och hur man gör med lokaler diskuteras och sätts på pränt. JA! …Strax har vi startat!
Vad är valfrihet … joo: ”Valfrihet är att det finns så många val som möjligt”… eller?
Materialet skall redigeras, presenteras för oppositionen och blir sen offentligt. Vårdnadsbidrag finns med i dokumentet. I Gnesta ger vi föräldrarna erbjudandet. Föräldrarna ska kunna stanna hemma ytterligare en tid med Vårdnadsbidrag från halvårsskiftet, men den långsamma hanteringen av regeringen känns bekymmersamt. Hoppas att vi hinner … det sägs att beslutet inte kommer förrän i maj … då får vi knepigt med kommunbeslutet till halvårsskiftet!
fredag 11 januari 2008
Varför har tidningar rubriker?
”Fler rökare måste fimpa inne” … stor rubrik högst upp. Lite längre ner finns en mindre rubrik: ”Sjukhuspersonal måste röka ute” … eftersom askkoppen förmodligen står inomhus, går man ut och röker och sen in och fimpar!
Ibland läser vi läsare bara rubriker, åtminstone jag läser inte alla rader i alla tidningar … därför är rubrikerna viktiga!
torsdag 10 januari 2008
Älg, torsk och ormar ...
När missförhållanden uppstår, vare sig det handlar om människor eller djur, har vi alla som vet, lika stort ansvar för att det åtgärdas. Vi har en skyldighet att lägga oss i. Man måste våga!
Jag har gått en sväng … eftersom jag tyckte det var svårt att hitta en enkel övergång till torsk och älg, från ormarna.
Flera krögare har nu sagt att de inte kommer att servera torsk på sina krogar. Bra! De har förstått att ”om man låter bli att ta upp torsk, blir de fler och om man låter småtorsken leva vidare i havet blir de större”. Jag är personligen sällan lagom, gillar därför inte ordet … men kanske är det ”att ta upp lagom mycket fisk” vi ska göra? … jaa, precis som med älgar! Fast vad är lagom många älgar? Vi vill se dem ute i naturen, men inte ätandes på tujan i trädgården. På vägen bland bilar ska älgar inte vara och inte ska de förstöra vår tallplantering. Men vi kan inte styra älgar, men vill vi ha älgar kvar är det dags att tänka sig för! I en del trakter finns knappt några älgar och jag kan inte förstå hur en del människor, läs jägare, tänker.
”Jaktlaget” hade både vuxna och kalvar på sin licens … men trots ganska många dagars jakt, hade ingen vuxen älg synts till, på jaktmarken. Det fanns alltså ingen vuxen älg att skjuta … då skjuter man två kalvar! … … … … De tror tydligen att det blir fler vuxna älgar om man skjuter kalvarna!
måndag 7 januari 2008
Grattis Charlotte Kalla!
Önskar Dig Lycka till i fortsättningen
När alla gör det de är bäst på ...
Våra flickor är uppfostrade så, men å andra sidan var de så vetgiriga att de kan fixa det mesta. I familjen vet vi att experter också är människor, som lärt sig en gång … så varför ska inte jag kunna, i alla fall försöka! Inte förrän man försökt, vet man om man kunde lära sig eller måste ringa en expert! … se nu till att ni får era barn att våga försöka. Alla är expert på något!
Vi har ett stort gäng i Gnesta, som är bäst på revy. Dessa experter hade bl.a. varit på Clas Olsson. Det var premiär i lördags … fart och fläkt och hörsel-balansen mellan musik och text var toppen. Många fyndigheter … men de var snälla mot oss politiker. ”Jag ska skicka blommor till Bibbi.” och en guldstjärna till baletten, som är ny för året … jätteduktiga!
Och sen var det min mamma … hon är bäst i släkten på att fylla år. Hon fyller 91 år i dag! Till festen i går hade hon fixat salladen och bakat tårtorna, som vi åt i den lånade lokalen. Den obligatoriska smörgåstårtan var inköpt, gjord på rätt ställe och helt i hennes smak!
Fundera på vad ni är bra på. Det är inte så lätt som man tror att rabbla upp sina goda egenskaper. Men om man berättar för sig själv vad man är bra på, varje dag, så blir man helt övertygad om att man kan fixa det mesta.
Noll visionen
Må vara att situationen är mindre fruktansvärd en tidigare.
Men acceptera döda och skadade kan vi aldrig göra. Speciellt inte när vi vet hur det går att undvika. Tänk att en gång få uppleva den första skadefria generationen.
Tänk att kunna säga till varann ”det är ingen skada skedd”.
Stycket ovan finns på sidan tre i Vägverkets broschyr ”Noll visionen”. Över tio år gammal text, åren har gått och vi verkar inte ha tagit till oss budskapet. I dagarna läser vi att, ”Nästan 500 döda i trafiken 2007, en ökning från förra året. Är nollvisionen ett fiasko?”
Hur tänker Ni? Vad gör Du för att förhindra olyckor? Håller Du alltid hastigheten … jag menar inte den siffra som finns på skylten … utan den hastighet som passar in i den rådande situationen.
Jag har haft broschyren länge i min ägo, läst i den ibland … i dag faller min blick på sidan 21!
”HA ÖVERSEENDE MED ANDRAS FEL.
Alla kan ju inte vara lika himla duktiga som jag själv. Därför är det oundvikligt att se en hel del människor som gör tokigheter ute i trafiken. Reta inte upp dig för den skull. Ju mer rosenrasande man blir desto större är risken att själv hoppa i en galen tunna.”
Tänkvärda ord att ha med sig nästa gång vi sätter oss i bilen.